JirkaN
XXX.XXX.240.104
Dobrý den.
Chtěl bych zahájit diskuzi na téma granule pro králíky. Všichni (pravděpodobně s rozmachem čtyřnohých miláčků "koček") přestali nebo omezili krmení zeleným krmivem u králíků. Králíci pomalu rostou a většina chovatelů krmí senem. Chce ale přidat granule pro lepší růst a náhradu složek z toho zeleného (čím nekrmí). Výrobci ale řeknou to je kompletní krmivo pro králíky. Stává se pak (především u malých králíků"ti staří snáší všechno i to zelený"), že se zvýší z granulí škrobová hodnota a malý králík to nerozchodí.
Máte s tím nějaké zkušenosti? Existuje granulované krmivo, se kterým můžu zkrmovat i seno?
Dříve jsem choval králíky. Ráno rozmočený starý chleba večer dva napěchované koše trávy a to jsem je nedával do jeslí a králíci rostli jako z vody. Dneska to tak nejde!
Můžou za to králíci? Můžu za to já? Nebo v čem je problém? Něco se rozvážilo,
ale kde?
Jirko, jsem prd chovatel, ale ta otázka nestojí "granule, seno, tráva a mokrý chleba".
Všechno, všechno blbě, už z principu.
Králíci potřebujou vlákninu - seno - pro činnost střev.
Potřebujou něco, po čem porostou - tuky, bílkoviny. Oves, ječmen.
Sem tam něco na přilepšenou. Mrkev, řepu, lněné semínko, jablko, větvičky, co já vím.
Na chleba zapomeňte; proč pšeničnou a žitnou mouku? A na to, že by králíci rostli z trávy, taky. Nemají v ní z čeho růst.
Granule, můj osobní názor, mají nahrazovat tu energetickou složku stravy.
Jestli se pokoušet jimi nahradit i objem, to je na zvážení každého chovatele, jestli to dělat - no a nebo taky nedělat.
Kdo chová pro radost, proč má potřebu sypat granule, aby si to co nejvíc usnadnil?
Králíky chovali už naši pradědové bez internetu, a šlo to. Nehledejte v tom mega vědu.
PS - výrobci granulí chtějí vydělat. NE perfektně nakrmit vašeho králíka. Bacha na to.
Viz tuny sóji, hrachu a pšenice, co se sypou do pet granulí. Aby to v kombinaci s olejem z hroznových jadýrek a yuccou (!) udělalo mašinu na peníze. (doplňte si od koho.)
Přirozená strava těch zvířat? Ale prosím vás.
Podle mě je průšvih akorát v tom, že hledáme zázračné recepty a fígle tam, kde žádné nejsou potřeba.
Dříve jsme také krmili klasika.Králíci rostli normálně.Potom přišla kokcidioza a byl konec.
Po několika letech přestávky jsme se ke králíkům vrátili.Krmím granule a malým množstvím
sena a hlavně vodu. Granule kupuji z Litovle.Králíci rostou před očima.Vynikající přírůstky.
Dáváme granule s léčivem.U nás je hodně kokcidiozy. Po těchto granulích nehynou a přežili
i ty vedra.