Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
5.12.2015 13:24
JohnCenaWWE

XXX.XXX.109.193

Ahojte mam vela kralikov a chcel by som si s nich nechat kozusiny prosim vas aky je postup aby som spracoval kozu tak aby som ju mohol pouzivat dnu v izbe napr,. pod nohy, je to skoda vyhadzovat ked ich mam tak vela.

Uživatel s deaktivovaným účtem

5.12.2015 13:30

JohnCenaWWE napsal(a):
Ahojte mam vela kralikov a chcel by som si s nich nechat kozusiny prosim vas aky je postup aby som spracoval kozu tak aby som ju mohol pouzivat dnu v izbe napr,. pod nohy, je to skoda vyhadzovat ked ich mam tak vela.

Nechat si je vydělat?

Samo domo to není úplně jednoduché, není to hned, a i s návodem z netu je to hodně o učení se stylem pokus omyl. Nejjednodušší je asi činění kamencem.

5.12.2015 13:49
JohnCenaWWE

XXX.XXX.109.193

Ja som myslel ze ju nejak len operiem vysusim a staci ci treba este nieco dolezite?

5.12.2015 13:57

JohnCenaWWE napsal(a):
Ja som myslel ze ju nejak len operiem vysusim a staci ci treba este nieco dolezite?

Ne, to by nestačilo. Sušená kožka je sušená kožka. Možná hned nezhnije, ale můžou se do ní pustit hmyzáci a taky... viděl jste někdy sušenou kožku? Je to tvrdé jak kámen.

5.12.2015 13:58

Pokud chcete mít kožešinku doma jako dekoraci, je třeba jí vyčinit. Nebo si jí nechat vyčinit.

5.12.2015 13:59

Jinak s kožkami už si hraju třičtvrtě roku a nejnovější pokusy už jsou skoro ono... aspoň myslím. A to si dělám usně... s kožešinkou je to těžší v tom, že když nějaký krok pokazíte, slezou vám chlupy.

5.12.2015 14:15
JohnCenaWWE

XXX.XXX.109.193

Ano mali sme doma nejake, mame aj z ovcy prosim vas je niekde nejaky postup?

5.12.2015 14:32
čada

XXX.XXX.96.254

Taky by mě zpracování zajímalo, uvažuji o tom, že bych si pořídila kastorexe a kožky pak využila. Taky by mě zajímalo, jestli právě kožky z kastorexe se vykupují a nemyslím teď takové ty vesnické výkupce za 5 Kč kus.

5.12.2015 14:44

čada napsal(a):
Taky by mě zpracování zajímalo, uvažuji o tom, že bych si pořídila kastorexe a kožky pak využila. Taky by mě zajímalo, jestli právě kožky z kastorexe se vykupují a nemyslím teď takové ty vesnické výkupce za 5 Kč kus.

Jen nezapomeňte, že kožešinová zralost u králíka nastupuje někdy v osmi měsících. Když zabijete sebelepšího králíka dřív, výsledek se hodí vždy maximálně do kloubouků. A za kloboučnickou surovinu vám nikdo moc peněz prostě nedá.

5.12.2015 14:45

Vygooglete si činění kůží, na netu je toho spoustu. Zbytek je o experimentování, kolik a čeho je hodně od oka, ono totiž každá kůže je jiná.

5.12.2015 14:47

Základem je asi pečlivost a hlavně nespěchat. Králičí kůže uděláte v ruce a v kýblu, ovčí si nedokážu představit, to už chce rám a nějaké kádě.

6.12.2015 07:39

Nechávali jsme si kdysi ve Snaze Brtnice vydělat kůže z králíků na kožíšek.Kůže musely být z dospělých králíků, aby byly dostatečně silné, a musely být stažené v zimě, aby byly úplně přelínalé a nepouštěly chlupy.

6.12.2015 08:48
JohnCenaWWE

XXX.XXX.109.193

Nieco som nasiel
https://www.youtube.com/watch?v=Uw7y8cZ8RzQ
je s tym papracka.

6.12.2015 09:08

JohnCenaWWE napsal(a):
Nieco som nasiel
https://www.youtube.com/watch?v=Uw7y8cZ8RzQ
je s tym papracka.

Ano. Činění kůže je časově dost náročný podnik, kdy většinu času máte někde kýbl s různě nechutně vypadajícím obsahem A to vůbec nemluvme o tom, že jestli se to povedlo nebo ne člověk zjistí až po uschnutí kůže. Třeba mě se minulé činění kyselinou vůbec nepovedlo, asi jsem dala víc octa než bylo potřeba vzhledem k soli a kůže mi hrozně nabobtnala. Žádným dalším postupem se mi nepovedlo to napravit, a už při schnutí kožka rozpadla, takže šla rovnou do popelnice.

Neregistrovaný uživatel

6.12.2015 21:21
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9

JohnCenaWWE napsal(a):

Na Jihlavsku je soukroma koželužna neměl by byt problem aby vam to vyčenily asi před dvěma lety byla cena cca 40kč ks bez DPH.

Přidejte reakci

Přidat smajlík