Uživatel s deaktivovaným účtem
Slyšela jsem už od několika chovatelů čistokrevných zvířat o používání slunečnicového oleje do krmení králíků.Údajně má velmi pozitivní vliv na zdraví a kvalitu srsti.Je to prý lepší než podávání slunečnicového nebo lněného semene.Nemá to někdo z přispěvatelů vyzkoušené?
Nikdo nemá s olejem zkušenost?Zkouším to sama ve svém chovu, tak uvidím.
napsal(a):
Nikdo nemá s olejem zkušenost?Zkouším to sama ve svém chovu, tak uvidím.
Bez jakéhokoliv rýpání, ale možná to chtělo se zeptat rovnou těch chovatelů. :)
Ohledně oleje versus semen, no... jako vždycky, musím vědět co krmím a proč.
Tohle už jsem psala do různých diskuzí několikrát:
Olej - energie 3700kJ, ve 100g cukry a bílkoviny 0; 100g tuk
Lněné semínko - energie 1560 kJ,24g bílkovin,31 tuků
Slunečnicová semínka - energie 2440 kJ, bílkoviny 20g, tuky 48g, sacharidy 16g.
Plus lněné semínko slizovité látky s pozitivním vlivem na trávení.
Každopádně - bavíme se o třech úplně rozdílných složkách stravy, jo? V oleji nejsou bílkoviny a len má poloviční energetickou hodnotu; lžíce oleje nebo lžíce lnu prostě není totéž.
Že olej může mít dobrý vliv na stav srsti a event. růst svaloviny (svaly jsou bílkoviny a tuk; kdysi nám na škole vyprávěli, že dostihoví koně ve Státech po oleji vypadali proti našim jak kulturisti...), to si myslím že určitě ano.
Pořád ale platí, že je to pořádná energetická nálož, a že je to čistý tuk - zátěž výhradně pro játra.
Že to nemusí dělat dobrotu ani ve střevech, o tom už vůbec žádná. U citlivějších zvířat bych se bála průjmů, ale i z dlouhodobého hlediska bych chtěla vidět ty střeva tak za sedm, osm let.. což u těchhle králíků asi nehrozí.
Při opatrném dávkování se asi nic z toho neprojeví... Ty semínka mi vůči těm zvířatům ale přijdou tak nějak "ohleduplnější". Líp stravitelné, míň zatěžující, bude tam navíc nějaká vláknina... navíc u lnu další pozitivní efekt na trávení kvůli tvorbě slizu. Lnem se cpou i lidi; asi se nemusíme bavit proč. O kousání a proslinění nemluvě, to u oleje nehrozí.
Že ten efekt u toho není tak viditelný... no, není.
Asi tak.
Můžu se zeptat, pro zajímavost, kolik toho oleje dáváte? Krmení mě zajímá, experimenty nevyjímaje. :).
Bohužel se osobně s chovateli kteří to používají neznám.Je to jen zprostředkovaně přes jiné chovatele.Údajně si to přinesli z Německa, nevím.Zkouším ho dávat asi 3 týdny, prostě rozprašovačem nastříknu směs zrní, takže množství nebude velké, neměřila jsem.Průjem králíci nemají, žerou to ochotně a na další závěry je brzo.Slunečnici přidávám, lněné semínko ne, králíci na něj nejsou zvyklí a nechávají ho.Musela bych ho vařit, jako kozám před a po porodu, a na to nemám tolik času.Co se týká věku králíků mám tu i samici 7 letou, která má mladé s 10ti letým samcem.
Jo, to bude poměrně málo. :) Jinak v pohodě, tohle je přesně ono - vím, co mi králíci žerou, co ne a co jako alternativu. Super.
Nechci aby to znělo blbě, jen jsem zvyklá na totálně diletantské diskuze, kde se lidi do krve hádají o deseti druzích granulí, aniž by vůbec věděli, co v nich je - to pak stojí celkem za prd, něco řešit.
Ten olej s rozumem klidně za pokus stojí, proč ne. :)
Z tohohle by problémy ani mít neměli, to spíš kdyby jim to někdo dával po lžících, nedejbože po několika denně... takhle OK...
Fakt jsem zvědavá... jestli bude čas, poreferujte, jak vypadají. :)
Jinak ten věk jen zírám a smekám Já zatím slyšela nejvíc 6-7 let? Mazec. Ať se ušákům daří
Snažím se v chovu o jedince kvalitní ne jenom exteriérem, ale i zdravím a odolností.A dlouhověkost je jedním ze znaků dobrého zdraví a odolnosti.Pokud se mně samci či samice v chovu osvědčí, nechám je co nejdéle.Je to i zpětná kontrola, že se selekce daří.