Připouštění zakrslého králíka

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
29.9.2015 18:47
Denni

XXX.XXX.60.25

Dobrý den,

mám dotaz.. V říjnu jdu poprvé připustit moji samičku zakrslého rex berana. Je prvorodička, tudíž je to naše premiéra (nikdy jsem nepřipouštěla). Samici bude v říjnu 7 měsíců, což je na první připuštění ideální věk. Samici preventivně očkuji, samec je také očkovaný, oba s VP.. Chci se tedy zeptat, zda mám samici nějak kontrolovat během termínu porodu a co dělat pro případ, že mladé neporodí do hnízda ale všude okolo? A kdy mám možnost nahlédnou do hnízda, zda jsou všichni živí aniž by je odmítla kvůli mému pachu..? Mám ji ve venkovní králíkárně (celoročně) tudíž na ni nemůžu tak často dohlížet jako kdybych ji měla doma v kleci.. :/ :)

PS: Posílám obrázky králíkárny a mé samičky.. :)

Děkuji za odpovědi a rady.. :).

Uživatel s deaktivovaným účtem

30.9.2015 11:13

Myslíte si, že je opravdu dobrý nápad připouštět samici z venkovní králíkárny v říjnu? Aby rodila v listopadu? Taky se připravte na to, že králice se línají, taky se zkracuje den, prostě nedivte se, když se připouštění hned nepodaří, ta zvířata nejsou na baterky a na nějaký vámi stanovený ideální věk se vám můžou taky víte co.

Jinak k porodu je potřeba mít jen vykydaný kotec. Když samice mláďata roztahá, tak holt neprojevila mateřské chování. Připustit znovu a když se nebude dařit ani při dalších pokusech, tak pekáč (nebo trvalý mazlík). Do hnízda koukněte hned druhý den. Nemazlit, nevytahovat, nekoukat dlouho, jen rychlé juknutí a odstranění případných mrtvolek.

Jinak, ty kotce mi připadají malé. Pro jednoho ušáka moooožná, pro odchov mláďat nevím. Jo, viděla jsem lidi odchovávat střední plemeno samice + vrh do odstavu v 70x70, ale mně osobně to připadá jako masakr. Jo, a jesle na seno dělají zázraky, doporučuju.

30.9.2015 19:26
Denni

XXX.XXX.60.25

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Myslíte si, že je opravdu dobrý nápad připouštět samici z venkovní králíkárny v říjnu? Aby rodila v listopadu? Taky se připravte na to, že králice se línají, taky se zkracuje den, prostě nedivte se, když se připouštění hned nepodaří, ta zvířata nejsou na baterky a na nějaký vámi stanovený ideální věk se vám můžou taky víte co.

Jinak k porodu je potřeba mít jen vykydaný kotec. Když samice mláďata roztahá, tak holt neprojevila mateřské chování. Připustit znovu a když se nebude dařit ani při dalších pokusech, tak pekáč (nebo trvalý mazlík). Do hnízda koukněte hned druhý den. Nemazlit, nevytahovat, nekoukat dlouho, jen rychlé juknutí a odstranění případných mrtvolek.

Jinak, ty kotce mi připadají malé. Pro jednoho ušáka moooožná, pro odchov mláďat nevím. Jo, viděla jsem lidi odchovávat střední plemeno samice + vrh do odstavu v 70x70, ale mně osobně to připadá jako masakr. Jo, a jesle na seno dělají zázraky, doporučuju.

Děkuji za rady.. :)

Samozřejmě si nemyslím, že ji v jeden den připustím a další měsíc se rodí, ne.. Když to nepude, nechám to na jaro.. :)

Kotce mám veliké 70x75 + vrchní kotec (Volný, určený pro mladé, také 70x75..) A jednokotcovou králikárnu (po staré samici).. :).

2.10.2015 10:09

Denni napsal(a):
Děkuji za rady.. :)

Samozřejmě si nemyslím, že ji v jeden den připustím a další měsíc se rodí, ne.. Když to nepude, nechám to na jaro.. :)

Kotce mám veliké 70x75 + vrchní kotec (Volný, určený pro mladé, také 70x75..) A jednokotcovou králikárnu (po staré samici).. :).

No, v mých očích je tohle na odchov prostě malé. Ne, že by to nešlo, viděla jsem leccos, ale v takových kotečcích se samice s vrhem velmi brzy tísní, což vede chovatele k brzkému odstavu mladých, což se samozřejmě projevuje na jejich zdravotním stavu.

Nejlepší vychytávky, co jsem kdy viděla, jsou dva větší kotce vedle sebe, propojené průlezem. Mláďata se samicí mají hodně místa a při odstavu se nejprve prostě jen zavře průlez, takže samice zůstane v jedné půlce a mláďata v druhé. Teprve po pár dnech se mláďata rozdělují podle pohlaví do jiných kotců. Tak je odstav takový pozvolnější, je v tom méně stresu - a míň trávicích poruch u mláďat, protože stres trávicí trakt silně negativně ovlivňuje.

2.10.2015 13:25
Denni

XXX.XXX.176.176

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
No, v mých očích je tohle na odchov prostě malé. Ne, že by to nešlo, viděla jsem leccos, ale v takových kotečcích se samice s vrhem velmi brzy tísní, což vede chovatele k brzkému odstavu mladých, což se samozřejmě projevuje na jejich zdravotním stavu.

Nejlepší vychytávky, co jsem kdy viděla, jsou dva větší kotce vedle sebe, propojené průlezem. Mláďata se samicí mají hodně místa a při odstavu se nejprve prostě jen zavře průlez, takže samice zůstane v jedné půlce a mláďata v druhé. Teprve po pár dnech se mláďata rozdělují podle pohlaví do jiných kotců. Tak je odstav takový pozvolnější, je v tom méně stresu - a míň trávicích poruch u mláďat, protože stres trávicí trakt silně negativně ovlivňuje.

Děkuji za typ, pokusím se to nějak pořešit.. :)

Samozřejmě nečekám nějaký velkochov.. :) Bude mít mladé poprvé, tudiž nečekám velký počet.. :)
Třeba se nakonec ani nevydaří.. :) Uvidíme.. :)

Děkuji za rady.. :).

2.10.2015 14:22

Denni napsal(a):

Samozřejmě nečekám nějaký velkochov.. :) Bude mít mladé poprvé, tudiž nečekám velký počet.. :)

Je to králík. Dobře, zakrslík, takže dvanáct mláďat mít nebude, ale i tak. Je úplně jedno, jestli připouštíte poprvé a naposledy, nebo jestli chystáte velkochov, mělo by to mít nějakou úroveň.

2.10.2015 22:08
awake

XXX.XXX.115.136

Denni napsal(a):

Na poprvé jich můžete mít klidně 7.

4.10.2015 11:02
pjdz

XXX.XXX.167.72

Je to zakrslík, to že bude mít 7 mláďat je malá šance. I když, berani mají více mláďat než ušáci s ušima nahoru.

Doporučuji, pokud chcete mladé, pořídit metrovku ne-li 120cm klec a samici dát domů.

Doma ji můžete mít pořád na očích. Pokud samice mladé roztahá.. mláďata můžete dát do hnízda (které si snad udělá), a pak jen čekat, zda se bude starat nebo ne.

Teď je opravdu špatná doba na připouštění. Můžete se povést, ale nemusí porodit, pokud porodí tak si myslím že minimální počet (1,2...). Taky záleží, zda je v říji.

Přidejte reakci

Přidat smajlík