Do kdy zabít králíka na maso

Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
14.1.2016 12:30
čada

XXX.XXX.96.254

Takže můj dotaz: do kdy můžu zabít králíka na maso, aby nebylo tuhé a nebylo cítit (u samce). Většinou zabíjím okolo 3 kg živé váhy, jen teď mi tam zůstalo cca 5 ks a přemýšlím o tom, je ještě nechat trochu narůst, protože nemám místo v mrazáku. Ale bojím se toho, aby nebylo pak už maso tuhé nebo cítit, protože nikdy jsme králíky nezabíjeli později než kolem těch 3 - 3,5 kg. Děkuji za rady a zkušenosti.

mi013068

14.1.2016 16:01
mi013068

XXX.XXX.155.246

Kdyz vemu extrem tak osmilety samec na svíčkovou v pomalem hrnci zmekl a nesmrděl.přeci to maso nevyhodím.milos.

14.1.2016 17:01
čada

XXX.XXX.96.254

Tak staré (původně chovné) kusy u nás vaříme psům.

Neregistrovaný uživatel

14.1.2016 17:12
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9

čada napsal(a):
Tak staré (původně chovné) kusy u nás vaříme psům.

To je docela škoda jak psal vyše miloš

Neregistrovaný uživatel

14.1.2016 17:13
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
To je docela škoda jak psal vyše miloš

Dobre přidavat do klobas atd.

mi013068

14.1.2016 17:21
mi013068

XXX.XXX.155.246

Pes ma granule.masu nic neni.jen se musi déle zpracovávat.takova paštika po prechodu na mladsi krev z chovnych samic je vynikajici mozna lepsi než z mladých kusů. jinak zabijim do čtyř měsíců.strýc si běžně vozi ke mě nazabiti na maso až roční.milos.

mi013068

14.1.2016 17:26
mi013068

XXX.XXX.155.246

Jěště dodám že mě stačí a chutově vyhovuje kralik do dvou kg.strýcovi mají zabití ke čtyřem kg.a to je pro něj kupa masa a je spokojen.milos.

14.1.2016 18:07
čada

XXX.XXX.96.254

Zpátky k otázce, mě spíš zajímalo, jestli to maso když budu zabíjet kolem 4-5 kg živé hmotnosti nebude tužší, nebo cítit. Jakože chápu, že na paštiku a klobásy jde použít starší kus, ale jde mi o maso na pečení. Chovám křížence velkých plemen.

mi013068

14.1.2016 18:38
mi013068

XXX.XXX.155.246

Ano je to mírně znát.nyni mám BO NOS a ves. směs.chutově nam vyhovovali menší plemena ale změna je život.kraliky mam pro radost.a ted mam radost z BO.kdyz je nemam kam dát tak je rozdám přátelům raději než je zabíjet později.nebo se dají péct více okořeněné.závěrem naši starší (do roku) králíci maji tužší maso, ale nejsou ¨'cítit'.milos.

14.1.2016 18:54
mirda63

XXX.XXX.6.150

Zdravím já zabijím králiky 4,5kg a nikdo nic necítí a jsou to středně velká plemena (kříženci).

Uživatel s deaktivovaným účtem

14.1.2016 19:27
Uživatel s deaktivovaným účtem

Když jsem musela zabít 3letého samce, tak jsem ho naporcovala, mírně osolila, dala česnek, polila olivovým olejem a pořádně jsem maso s olejem prohňácala.Potom jsem ho pokryla hodně tučnou anglickou, pořádně zatížila a zakryté dala na 2 dny do lednice.Pekla jsem pod alobalem.Za 2 1/2 hodiny byl králík krásně upečený a hlavně šťavnatý.Byl vynikající.

14.1.2016 19:51
horal

XXX.XXX.58.226

Já mám zkušenost, že již 5 měsíční králik je plný sádla a to ne jenom na povrchu ve slabinách a na krku, ale je prorostlé i v mase. Tím ale maso neztrácí na chuti, je sice o něco tužší ale né tak že by se to nedalo jíst a upravit se dá různě. Komu by vadilo vice tuku v mase dá se semlýt a udělat třeba omáčku na špagety nebo sekanou. Břišní blány jsou vinikající na falešnou držkovou. Co se týče zápachu třeba i ročního králika ten neni nikterak silnější než u čtyřměsíčního pokud ho nemáte na prochcané podestýlce. Jestli jich máte více, bylo by dobré aby byl každý zvlášť. Mohli by se prát.

14.1.2016 19:55
Vídeňský modrý

XXX.XXX.136.238

Zlatá střední plemena podle mě je maso daleko chutnějsí než u obrů. Jinak králík do jednoho roku má maso upně v pohodě. Je vyzrálejší. Ja porážím okolo 4 měsíce. Akorát zbytečně prokrmíte, protože králík po 4. měsíci už roste dost pomalu.

15.1.2016 12:18
ančovička1

XXX.XXX.222.190

My zabíjíme králíky klidně do půl roku, maso je výborné, lepší než z těch mladých, kdy maso není "vyzrálé".. a staré králíky také dobře spotřebujeme, i 5ti leté samice a samce, trochu je rozporcuji, aby se takový pětikilový králík vešel do hrnce, trochu osolím a pomalu vařím několik hodin doměkka, potom maso od kostí lehce oberu a všechno pomelu + cibule, můžete přidat česnek, smíchám s půl kilem mletého syrového vepřového + pár vajec, pepř, sůl, smíchám, udělám karbanátky, obalím ve strouhánce a takové karbanátky nemají konkurenci!..a jak voní!

16.1.2016 18:16
dita73

XXX.XXX.238.133

Já přidám tip, který jsem použila na staré několikaleté kachny. Peču na 90-95 oC cca 6-8 h podle toho, jestli je to kachna neo kačer. Pozor: nepodlévat, pouze osolit. Po těchto hodinách podlít, případně okmínovat, okořenit a klasicky dopéct cca 1,5 h - u mně ozkoušeno na 175 oC.
Možná by toto šlo u i u králíka. Ty kačeny se dají normálně se zelím nebo obrat do paštiky,
jde to dokonale od kosti.
Dita73.

Uživatel s deaktivovaným účtem

16.1.2016 19:26
Uživatel s deaktivovaným účtem

Starší samice jsou výborné na červeném víně. králíka rozčtvrtím. prošpikuji slaniou, přidám cibuli, mrkev, česnek, šalvěj, tymián, vavřín(bobkový list), osolím a zaliju sladším vínem. Necháte odležet 2-3 dny. Pak vyndám, maso zprudka opeču, dám na pekáč, přidám bylinky a orestovanou zeleninu z nálevu a dám zvolna péct. Podlévám vínem ve kterém byl králík naložen.
Když je králík měkký, vyndám maso, zeleninu dám do hrnce přiliju zbytek vína + cca dvě lžíce rajského protlaku, rozmixuju ponorným mixérem a převařím, přidám vykostěného králíka a s houskovým knedlíkem jsou právě starší kusy vynikající.

Uživatel s deaktivovaným účtem

16.1.2016 19:54
Uživatel s deaktivovaným účtem

Hexa:Tak to připravovali králíka Babica versus Sapík tuším tento týden.Chystám se že vyzkouším, ale nemám moc ráda jídla kde se dává víno.

Uživatel s deaktivovaným účtem

16.1.2016 20:00
Uživatel s deaktivovaným účtem

No vida, na ty nekoukám, ale recept jsem si upravila z kohouta na víně, ke kohoutovi se dostanu málokdy, ale králíků má člověk dost.

17.1.2016 22:52
edward12

XXX.XXX.39.61

Maso staršího králíka určitě není cítit. Je jen trochu tuhé oproti mladým kusům. Pokud je to králík urrčený na zabití a nemůže být poražen v ideálním věku/váze, pak to chce upravit krmnou dávku a zbytečně nefutrovat. Za jedno se prokrmí a za druhé to jde hodně do sádla. Bude se hůř stahovat a řízky z něj budou jak podrážky, ale naložit na svíčkovou, nebo cokoli co má delší proces tepelné úpravy můžete v pohodě.

18.1.2016 11:49
bronda

XXX.XXX.98.84

Když už je tu řeč o vaření, dostal jsem za úkol od manželky se zeptat zda králíka odblaňujete či nikoliv, případně kdy je to vhodné. Díky,.

Uživatel s deaktivovaným účtem

18.1.2016 11:52
Uživatel s deaktivovaným účtem

Já se snažím králíka odblanit, ale nejde mi to tak dobře, že by tam něco nezůstalo.Nikomu to nevadí a mě už vůbec ne.Spíše stáhnu blánu tam, kde je jí hodně a jde to dobře.Jinak se s tím až tak nemazlím smajlík a ještě jsem z toho neumřela

18.1.2016 13:05
bronda

XXX.XXX.98.84

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Já se snažím králíka odblanit, ale nejde mi to tak dobře, že by tam něco nezůstalo.Nikomu to nevadí a mě už vůbec ne.Spíše stáhnu blánu tam, kde je jí hodně a jde to dobře.Jinak se s tím až tak nemazlím smajlík a ještě jsem z toho neumřela

Díky. Tak jsem si to nějak představoval.

Přidejte reakci

Přidat smajlík