Uživatel s deaktivovaným účtem

Dobrý den,
prosím Vás jak je ideální krmit králíka?
Máme s přítelem půl roční samici berana. Když byl u mě dostávala jen seno + hrstku grnanulí a obden ovoce nebo zeleninu, ale jen kousek. Co jsem jí převezla k příteli, mi přijde, že její porce se výrazně zvedly. Sežere třeba tak 5 listů od kedlubny + 1 - 2 mrkve denně, do toho jí dává ještě občas ovesné vločky atd. Není toho všeho moc?
Dnes mi ještě do toho volal, že má hustou moč a že se dočetl, že je to z nad míry kalcia... Je možné, že je to z té zeleniny? Neměly bysme tu dávky snížit ?
Jak správně krmit králíka... no.
Seno nepřetržitě. Granule můžete - v pořádku. Zeleninu můžete dávat klidně každý den, ALE - vhodnější druhy.
Listy z kedlubny můžou nadýmat, kdybyste měli citlivějšího králíka, už dávno je po něm - zakrslíci se někdy dokážou nadmout z jednoho listu. Podobně z jednoho listu ledového salátu se dokážou s prominutím vy...t z podoby kvůli nadbytku vody.
Dvě mrkve denně jsou taky relativně dost, kvůli nadbytku sacharidů.
Naprosto bezpečně můžete krmit saláty - římský, hlávkový... (NE zmíněný leďák), ev. kousek čínského zelí, fenyklu, řapíkatého celeru... klidně i mrkev, pokud po ní králík nemá problémy.
To je tak standard. Dál záleží na režimu a aktivitě králíka... Klecoví králíci by neměli mít tak vydatný příjem, tedy žádné extra "pamlsky" a doplňky, včetně ovesných vloček...
Králíci na volno, případně ještě k tomu hodně aktivní (mám jedno takové ušaté torpédo), přídavek ovsa nejen snesou, ale někdy i potřebují. Jako u lidí, příjem by měl odpovídat výdeji, asi tak.
Hustá moč opravdu může být důsledkem vápníku, dokonce až písku v močovém měchýři, ale dokud to králík vylučuje, třeba i přechodně, je to naopak v pořádku. Průšvih je, když se ten písek v močáku usazuje.
Z mrkve ani kedlubny by problémy mít neměl.
Jinak pro víc info (pokud nechcete rady, jak vykrmit na porážku ) odkazuju na "mazlíčkovský" server králíci.cz a tamní diskuzi a stránky s jídelníčkem.
http://www.kralici.cz/diskuze.asp?app=0&dul=0
http://www.kralici.cz/pages.asp?f=krmeni.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Děkuju za odpověď, budu to hlídat. :).
Vůbec není zač :)
V podstatě to chce vychytat jen dvě věci... co za zeleninu králík snáší, a kolik mu dávat žrádla, aby netloustnul a ani nehubnul.
Fajn je pravidelně vážit, on ten kožich hodně klame...
Taky fakt platí, že ta aktivita je dost zásadní... dva stejně chovaní králíci stejného plemene můžou potřebovat různé množství stravy, prostě jen podle toho, jak moc přes den blbnou.
Na králících.cz jsou fakt lidi, co si s tím "laděním" krmné dávky hrajou už pár let, klidně pojďte mezi nás. :).