Dobrý den,
byla bych moc ráda, kdyby mi někdo poradil. Mám doma pětiletého teddy králíka, samičku. Už delší dobu má občas tuhou formovanou stolici, ale několikrát za týden řídkou se silným zápachem. Zkoušela jsem střídat různou stravu, ale nic nepomohlo. Na seně ji nechat nemůžu, protože většinou, ať jí dám jakkoliv čerstvé, tak po něm kýchá. Přijde mi, že to má častěji po zelenině, ale i když ji úplně vynechám, tak se řídká stolice objeví. Jinak krmím travnatými granulemi. Dlouhou dobu jsem to nijak neřešila, protože jsem všude četla, že jde o tzv. cékotrofie, které jsou u králíků běžné. Teď se mi to ale zdá moc časté a navíc dost nepříjemné. Moc děkuji za rady.
Králík by měl fungovat v pohodě i bez granulí/ zrní... Zkuste nechat vyloženě pouze granulované seno. To by jí vadit nemuselo. No a u králíka je důležitá pravidelnost. Tedy nepodávat pořád něco jiného, ale pravidelně stejnou stravu. Pokud mlsy, tak se dohodnout co (omzit okruh třeba jen na jablka) a podávat jako mls opět pouze jednu potravinu. Ideálně nepodávat nic výrazně štavnatého a snažit se o vysoký podíl vlákniny. To že chutná neznamená že prospívá. I my jíme co nám chutná i když po tom není tělu dobře.