aksimecek
XXX.XXX.11.13
Dobrý den, žádám vás nutně o pomoc. Dnes kolem 10-11 hodiny mi samice porodila 8 mláďat. Je prvorodička.5 z nich zemřelo při porodu. Další dvě jsem našla mrtvá až kolem 16 hodin. Nevíte proč? Zbývá už jen poslední mládě a chci ho zachránit. Stravu má a měla i před porodem vyváženou. Není nikde na rušném místě a v místnosti jí topíme, takže je v teple. Po porodu mláďata rozhazovala po celé kleci tak jsme je vzali igelitovými rukavicemi a látkou (jak doporučovali na chovné stanici, aby nezůstali v kleci pachy) a živá dali k sobě a mrtvá odstranili jak doporučovali. Jak poznám že se o ně stará? Nevím jak má mít mláďě zakulacené bříško, jak všude píšou a mám strach o to poslední. Chci ho nějak zachránit. Také nevím jestli je dostatečně teplé :( Máte někdo nějaké zkušenosti? Nebo s dokrmováním? :( Děkuji.
Uživatel s deaktivovaným účtem
aksimecek
napsal(a):
Dobrý den, žádám vás nutně o pomoc. Dnes kolem 10-11 hodiny mi samice porodila 8 mláďat. Je prvorodička.5 z nich zemřelo při porodu. Další dvě jsem našla mrtvá až kolem 16 hodin. Nevíte proč? Zbývá už jen poslední mládě a chci ho zachránit. Stravu má a měla i před porodem vyváženou. Není nikde na rušném místě a v místnosti jí topíme, takže je v teple. Po porodu mláďata rozhazovala po celé kleci tak jsme je vzali igelitovými rukavicemi a látkou (jak doporučovali na chovné stanici, aby nezůstali v kleci pachy) a živá dali k sobě a mrtvá odstranili jak doporučovali. Jak poznám že se o ně stará? Nevím jak má mít mláďě zakulacené bříško, jak všude píšou a mám strach o to poslední. Chci ho nějak zachránit. Také nevím jestli je dostatečně teplé :( Máte někdo nějaké zkušenosti? Nebo s dokrmováním? :( Děkuji.
Zítra jí dejte k samci a bude. Když to udělá znovu, tak i zakrslík se dá jíst.
Ne fakt, mateřské pudy jsou hodně vrozená záležitost.
aksimecek
XXX.XXX.11.13
Myslíte, že by se ni dokrmit nedalo? :( Od porodu je to nějakých 8-9 hodin. Četla jsme že mládě krmí jednou za 24 hodin zpočátku tak nevím. Dostatek vody i jídla má. Mláděti vystlala pelech v záchodě, dole je seno pak natrhané kapesníčky a na tom chlupy. Ty natrhala po porodu. Ale mládě už i vypadlo z hnízda a pískalo a jí to nějak nezajímalo. Nešla k němu nic. Když jde o kolo občas na něj šlápne (možná mi to tak jen připadá). Myslíte, že už není šance že by začala kojit? A nebo že by se dalo alespoň odchovat, kdybych mu věnovala hodin svého času denně? :(.
aksimecek
napsal(a):
Myslíte, že by se ni dokrmit nedalo? :( Od porodu je to nějakých 8-9 hodin. Četla jsme že mládě krmí jednou za 24 hodin zpočátku tak nevím. Dostatek vody i jídla má. Mláděti vystlala pelech v záchodě, dole je seno pak natrhané kapesníčky a na tom chlupy. Ty natrhala po porodu. Ale mládě už i vypadlo z hnízda a pískalo a jí to nějak nezajímalo. Nešla k němu nic. Když jde o kolo občas na něj šlápne (možná mi to tak jen připadá). Myslíte, že už není šance že by začala kojit? A nebo že by se dalo alespoň odchovat, kdybych mu věnovala hodin svého času denně? :(.
Jestli vylézá a píská, tak nakrmené není.
A co se umělého odchovu týče, jo, občas se někdo pochlubí, že se povedlo, ale je to vzácnost velká.
aksimecek
XXX.XXX.11.13
Ale když jsem mu koukala na bříško tak zcvrklé ani zvrásněné zatím také není. :( Nevíte čím je nejlepší kdyžtak dokrmovat? Četla jsme kočičí mléko, sunar dokonce i ředěné kravské, ale jak říkám, nemám s tím žádně zkušenosti. :( Samice občas přijde a umeje ho, ale jinak si ho nevšímá, tak nevím co si o tom myslet.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.167.9
aksimecek
napsal(a):
Ale když jsem mu koukala na bříško tak zcvrklé ani zvrásněné zatím také není. :( Nevíte čím je nejlepší kdyžtak dokrmovat? Četla jsme kočičí mléko, sunar dokonce i ředěné kravské, ale jak říkám, nemám s tím žádně zkušenosti. :( Samice občas přijde a umeje ho, ale jinak si ho nevšímá, tak nevím co si o tom myslet.
Pokud samice k němu chodí tak ji nechte postara se o něj a hlavně ji nechte v klidu. To znamena nechodte k ni. Nepřehanějte to s tou pečí nebo o něj příjdete. Když ho čistí tak ví že tam je a co ma dělat.
aksimecek
XXX.XXX.11.13
Pozoruju je jen z dálky. Je v jiném pokoji, kde je úplně sama topíme tam, aby měli teplo a klid. Zaráží mě, že mimčo na jednu stranu olizuje, na druhou stranu když se za ni plazí a píská tak mu klidně dupne na hlavu a je jí to úplně jedno. :(.
aksimecek
XXX.XXX.11.13
Ona za ním nechodí, to ono za ní leze. :/ Ani ho nevrací do hnízda a nic.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.167.9
aksimecek
napsal(a):
Ona za ním nechodí, to ono za ní leze. :/ Ani ho nevrací do hnízda a nic.
Není to kočka aby ho vracela ale pokud ho olizuje tak o něm ví a nepozorujte je ani z dalky. Je to prvnička. Vy vidíte ji a ona vas prostě si nevšímejte. Samice krmí jednou za den a ani vy o tom nemusíte vědět. Je ještě ve stresu a jak se uklidní tak by to mělo byt dobre.
aksimecek
XXX.XXX.11.13
Dobře dobře děkuji :).
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.167.9
aksimecek
napsal(a):
Dobře dobře děkuji :).
Chapejte to tak že to není člověk ktery se o sve dítě stara až moc. Pokud by vam opravdu uhynulo tak samici hned připustit, na nic nečekat Budte v klidu když to nevíjde ted tak po druhe už to klapne.Vy mate zakrslíka a nebo jste samici přestěhovala z kralikarny domu. Vy ji mate puštěnou z klece a ona běha po místnosti?
aksimecek
XXX.XXX.11.13
Mám zakrslou samičku. Samečka jsme schválně vybrali menšího jak nám doporučili, aby měla snadnější porod. Ovšem s takovým úhynem jsem úplně nepočítala. Nebo spíše řečeno- čekala jsem, že jih dost uhyne při porodu. Ale myslela jsem, že teda ty tři co porod přežily přežijí. :( Jinak samička mi bydlí doma. Má klec, ale má možnost běhat po celém bytě.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.167.9
aksimecek
napsal(a):
Mám zakrslou samičku. Samečka jsme schválně vybrali menšího jak nám doporučili, aby měla snadnější porod. Ovšem s takovým úhynem jsem úplně nepočítala. Nebo spíše řečeno- čekala jsem, že jih dost uhyne při porodu. Ale myslela jsem, že teda ty tři co porod přežily přežijí. :( Jinak samička mi bydlí doma. Má klec, ale má možnost běhat po celém bytě.
Ja si myslel že vam tam běha. Musíte ji zavřít jinak se vam na něj vykašle. A to hned. Až bude vědět že ma povinosti tak ji pak klidně puste ale ted ji tam zavřete.
aksimecek
napsal(a):
Moja rada 1. vypnúť kúrenie,2 spraviť búdku aby sa samica v nej vedela otočit, samozrejme dvierka aby sa tam dala zatvoriť. (alebo napevno 4 steny bez dvierok aj to vyhjovuje)
na vrch dajte pletivo.
Ak je to malá samica stačí aj krabica od topánok!
3. denne 1x priloziť samicu na 5-7 min.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.167.9
aksimecek
napsal(a):
Víte ono je to těžke občas se zvířata nechovají jak by jsme chtěly ale hlavu vzhuru. to se stava uplně normalně.
aksimecek
XXX.XXX.11.13
Ona od porodu vůbec nevylezla z klece :) Topení jsme teda vypla :) zkusím jí tam udělat nějaký ten domek, ale nevím jak moc tam mohu zasahovat, aby se na mimčo nevykašlala úplně. :( A dvířka jsem taky zavřela, kdyby přece jenom chtěla utéct :).
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.167.9
aksimecek
napsal(a):
Ona od porodu vůbec nevylezla z klece :) Topení jsme teda vypla :) zkusím jí tam udělat nějaký ten domek, ale nevím jak moc tam mohu zasahovat, aby se na mimčo nevykašlala úplně. :( A dvířka jsem taky zavřela, kdyby přece jenom chtěla utéct :).
Tak to je dobre, přesně nechte je zavřene. Nic tam ted už nedělejte zn ova ji vystresujete. To kotiště tam udělějte až když bude mít další. Jestli to kraliče bude rano naživu a druhy den taky tak mate vyhrano.
aksimecek
XXX.XXX.11.13
Dobře nebudu tam zasahovat :) To malý tam pořád běhá, tak doufám, že mu nebude zima a že mu dá napapat :(.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.167.9
aksimecek
napsal(a):
Dobře nebudu tam zasahovat :) To malý tam pořád běhá, tak doufám, že mu nebude zima a že mu dá napapat :(.
aksimecek
XXX.XXX.11.13
Nedalo mi to a rána jsem mrkla na mimčo :( Naštěstí žije ale bylo mimo hnízdo, tak jsem ho aspoň přikryla chlupy, protože bylo studené. Bříško nemělo ani zakulacené ani zcvrklé. Co myslíte? Má nějakou šanci?
Pokud dnes žije, tak tu šance je a snad mu samice dala napít.
Takovéto věci se ale dějí hlavně u prvniček dost často.
My máme několik nových vrhů a včera do rána porodila černá samice, (prvnička) Fb 4 mladé.
Byli roztahaný po celém kotci, hnízdo žádné neměla ani nebyla oškubaná.
Udělal jsem jí v rohu důlek ze slámy a mladé tam vložil.
Asi za hodinu jsem je šel zkontrolovat a mladý byli zase roztahaný všude možně
a napůl už studený.Tak jsem je všechny přiložil k jiné samici, modré Bo. Dnes ráno jsem je byl zkontrolovat jestli se chytli, jedno jsem musel vyndat a ty tři
vypadají dobře.
aksimecek
XXX.XXX.11.13
Dobře budu doufat :) Nemám totiž jinou samici, ke kterému bych toho prcka mohla dát :(.
aksimecek
napsal(a):
Nedalo mi to a rána jsem mrkla na mimčo :( Naštěstí žije ale bylo mimo hnízdo, tak jsem ho aspoň přikryla chlupy, protože bylo studené. Bříško nemělo ani zakulacené ani zcvrklé. Co myslíte? Má nějakou šanci?
Keby ste dala králička do krabice aj s hniezdom nestratila by teplo, ak ju dnes samica nenakojí bude po nej, a šanca že ju nakojí je v krabici vačšia ako na voľno. šanca v krabici je 50 % mimo krabice 20%
dúfať nestačí je potrebné konať a vybrať k danej situácií to najlepšie riešenie.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.167.9
Hyla®
napsal(a):
Keby ste dala králička do krabice aj s hniezdom nestratila by teplo, ak ju dnes samica nenakojí bude po nej, a šanca že ju nakojí je v krabici vačšia ako na voľno. šanca v krabici je 50 % mimo krabice 20%
dúfať nestačí je potrebné konať a vybrať k danej situácií to najlepšie riešenie.
Sorry ale jak jste na to přišel víjde to na stejno a kdyby se tam majitelka hrabala ještě večer tak jak jste ji radil tak byla větší pravděpodobnost že by o něj přišla. Ma zakrslíka a ne hybrida. A je potřeba v určitych věcech k tomu tak přistupovat.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.167.9
aksimecek
napsal(a):
Sanci ma a většinou ho samice vytahne ven z hnízda na cecku a to je znamka že dostalo nažrat.
aksimecek
XXX.XXX.11.13
Dobře děkuji :).
aksimecek
XXX.XXX.11.13
Tak teď jsem našla i poslední uhynulé mládě. Leželo v hnízdě celé studené s otevřenou pusinkou. Nevíte čím to je? Bříško zcvrklé nemá :(.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.167.9
aksimecek
napsal(a):
Tak teď jsem našla i poslední uhynulé mládě. Leželo v hnízdě celé studené s otevřenou pusinkou. Nevíte čím to je? Bříško zcvrklé nemá :(.
No tak to je škoda myslel jsem že už vydrží. To je těžke, bud prochladlo a nebo mělo malo mleka. ja bych se přiklaněl, prochladnutí. Hlavu vzhuru
aksimecek
XXX.XXX.11.13
:( Mám tedy samici připustit hned znovu? Kvůli zánětu mléčných žláz jak se píše ? :( Našla jsem mimčo mrtvé pod chlupy zahrabané v hnízdě tak mi je divné, že by uhynulo kvůli prochladnutí :( Ještě k tomu mělo otevřenou pusinku :(.
aksimecek
napsal(a):
:( Mám tedy samici připustit hned znovu? Kvůli zánětu mléčných žláz jak se píše ? :( Našla jsem mimčo mrtvé pod chlupy zahrabané v hnízdě tak mi je divné, že by uhynulo kvůli prochladnutí :( Ještě k tomu mělo otevřenou pusinku :(.
Otevřenou tlamu mrtvolky mívají, ono to zvíře než definitivně uhyne prochází stadiem agonie a lapavého dechu. Je to prostě normál, nic to neznamená, jen to, že zvíře uhynulo, no.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Sorry ale jak jste na to přišel víjde to na stejno a kdyby se tam majitelka hrabala ještě večer tak jak jste ji radil tak byla větší pravděpodobnost že by o něj přišla. Ma zakrslíka a ne hybrida. A je potřeba v určitych věcech k tomu tak přistupovat.
Veríte alebo nie ale vyše 13 rokov som mal aj zakrslé králiky tento rok sa mi podarilo zbaviť sa posledného. Vecer si zavoláme a vysvetlím podrobne.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Sanci ma a většinou ho samice vytahne ven z hnízda na cecku a to je znamka že dostalo nažrat.
Nesúhlasím Jardagin :) môže to byť známka toho že sa králiček snažil dostať k matke nakoľko ju ignorovala, pekne si vyliezla z hniezda.
Ak by ju bola nakojila tak dnes na 80% žije, nakoľko králik je v byte nezmrzol uhynul hladom.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.167.9
aksimecek
napsal(a):
No jak jste ho vracela tak jste psala že bylo studene a nema se jak ohřat když nejsou sourozenci. Ano připustit ta pusa je to je normalní. Ja takhle přišel třeba o 30 ks. a mužete se snažit jak chcete.
aksimecek
XXX.XXX.11.13
Dobře, tentokrát to snad vyjde :'(.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.167.9
Hyla®
napsal(a):
Nesúhlasím Jardagin :) môže to byť známka toho že sa králiček snažil dostať k matke nakoľko ju ignorovala, pekne si vyliezla z hniezda.
Ak by ju bola nakojila tak dnes na 80% žije, nakoľko králik je v byte nezmrzol uhynul hladom.
Ano i to je možne.No pokud si myslíte že pokojova teplota stačí aby takove kraliče neprochladlo tak se mate hodně co učit.
Je to škoda, ale jak jsem psal hned nazačátku, vidím to bledě" tak podle chování
samice(prvnička, mohla mít těžký porod, málo mléka a pod.) jsem tomu moc
šancí nedával. Ale hlavu vzhůru a příště to dopadne doufejme lépe.
Být Vámi dal bych samici co nejdříve znovu připustit.
Já jsem tu naší Fb, co jsem jí musel včera odebrat ty mladé, dal dneska k samci
a je připuštěná na 3 skoky.
Pokojová teplota, když vezmu 22°C, rozhodně k prochladnutí stačí.Pokud si sáhnete do hnízda je v němpodstatně větčí tepllo než je pokojová teplota. Na druhou stranu si nemyslím, že by krrálíček uhynul hlady za nějakých 28 hodin.Kdysi mně uhynula tříslačka při porodu a v hnízdě měla 10 mláďat.5 jsem jich rozdělila ke dvěma samicím co měly 3 denní mladé a 5 jich zůstalo v hnízdě s tím, že se za dva dny měla kotit samice aljašky, tak že je k ní dám.Samice porodila až 3tí den, a přesto byla všechna mláďata v hnízdě živá.Dala jsem je k aljašce a uhynulo z nich jen jedno, co vylezlo či bylo vytaženo z hnízda.
aksimecek
XXX.XXX.11.13
Pokojovou teplotu mám 27 stupňů. A našla jsme ho mrtvé v hnízdě, kde bylo podstatně tepleji. Nevím prostě co se stalo Proč zemřelo. Bylo to z ničeho nic.10 minut předtím jsem na něj koukala a hýbalo se :( Ale teď mám jiný problém. Zkoušela jsme ji připustit, ale samec jí nechce. Nevíte čím to může být? Napadlo mě jestli nemůže čekat ještě nějaké mladé, když má dvojitou dělohu. Možná je to úplná blbost. Jen mě nenapadá jiný důvod proč by ji nechtěl.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.167.9
aksimecek
napsal(a):
Pokojovou teplotu mám 27 stupňů. A našla jsme ho mrtvé v hnízdě, kde bylo podstatně tepleji. Nevím prostě co se stalo Proč zemřelo. Bylo to z ničeho nic.10 minut předtím jsem na něj koukala a hýbalo se :( Ale teď mám jiný problém. Zkoušela jsme ji připustit, ale samec jí nechce. Nevíte čím to může být? Napadlo mě jestli nemůže čekat ještě nějaké mladé, když má dvojitou dělohu. Možná je to úplná blbost. Jen mě nenapadá jiný důvod proč by ji nechtěl.
Určitě v sobě už nic nema a její reakce je normalní. U některych je to hned u jinych to chvíli potrva. Příjde do říje jen si ji hlídejte.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.167.9
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Určitě v sobě už nic nema a její reakce je normalní. U některych je to hned u jinych to chvíli potrva. Příjde do říje jen si ji hlídejte.
Aha samec tak některy cíti že rodila a necha ji na pokoji a některy jde na věc hned a je mu to jedno. Ten první by se dalo říci gentleman
aksimecek
XXX.XXX.11.13
Dobře. Takže jí mám zkoušet připouštět dál? A nemůže umřít na ten zánět mléčných žláz? Na některých stránkách psali, že se musí připustit do tří dnů po porodu. A dnes je to druhý.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.167.9
aksimecek
napsal(a):
Dobře. Takže jí mám zkoušet připouštět dál? A nemůže umřít na ten zánět mléčných žláz? Na některých stránkách psali, že se musí připustit do tří dnů po porodu. A dnes je to druhý.
Sahnete na ni a měla by jste cítit mlečne žlazy natekle mlekem a pokud nejsou tak se ji to zastavilo. Měly by byt jako natekle žíly a pokud by se ji udělal tak by jste musela k ve. aby vam dal leky na zaněty. Když se to pohlída tak nebude ohrožena na životě. Ano zkoušet. budte v klidu občas to někdo přehaní a vyzní to tak že se lidi leknou.
aksimecek
XXX.XXX.11.13
Moc děkuju :).
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.167.9
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Jo a těch příčin proč ji samec nechce je hodně a vubec to nemusí byt na straně samice ale samce. Nemusí byt v pohodě a tak prostě nebude skakat a dalšía další.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.167.9
aksimecek
napsal(a):
Moc děkuju :).
Není zač.
aksimecek
napsal(a):
Produkce mléka je závislá na jeho odběru ať už sáním mláďat nebo třeba dojením.Když není odběr, produkce klesá až se zastaví.Ono se to s tím zánětem moc přehání.Nesetkla jsem se se zánětem mléčné žlázy u králíků za celá léta co je chovám a to někdy samice po neúspěšném porodu také nepřipouštím.Třeba minulý týden přišla o mladé tříslačka a také ji nepřipouštím.Počká až do února na nového samce.
aksimecek
napsal(a):
Myslíte že 27°C je pre samicu dobrá teplota ? pokazila ste to nabudúce to určite vyjde hore hlavu. nech sa darí v chove.
aksimecek
XXX.XXX.11.13
Asi takhle celý den mám otevřené okno a přesto mám v pokoji teplotu 27 stupňů. Takže za teplotu nemohu. Kamarádka taky měla mladé, bydlí ve stejném baráku, tudíž stejná teplota a problém teda neměla. Co mám asi s teplotou dělat ? Leda jí můžu dát na balkon a to by asi nerozdejchala :) Takže si nemyslim že mimčo by zabila teplota na kterou jj samice zvyklá. Ale netvrdím že je pro králíky vhodná, ovšem lepší než aby byla v průvanu a mokru na balkoně.
aksimecek
XXX.XXX.11.13
Já jsem nesmysl nenapsala. Větrám a i přesto mám doma 27 stupňů. Musela bych otevřít okna ve všech místnostech a nechat otevřené dveře, ale to by byl průvan, a to pro králíka také není vhodné.