Dobrý den,
potřebuju radu ohledně králíka. Máme cca 1 rok starou samičku berana. Ale bohužel je to taková povaha, že zrovna velký mazel není. S tím už jsme se, ale smířila. Její puberta taky teda stála za to, když čůrala a kakala kde mohla. To jsme, ale zvládly a je to pryč. Jenže teď když jí pustíme tak jí nezajímá nic jiného než hrabat do podlahy. Vím, že je to přirozený jev králíků hrabat nory, ale čekala bych, že bude běhat po bytě jako dřív. Má dvě místa u postele kam bez přestání hrabe. Upozorňujeme jí na to hlasem, popřípadě jiným zvukem, aby to nedělala (fyzicky netrestáme). Nebo na ní stříknem trochu vody, ale vždy se jen podívá a hrabe dál. A takhle to vydrží třeba i půl hodiny ne-li dýl, dokud už nám z toho nehrabe a nezavřem jí do klece. Zkoušela jsem i místo už přetřít savem, octem atd., ale nic nepomáhá. A ještě dodatek, že na tom místě kde hrabe i značkuje bradou tu postel.
Nemáte nějaké rady prosím jak jí to vysvětlit, aby to nedělala, nebo čím tomu předejít, nebo už je to prostě takový zlozvyk, že se s tím nedá nic dělat? Nebo děláme něco špatně?
Ten králík nás a okolí totálně ignoruje a zajímá ho jen hrabání...
huhuter
napsal(a):
Dobrý den,
potřebuju radu ohledně králíka. Máme cca 1 rok starou samičku berana. Ale bohužel je to taková povaha, že zrovna velký mazel není. S tím už jsme se, ale smířila. Její puberta taky teda stála za to, když čůrala a kakala kde mohla. To jsme, ale zvládly a je to pryč. Jenže teď když jí pustíme tak jí nezajímá nic jiného než hrabat do podlahy. Vím, že je to přirozený jev králíků hrabat nory, ale čekala bych, že bude běhat po bytě jako dřív. Má dvě místa u postele kam bez přestání hrabe. Upozorňujeme jí na to hlasem, popřípadě jiným zvukem, aby to nedělala (fyzicky netrestáme). Nebo na ní stříknem trochu vody, ale vždy se jen podívá a hrabe dál. A takhle to vydrží třeba i půl hodiny ne-li dýl, dokud už nám z toho nehrabe a nezavřem jí do klece. Zkoušela jsem i místo už přetřít savem, octem atd., ale nic nepomáhá. A ještě dodatek, že na tom místě kde hrabe i značkuje bradou tu postel.
Nemáte nějaké rady prosím jak jí to vysvětlit, aby to nedělala, nebo čím tomu předejít, nebo už je to prostě takový zlozvyk, že se s tím nedá nic dělat? Nebo děláme něco špatně?
Ten králík nás a okolí totálně ignoruje a zajímá ho jen hrabání...
Vypadá na to na říji. Rozhodně nepřipouštět, lepší vykastrovat.
Když připustíte, říje se budou opakovat víc a víc.
Adéla22

XXX.XXX.236.120
Mám roční samičku a pořád hrabe v kleci. Když udělám nějaký zvuk tak přestane, ale zase začne to jí vydrží asi tak dvě hodiny. Výběh ji teď už dát nemůžu, chodily jsme na zahradu u jedné paní co chovala králíky. Samička si tam běhala přes léto. Teď už bych s ní ven nechodila, už je na hlodavce zima. Neví někdo co s tím? 🥵
Není zima.
Králíka jsem pouštěla na zahradu
a hrabal si,
kdykoliv měl potřebu.
Celoročně.
- už je na hlodavce zima.
https://www.ifauna.cz/kralici/clanky/r/detail/1230/kralik-neni-hlodavec/
nikusa

XXX.XXX.32.62
Ten náš blboun, samec berana, taky pořád hrabe podlahu (vinyl) v obýváku. Když jsem ho dávala v létě do venkovního výběhu, tak tam nehrabal vůbec. Zvedneme na něj hlas, dupeme na něj, zkoušela jsem ho i jemně plácnout, chytit přední tlapky a nic nezabírá. Tak ho prostě zavřeme, když na druhé varování hrabat nepřestane. Hrabe prostě pořád, ať má drábky ostříhané nebo ne. Fakt nevím, jak ho to odnaučit.
Chrisvikybarosp

XXX.XXX.210.149
rapotacka11
napsal(a):
Není zima.
Králíka jsem pouštěla na zahradu
a hrabal si,
kdykoliv měl potřebu.
Celoročně.
- už je na hlodavce zima.
https://www.ifauna.cz/kralici/clanky/r/detail/1230/kralik-neni-hlodavec/
Králik není hlodavec !!
Mišmaš

XXX.XXX.123.10
Ahoj chci se zeptat mam samici zakrsleho kralika a jeji mladé koupila jsem klec abych je oddělila ale jak jednu nebo druhou dam do nové klece tak začnou hrabat o stosest... Pohyb maji pouštním je každý den tak na tri čtyři hodiny denně... Nevíte čím to může byt už si nevim rady 😣
Sydy

XXX.XXX.92.159
Kupte kvalitní písek pro činčily na koupání a dávejte králíčka občas do vysoké "hrabací krabice", já mám normální umělohmotný průsvitný box. Oba moji králíčci jsou z toho nadšení.
PS. Každý nemá zahradu a na těch parketách to vážně může bejt k zbláznění.
hokrví
napsal(a):
Co máme samce puštěného na volno, ten už asi měsíc chodí na spadané švestky, včera jsme ho pozorovali a sežral celou švestku tak že zbyla jen čistá pecka, čím ho budu krmit až dojdou švestky.
Je to Vaše chyba!
Trnky už měli být v bečce!!
Králík chodí mlsat, protože už jsou zkvašené.
Je z něj alkoholik.
hokrví
napsal(a):
Co máme samce puštěného na volno, ten už asi měsíc chodí na spadané švestky, včera jsme ho pozorovali a sežral celou švestku tak že zbyla jen čistá pecka, čím ho budu krmit až dojdou švestky.
a nemá z toho srajdu? :) Ti naši s chutí oberou jahody, dokonce se oblizují asi jim vadí že mají zalepené papule
K1

XXX.XXX.213.197
To vypadá na říji podle mne není nic špatně z vaší strany, protože říje se může opakovat po 14 dních dala bych jí vykastrovat.
Ahojky. Mám samičku králíčka. Má v bytě svůj maxi výběhovou "králíkárnu" z bývalé kuchyně. Má tam dvířka, celý den na sebe vidíme. Pouštim ji i po bytě, ale ve svym pokojíčku je jí nejlíp.
Nedávno začala dost brutálně hrabat po celý tý místnosti.
Když jsem ji pusrila do obýváku, spadl z křesla velký placatý plyšový pes a světe div se... Netrhala, nehrabala.
Očichala a teď ho má u sebe v pokojíku. Leží vedle něj, nebo i na něm a myje mu kožíšek.
Zdá se, že ho pojala za svý mládě a je po hrabání. Možná náhoda, ale že se do plyšáka zamilovala je fakt. Stará se o něj velmi úzkostlivě :)
jkx
napsal(a):
potrebuje vic pohybu, aby se unavil a nemel tolik energie. v kleci hrabou, protoze chteji ven, na podlaze protoze je to jejich prirozenost. velka hrabaci krabice by jiste pomohla.
Co to má být? Jak má vypadat? Nabízíme králíkovi různé podněty k zábavě, tak se ptám pro inspiraci.
Dala jsem králíčkovi zavřenou velkou krabici s otvorem z každý strany a jeden nahoře, kudy jí tam házim zábavu. Má tam moje starý tričko, různý víčka, ruličky od toaleťáku. To všechno když tam hodim, ona zase postupně vytahá ven a tak dokola. Je to její útočiště kde i odpočívá, hrabe, hraje si. Zkuste to. Mohlo by to zabrat.
leona.l
napsal(a):
Dala jsem králíčkovi zavřenou velkou krabici s otvorem z každý strany a jeden nahoře, kudy jí tam házim zábavu. Má tam moje starý tričko, různý víčka, ruličky od toaleťáku. To všechno když tam hodim, ona zase postupně vytahá ven a tak dokola. Je to její útočiště kde i odpočívá, hrabe, hraje si. Zkuste to. Mohlo by to zabrat.
Dík za inspiraci. Králík má ve vaší domácnosti vlastní místnost! No u nás to asi dopadne tak, že mu zahradím roh s krbovými kamny. Máme obývací kuchyni 4x4 metry ve které je králík na volno (na chodbu se zatím nevydal). Do klícky zavíráme na noc. Jenže není nijak moc čistotný (nejsem cimprlína, ale 6x za den smetat bobky z prostředka kuchyně :-( )
Náš má rád papírové pytle - malý od granulí tak trochu u vrchu sroluji aby držel tvar a je to na opakované prolézání, hrabání a skákání. Máme co pozorovat... Taky je velká zábava když okousává papír - volné listy (starší obrázky a poznámky od děcek)
Pipilota
napsal(a):
Dík za inspiraci. Králík má ve vaší domácnosti vlastní místnost! No u nás to asi dopadne tak, že mu zahradím roh s krbovými kamny. Máme obývací kuchyni 4x4 metry ve které je králík na volno (na chodbu se zatím nevydal). Do klícky zavíráme na noc. Jenže není nijak moc čistotný (nejsem cimprlína, ale 6x za den smetat bobky z prostředka kuchyně :-( )
Náš má rád papírové pytle - malý od granulí tak trochu u vrchu sroluji aby držel tvar a je to na opakované prolézání, hrabání a skákání. Máme co pozorovat... Taky je velká zábava když okousává papír - volné listy (starší obrázky a poznámky od děcek)
Když se vám nechce 6x za den smetat bobky, můžete jako mi ostatní podestlat a kydat jednou za týden.
Uživatel s deaktivovaným účtem

hokrví
napsal(a):
Když se vám nechce 6x za den smetat bobky, můžete jako mi ostatní podestlat a kydat jednou za týden.
Dokonalé, jednoduché.... A funkčné=presne podľa môjho gusta.👍
Pipilota
napsal(a):
Uvidíme jak velká zábava to bude až budete na veterině s králíkem se zažíváním. Papír je "ideální"strava 🤦🏻♀️
Ále no tak, no tak...
Já jsem taky z vesnice, králíci se v rodině vždycky chovali na maso.
Jenže v rodině máme děti alergické na prach, roztoče a hlavně na psy. Přesto nějaké zvířátko chtějí mít. Tak padla volba na králíčka. A přesto že jsem si myslela kolik toho o nich vím, až když ho nemám v králíkárně, ale na volno, zjišťuji spoustu nového...
Jasně že má i podestláno, tam chodí močit. Ale bobky jsou prostě mimo určená místa. A papír mě taky trochu zarazil, ale králík má k dispozici pořád dost kvalitního sena, tak nedostatek vlákniny to nebude... A zas na kg toho nežere, spíš ho trhá.
hokrví
napsal(a):
Pořád přemýšlím jestli s tou podestýlkou byl vtip, (jako že nejspíš byl, ale pro pani která ještě neví co a jak, moc vtipný není), nebo mluvíte o králíkárně jako takový někde za rohem baráku🤔 Jako že podestlat králíčkovi v bytě a kydat jednou týdně (Mladá pani...to nedělejte)😱 Umřete na smrad a myslim že bobky po kuchyni budou dál. Králík je přece čistotný. Má plastový záchůdek a tam bobkuje, ale hlavně čůrá!!! Bobky sem tam kolem klece taky, ale ty nesmrdí, i když ona už bobečky nedělá ani v obýváku když ji tam pustim🤔. To jen když byla mimino. Teď peláší na záchod. Dejte pryč sešity a podobný. Jděte s dětma někam do sadu na klacky, ale i klacky já osobně nechávám nějaký čas odležet. Vyrobte s dětma prolejzací krabici. Trénujte s králíčkem např.házení víček. Chvilku to trvá, ale o tom to je. Trpělivost. Masíruju jí celý tělo. Rozplácne se na zem a držela by celý den😀 Je spousta možností jak králíčka zabavit. Není to zvíře jen na pozorování. Má rádo společnost i hraní si.
Je to mladá samice. Máme ji od konce srpna. Rozhodně není nijak přítulná. ale už vyloženě nekouše. O masáže se snažím ve stylu TT - no zatím se nijak neuvolnila. Je to celkem sebevědomí kousek - velice vrčí a napadá když jí někdo sahá do klece. Taky napadá a honí smeták. Prostě je zatím víc na pozorování než na mazlení.
A větvičky nabízíme vrbu, lísku, břízu, višeň a špendlík (ten jí chutná nejvíc). Listy většinou nechá. Okusuje spíš málo.
Jinak je hezké, že se na vycházce dají učit byliny. Jakože hele vezmeme domů něco králíkovi - tohle je truskavec, roste na placato po zemi, nejlíp je ho vytrhnout takhle a vytřepat z něj uvadlé lístky atd.
Pipilota
napsal(a):
Je to mladá samice. Máme ji od konce srpna. Rozhodně není nijak přítulná. ale už vyloženě nekouše. O masáže se snažím ve stylu TT - no zatím se nijak neuvolnila. Je to celkem sebevědomí kousek - velice vrčí a napadá když jí někdo sahá do klece. Taky napadá a honí smeták. Prostě je zatím víc na pozorování než na mazlení.
A větvičky nabízíme vrbu, lísku, břízu, višeň a špendlík (ten jí chutná nejvíc). Listy většinou nechá. Okusuje spíš málo.
Jinak je hezké, že se na vycházce dají učit byliny. Jakože hele vezmeme domů něco králíkovi - tohle je truskavec, roste na placato po zemi, nejlíp je ho vytrhnout takhle a vytřepat z něj uvadlé lístky atd.
Jj, je mladá. Abych pravdu řekla, moje Bobinka taky neni na mazlení. Tedy chci říct, že ať už jsme kdy měli jakékoliv zvíře, děti jsem vždycky učila, že mají nožičky, tedy netahat, jen si hrát, hladit. Každé zvíře má svou vlastní osobnost a tohle masírování, nebo že po mě leze to přišlo až když jsem jí udělala ten pokojík a neni zavřená v kleci. Je to její teritorium. Myslim že mám štěstí, že mě toleruje, že si tam sedám na zem a hraju si s ní. Jenže... Vy máte malý děti. Já už mám děti odrostlý a odstěhovaný. Bobinku vlastně přivezl syn, že mu jí bylo líto v obchodě, ale nestaral se, tak jsem se jí ujala a v tom je ten rozdíl. Já ač je mi lehce po čtyřicítce, jsem doma v inv.důchodu. Tedy času mám na starání se o zvíře až až. Ještě mám od 22.10. mimi anduláka a taky děláme velký pokroky, protože nemám starost o nikoho jinýho. Když byli děti malí, nebylo tolik času a tak např.králíček, nebyl až tak opečovávaný jako teď ten co mám. Myslim že je to takhle v pořádku. Máte králíčka a děti se učí. To je hezký. A jak jsem zmínila, každý králík bude mít jinou povahu i potřeby. Co ale opravdu zabralo, jsou králičí bombonky. Nejsou drahý a každý ráno když přijdu k Bobince a řeknu Bobi bombonek, začne běhat skrz krabici aspoň třikrát a pak se zastaví u dvířek a čeká na dobrotu, pak běží k misce a čeká na granule. Je to naučený rituál, který chce čas. Jsem si jistá, že děláte všechno správně. Králík když má svůj záchod s podestýlkou (máme s Aloe) chodí časem striktně tam a je čistotný. Nevim jak jsou velké vaše děti, ale já byla vždycky proti manželovi zvířecí milovník a co zvíře, to nová zkušennost a pokaždý se znova a znova učim spolu se zvířetem. Přeju hodně štěstí, aby se králíček naučil hygieně a jestli vrčí, je to jen projev toho, že právě TO nechce, tak holt zkusíte něco jinýho 😉🙂
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!