Žaludek z králika vyprázdníte a vyperete, mnohé z Vás to asi napadlo ale neni tomu tak. Na polévku použijete břišní "blány", které jinak nejsou nic moc ani na vaření ani na pečení. Ze staršího králika jsou lepší, jsou víc prorostlé. Manželka to kdysi dávala vařit pro kočky z odřezky jiného masa anebo pro psa s kostma. Postup je stejný jako u klasické dršťkové, jenom s tim rozdílem, že vodu nesléváte a vaříte jenom v jedné. Takže celé odříznuté břišní boky, nejlépe ze dvou králiků, dáme vařit do osolené, opepřené vody a přidáme jednu kostku hovězího vývaru anebo masoxu. Jestli Vám tito kostky nechutnají nemusíte to přidávat. Vaříme asi hodinu (záleží na stáří králika) tak aby se nerozpadaly. Pak scedíme a necháme trochu vychladnout, vývar si necháme. Do hrnce dáme usmahnout na sádle cibuli, já dávám dvě na drobno nakrájené, smažíme až začne hnědnout. Přidáme za stálého míchání dvě lžíce hladké mouky a lžíci sladké mleté papriky, až je jíška hotová pomalu podléváme vývarem aby se pěkně rozpustila. Pak doplníme vařící vodou přidáme mletý kmín a můžete i mleté nové koření, pepř, sůl a na nudle nakrájené maso. Chvíli vaříme až začne vystupovat omastek nahoru, to je známka že je polévka dobře provařená. Je li ještě řídká tak přidávám hotovou tmavou jíšku, můžete si udělat svoji. Podle chuti dochutíme, pridáme rozmačkaný nebo na drobno nakrájený česnek a majoránku. Chutná výborně a druhý den ještě lépe. Přeju dobrou chuť, já ji vařil včera a asi si ji dám i na snídani.
Já vařím gulášovou polévku z celého předku králíka, protože se nikomu nechce obírat pečená žebírka a tak vzniká velký odpad pro psy, což je škoda! tak předek uvařím s kořením, trošku soli, cibulku, oberu maso dočista, nakrájím na kousky a odložím do misky..mezitím do vývaru dám na kousky nakrájené brambory, kostku masoxu a kmín, než se uvaří, osmažím cibulku na pánvi, přidám hl.mouku, chvilku zapražím, vypnu a přimíchám sladkou papriku, mám základ na guláš, rozředím ho vývarem a vmíchám do hrnce s vařenými bramborami, přidám nakrájené maso, trošku povařím, podle potřeby dohustím - někdy se mi povede guláš!..a dokořením -pepř, majoránka, česnek..čtyřlitrový hrnec bývá do večera prázdný!
Guláš dělám klasický ze zadních nohou, z předku včetně hlavy dělám gulášovou polévku podobně jako Vy. Jenomže jsme samy s manželkou a ta si to dá jednou a pek už nemusí no a já to mám pak na několik dní. Z předku dělám i vývar se zeleninou, do něj dávám dvě menší cibule se slupkou a ta ji obarví do hněda. Manželka z jater udělá halušky (noky) a k tomu krupicové knedlíčky a je to také pochoutka.
horal
napsal(a):
Guláš dělám klasický ze zadních nohou, z předku včetně hlavy dělám gulášovou polévku podobně jako Vy. Jenomže jsme samy s manželkou a ta si to dá jednou a pek už nemusí no a já to mám pak na několik dní. Z předku dělám i vývar se zeleninou, do něj dávám dvě menší cibule se slupkou a ta ji obarví do hněda. Manželka z jater udělá halušky (noky) a k tomu krupicové knedlíčky a je to také pochoutka.
Ano, z králíka se snad dá udělat všechno, mám čtyři děti, dva kluky ještě doma a když přijede dcera s dětmi, tak nám jeden králík k obědu nestačí! tak dělám králíka na plotně, nejradši ho mají na svíčkovou a kačenku v troubě, pro každého, co má rád..ráda vařím a ještě radši se dívám, jak jim chutná! největší ocenění kuchaře jsou prázdné talíře, to potěší!..dneska jsem vařila zadek králíka s rajskou omáčkou a houskové knedlíky, ted už jen čekám, kdy se sesypou k obědu!
Tak dršťkovou z kralíka děláme už hafo let úplně stejně. Nějak mi vždy přišlo líto ty břišní blány jen tak naházet psům. Dělala jsem v té době "falešnou" dršťkovku s václavkama, tak mi přišlo, že by se to maso dalo taky použít a od té doby se blány schraňují v mrazáku na pořádný kyblík dršťkovky. Za mně lepsí než originál
Manželka dělá vinikající svíčkovou a vnuk ji musí mít pokaždé kdy k nám přijede. Né žebych ji já neuměl, ale babička to umí lépe. Opravdu člověka potěší když to co uvaříte chutná i jinym a nechválí Vám to jenom ze zdvořilosti. Včera jsem udělal malé řízečky z králičího hřbetu a ručně udělanou kaši, babička ji šlehá mixerem, a vnuk až dojedl prohlásil "dědo měl by si to vařit častěji, je to výborné". Jenom jsem si pomyslel, tak toho jsem se obával, vařím rád ale jenom když nemusím. Králika také upravujeme na mnoho způsobů a mnohdy to ani nepříjde že je to králik. Máteli nějaký jednoduchý recept a neni li to rodinné tajemství dejte ho sem. Dost lidí se možná inspiruje, znám jich několik co dělají králika celý život stejně.
čada
napsal(a):
Břišní svaly mám na králíkovi nejradši To bych nepřežila, dát to do polívky. Ale jako nápad zajímavý, jen u nás to neprojde
U nás vede klasická polévka z králíka. A pečený na kořenové zelenině. Nesnášim, když ho někdo osmaží
A proč?
Králík na řízek je vynikající. Ale musí se to samozřejmě umět. Já jsem ho poprvé jedla smaženého u babičky a dodnes se mi nepodařilo dosáhnout křehké ho a zároveň šťavnatého masa tak, aby zůstala kůrčička křupavá u NEVYKOSTĚNÉHO králíka. Vždycky mám tu strouhanku měkkou. Postup je tento : králíka klasicky naporcuji, osolím a obalím v trojobalu. Osmažím asi 5 - 7 minut po každé straně až strouhanka zezlátne. Naskládám ho do pekáče a podleju horkým vývarem nebo vodou. Maso je ponořené až do 2/3 výšky. Dám na to 2 - 3 lžíce sádla a přikryté peču v troubě do změknutí. Maso je měkké, šťavnaté a zalité sosem z králíka. Jak se babičce podařila ta křupavá kůrčička nevím.
evina66
napsal(a):
A proč?
Králík na řízek je vynikající. Ale musí se to samozřejmě umět. Já jsem ho poprvé jedla smaženého u babičky a dodnes se mi nepodařilo dosáhnout křehké ho a zároveň šťavnatého masa tak, aby zůstala kůrčička křupavá u NEVYKOSTĚNÉHO králíka. Vždycky mám tu strouhanku měkkou. Postup je tento : králíka klasicky naporcuji, osolím a obalím v trojobalu. Osmažím asi 5 - 7 minut po každé straně až strouhanka zezlátne. Naskládám ho do pekáče a podleju horkým vývarem nebo vodou. Maso je ponořené až do 2/3 výšky. Dám na to 2 - 3 lžíce sádla a přikryté peču v troubě do změknutí. Maso je měkké, šťavnaté a zalité sosem z králíka. Jak se babičce podařila ta křupavá kůrčička nevím.
Ale já ho umim smažit, mamka mě to naučila, aby nebyl vysušený, v troubě
Jenže celkově nejsem zastánce smažení v trojobalu a to proto mi to přijde škoda, smažit králíka Při pečení je zdravější a podle mě i chutnější. Přijde mi to jedno z nejlepších druhů mas, tak proč ho kazit smažením. Ale chápu zastánce řízků, někdo to má prostě rád. Každopádně když vařím oběd z králíka, tak udělám polívku a pečeného. Nejradši na té kořenové zelenině, ale už jsem zkoušela i jiné recepty, je jich kopa.
Tak přidám svou trošku do mlýna.Jsem kuchařský antitalent.Vrcholem mého kuchařského umu je chleba s máslem.No ale králička miluji a moje ženuška to ví a tak mi ho připravuje na mnoho způsobu a dva mám opravdu moc rád a to gulášek a segedín z králíka to opravdu nemá chybu.Tyto způsoby skýtají možnost využít v kuchyni starší králiky, vyřazené z chovu a podobně.Všem přeji dobrou chuť. Jarda
KRÁLÍK NA PÓRKU. Středně velkou cibuli zpěníme na másle, porce osolíme, opepříme obalíme v hladké mouce a necháme na másle zatáhnout. Podlijeme horkým vývarem, který jsme získali z hlavy, krku a hrudi králíka. Zasypeme nakrájeným pórkem a dáme péci do vyhřáté trouby cca na 1,5 hodiny. ( maso musí být již měkké) Porce vyjmeme a obereme od kostí (dle chuti, nemusí být)Ponorným mixerem omáčku rozšleháme, zalijeme smetanou a dle potřeby dochutíme (citron atd.) Maso vložíme zpět a necháme prohřát. Příloha dle chuti (knedlík, brambor, těstoviny, rýže)
Chovatel Laďa

XXX.XXX.97.68
Co z králíka, dobrý je Španělský ptáček, manželka používá z králíka břišní svaly / plachétky / jen lechce poklepe a postup je stejný jak u klasického ptáčka. Můžu doporučit, kdo u nás ochutnal, tak recept ocenil... přeji dobrou chuť.
vařečka

XXX.XXX.98.182
Chovatel Laďa
napsal(a):
Co z králíka, dobrý je Španělský ptáček, manželka používá z králíka břišní svaly / plachétky / jen lechce poklepe a postup je stejný jak u klasického ptáčka. Můžu doporučit, kdo u nás ochutnal, tak recept ocenil... přeji dobrou chuť.
Dobrý večer, ano je to pochoutka. Z tak malého kousku masa uděláte plnohodnotné jídlo a pochutnáte si stejně jako z ostatních částí.
Chovatel Laďa

XXX.XXX.97.68
Falešný rybí salát z králíka:
Nálev ve kterém králíka uvaříte: 1l vody,0,4 l octa,10 ks pepře,10 ks nového koření,
5 ks bobkového listi a 1 lžička soli. Může se přidat mrkev, petržel, celér a potom
na drobno nakrájet a přidat do salátu...
Postup: uvařené maso nakrájíte na malé kousky / maso používám z předku králíka /.
Přidáme 3 ks menší cibule nadrobno nakrájený,4 ks okurky,3 lžíce ob. hořtice,
1/2 majonézy,1 velký bílý jogurt,1 skleničku steril. zeleniny do bramb. salátu 330 g.
bez nálevu... sůl a pepř podle chuti...
Promícháme a necháme odležet v ledničce, ale někdy nestihne odležet...
Přeji dobrou chuť...
Chovatel Laďa
napsal(a):
Nálev ve kterém králíka uvaříte: 1l vody,0,4 l octa,10 ks pepře,10 ks nového koření,
5 ks bobkového listi a 1 lžička soli. Může se přidat mrkev, petržel, celér a potom
Postup: uvařené maso nakrájíte na malé kousky / maso používám z předku králíka /.
1/2 majonézy,1 velký bílý jogurt,1 skleničku steril. zeleniny do bramb. salátu 330 g.
Přeji dobrou chuť...
Prima recept, ale musím si ještě měsíc počkat až mi to doroste. První co bude tak tenhle báječný salát.
vařečka

XXX.XXX.98.182
Chovatel Laďa
napsal(a):
Přeji dobrou chuť...
Chystáme oslavu a tento salát určitě vyzkoušíme.
Chovatel Laďa

XXX.XXX.97.68
honzapm
napsal(a):
Takovýho octa, majn got.
Octa můžete dát míň, maso z králika se v nálevu jen vaří, po vyndání se nechá okapat...
/ nálev se nepoužívá do salátu /.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Octa na 1 l vody není moc.Salát musí být mírně nakyslý.Tak dělám salát z ryb.Z králíka jsem ještě nedělala, ale velmi brzy vyzkouším.
Chovatel Laďa

XXX.XXX.97.68
napsal(a):
Octa na 1 l vody není moc.Salát musí být mírně nakyslý.Tak dělám salát z ryb.Z králíka jsem ještě nedělala, ale velmi brzy vyzkouším.
Máte pravdu, dříve jsem dával 0,5 l octa na 1 l vody, ale každý si ho tam může dát podle uvážení...
Maso vařím v tlakovém hrnci a uvařené maso musí jít pěkně od kosti...
Ps: ke Španělským ptáčkům, na maso po naklepání, je dobrý dát plátek anglický slaniny...

I na pečeného králíka nebo jen restovaného na pánvy dávám anglickou, ale kupuji hodně mastnou, ne libovou.Popřípadě doma uzenou slaninu.
já

XXX.XXX.26.250
Břicha používám na sekanou - pomelu a přidám trochu bůčku.
Ten kralik na porku zni vyborne.
U nas:
Do pekace nakrajim cibuli na prouzku nebo kolecka(podle velikosti cibule). Na talirek nasypu strouhanku. Osolene porce kralika primacknu do strouhanky a strouhankovou stranou nahoru polozim do pekace. Tzv.plachetku sruluji a take na vrch namacknu strouhanku.
Pecu do mekka.
Takhle zpracuji 4 nohy, boky a pro mne zebirka na obirani.
"Svickovou"-tedy hrbet stradam na "kure na paprice".
Kralik s kurkou je asi nejoblibenejsi. Hlavne s brambor.kasi.
Kompotek...v lete okurk.salat...mnam.

Tak dejte receptík na tlačenku.
Chovatel Lada

XXX.XXX.97.68
Taky jsem dělal tlačenku z králíků, jen tam místo vepřového masa dáte králíka, aby vám tlačenka držela pohromadě musíte dát do tlačenky vařený kůže z nožiček, kolena, laloku a nebo z boku.
Králíka vařit odděleně a ještě máte dobrou polévku. Vše ochutit jako klasickou tlačenku, je to opravdu pochoutka...
Tlačenka s králíka.
1. králíka bez zadních stehen (těch je škoda)
2.2. vepřové nožičky, nebo kůže
3. kořenovou zeleninu
4. česnek, sůl, pepř, majoránku
maso a kořenovou zeleninu osolíme a vaříme. (kůže vaříme na bláto)
Po uvaření maso s králíka a vepřové nožičky krájíme na kousky 3-4 cm. Kůže pomeleme
na malých dírkách, přidáme trochu vývaru, česnek, pepř, majoránku a soli tolik aby byla
trochu slanější (sůl se vstřebá) To vše necháme přejít varem ( lépe se to spojí).Naplnit
tlačenkový papír a nechat vychladit (při chlazení otáčet).
Já jsem dnes zkusil tan salátek. Je to lahoda, jenom jsem vynechal jogurt, ten já nemusím.

No výborně, vypadá přesně jako ten můj , taky dávám raději jen majonézu. Dala bych si, ale musím počkat až králíci narostou
Tak dneska zbytek polívčičky ke snídani a k obědu příde na řadu pečený králik s bramborem. Ještě mám něco schovanýho v lednici a až po práci koupím nožičky bude i tlačenka.
Chovatel Lada

XXX.XXX.97.68
horal
napsal(a):
Já jsem dnes zkusil tan salátek. Je to lahoda, jenom jsem vynechal jogurt, ten já nemusím.
To jsem rád že vám chutnalo, ale ten jogurt si tam někdy dejte, ten tomu salátu dodává chuť...
Chovatel Lada
napsal(a):
To jsem rád že vám chutnalo, ale ten jogurt si tam někdy dejte, ten tomu salátu dodává chuť...
Já už jsem to zkoušel v rybím, ten dělám docela často s cejnů. Rybu ale nevařím, nakládám ji na pár dní do soli a pak do octové vody. Z králika mne to nenapadlo, hlavně to vaření v octové vodě je super nápad.
Chovatel Lada

XXX.XXX.97.68
horal
napsal(a):
Tak dneska zbytek polívčičky ke snídani a k obědu příde na řadu pečený králik s bramborem. Ještě mám něco schovanýho v lednici a až po práci koupím nožičky bude i tlačenka.
Tak koukám že máme stejný oběd...až po práci budete kupovat nožičky na tlačenku, kupte vepřové kolínko a přidejte do tlačenky, tím nic nezkazíte...
vařečka

XXX.XXX.98.182
viu
napsal(a):
Dnes jsme obedvali uvedenou drzkovou a kralika na porku s housk.knedlikem.
Timto dekuji za recepty. Obe jidla byla vynikajici.
Taky jsme dnes měli králíka.Předky na zelenině s bramborem v jednom hrnci. (hliněném) Držkovku jsem už také vyzkoušela, byla výborná. Včera jsem pekla škvarkové placky za sádla z králíka. Moc dobré. Sádlo si schovávám v mrazáku a když je ho akorát tak ho vyškvařím. Schovávám i ledvinky. Až jich bude aspoň na 2 porce tak vyzkouším. Snažím se zpracovat úplně vše co je jedlé. Ještě musím vyzkoušet ten salát. Z těch břich dělám hlavně španěláky. Ty máme moc rádi. Tak hezký den těším se na jakýkoliv nový recept.
Chovatel Lada

XXX.XXX.97.68
U nás si na sádle z králíků pochutnaj slepice, jak se holky o to perou a na
hlavě si pochutná náš pes...
Jednoduché, rychlé, levné a hlavně chutné, dušený králik na zelenine. Vyzkoušel jsem už salát téměř k nepoznání od rybího.
vařečka

XXX.XXX.98.182
vařečka
napsal(a):
Taky jsme dnes měli králíka.Předky na zelenině s bramborem v jednom hrnci. (hliněném) Držkovku jsem už také vyzkoušela, byla výborná. Včera jsem pekla škvarkové placky za sádla z králíka. Moc dobré. Sádlo si schovávám v mrazáku a když je ho akorát tak ho vyškvařím. Schovávám i ledvinky. Až jich bude aspoň na 2 porce tak vyzkouším. Snažím se zpracovat úplně vše co je jedlé. Ještě musím vyzkoušet ten salát. Z těch břich dělám hlavně španěláky. Ty máme moc rádi. Tak hezký den těším se na jakýkoliv nový recept.
Tak dnes jsem vyzkoušela restované ledvinky na cibulce z králíka. Byla to dobrota. Na 2 potce 32 ledvinek. Přeji hezký den.
Králičí roládky
Králičí břišní blány (boky) jemně rozklepu, osolím, potřu dijonskou hořčicí, pokladu plátky šunky, na to kousek taveného sýra Smetanito, sušenou švestku a nakládanou kapii pro oko. Zabalím potravinářskou nití, orestuji ze všech stran na sádle, podliju vodou, přidám ještě trochu plnotučné hořčice a dusím asi 30 minut. Nakonec podliju smetanou s trochou hladké mouky a dochutím sojovou omáčkou. Podávám s rýží nebo bramborem.
Kdo má rád, může na začátku restovat na cibulkovém základě.
Vynikající a rychlé! Manželka se po tom může utlouct.
Chovatel Lada

XXX.XXX.97.68
Smažená játra z králíka:
Játra obalujeme v trojobalu, suroviny - Králíčí játra, hladká mouka, vejce, strouhanka,
sůl, tuk na smažení / olej, sádlo /...
Játra před smažením nesolíme, až krátce před podáváním...
Příloha: vařený brambory, hranolky s tatarkou a salát...
Vepřová játra jsou chutná, telecí výborná a králičí delikatesa...
Přeji dobrou chuť...

Pivní gulášek z králíka.
Maso nakrájíme na kostky. Velké cibule očistíme a nasekáme.
Na sádle zpěníme pokrájenou cibuli, přidáme maso a společně smažíme za stálého míchání do ztmavnutí masa i cibule. Během míchání směs opepříme a okmínujeme. Pak základ guláše podlijeme troškou vody a asi polovinou piva. Osolíme a pod pokličkou dusíme do změknutí masa. Je-li třeba doplnit tekutinu, přiléváme pivo. K měkkému masu přidáme rozdrobený nebo nastrouhaný chléb, majoránku a pivní guláš povaříme do zhoustnutí. Nakonec do guláše přidáme rozmačkaný česnek, případně dosolíme.
Pivní guláš podáváme s houskovým knedlíkem, těstovinami nebo pečivem.

Ano, salátek je luxus .Už se těším až budeme zase porážet králíky.

To ano, ale já kuřecí nemusím, je to narváno hormonama a antibiotikama.To si raději měsíc počkám .
Mycin

XXX.XXX.133.82
Tak jsem si to pročetl celé a je tu spoustu dobrých nápadů
Neznáte někdo nějaký fajnoví recept na paštiku z králíka?
Jako malí jsem to jídával u kmotra mé mámy byla naprosto luxusní bohužel nikomu nikdy nechtěl říct jak to dělá.
vím že tem dával jen játra a maso z králíka a pomlel to společně s opečeným vepřovým sádlem a pak sůl a pepř. A pak to ve sklenicích 2 hodiny zavařoval.
zkoušel jsem to hodněkrát ale nikdy se mi to nepodařilo udělat tak aby to chutnalo tak jak jsem si pamatoval.