Dobry den, dle priznaku-naklon hlavy a dva zachvaty, kdy se nam kralicek "roloval", nam diagnostikovali encefalitozonozu, kralicka lecime, i kdyz pry moc nadeji nemame, ale chci se zeptat na zkusenosti-informace o tom, zda je mozny prenos tohoto parazita na cloveka?Nekolik lekaru i jeden z chovatelu mi rekli, ze neee, nebo ve velice vyjimecnych pripadech, ale nas veterinar mi rekl, ze se docetl, ze ano a to jeho moci?
Přenos možný je, a to na spoustu zvířat včetně člověka. I pokud k tomu ale dojde, tak to stejně nepoznáte - jednak nikdo neví, kdy se králík nakazí, a tedy ani kdy je infekční; jednak u z dravých osob se ta infekce prostě neprojeví. Jediní skutečně ohrožení jsou imunosuprimovaní pacienti; ne normální lidé.
Ad léčba, neházejte flintu do žita. Je to zvláštní, ale i při hodně silných symptomech, jako u vás, je možné ty králíky po léčbě dostat do naprosto pohodového stavu a udržet je tak roky. Samozřejmě je to individuální, u vás neznám podrobnosti.
Jinak spousta lidí s ušáky s encefalou chodí na kralici.cz a tamní diskuzi, vřele doporučuju.
Dekuji, i kdyz na veterine se priklaneli k tomu, ze lecba nema vyznam, ze ma kralicek mizive sance, tak jsem chtela, aby ho lecili, ze zkusim vse a budu doufat , je to zlaticko, trpim s nim, kdyz ho takhle vidim, ale zere, pije, sice neni mic aktivni-nedivim se, tak snad budeme mit stesti...a jake imunosupr.lidi mate na mysli?
Jak říkám, nevím, jak zle na tom malý je nebo není. Ale jedna moje známá má ušáka s encefalou už několik let, no a pár takových, co šli na veterinu po záchvatech a přetáčení, už jsem zažila taky, a jo, i těm ta léčba zabrala. Pokud se encefala rozpozná (což žel bohu, pořád strašně moc veterinářů neumí), a pokud se na ni nasadí panacur, a ne antibiotika, jak v dřevních dobách 10 let zpátky, tak ty šance nejsou tak zlé. Hlavu vzhůru :)
Ušák té mojí známé už ji má neaktivní, a i když ještě přeléčovali, ušák byl v podstatě neustále v pohodě a jen se mu podával panacur. Já bych nad tím určitě nelámala hůl.
Jak říkám, zaskočte na králíky.cz, tam s tím má zkušenost hromada lidí, a tamní archiv je čtení na dlouhé zimní večery. :)
Imunosuprimovaní lidé... to jsou lidé s přirozeně nebo uměle sníženou funkcí imunitního systému... "přirozeně" to dělá třeba AIDS jako nemoc, nepřirozeně prostě léky na potlačení činnosti imunitního systému při autoimunitních onemocněních... Crohnova choroba, systémový lupus... imunosuprese se dělá i při transplantacích.
U takových lidí nemusí být jejich vlastní imunitní systém schopný si s původcem encefaly poradit; to jsou ale fakt výjimečné případy.
No nam davali ze zacatku i antibiotika a kortikoidy a ted uz jen to antiparazitologikum, to nam dali na tyden a pak kontrola, ma to diagnistikovane kratce, rolovani mel pouze dva dny, vzdy jen jeden zachvat denne a jinak ten naklon hlavy hodne napravo a ten zachvat prisel vzdy po porodelanem stresu-po navsteve veteriny, injekcich a pred vanocemi prodelal zanet duhovky-dva tydny lecby, rikali, ze je to u kraliku ojedinele a ted, kdyz mu diagnostikovali encefalu, tak mi rekli, ze to oko vlastne zpusobil ten parazit, ze to je popsano, jako jeden z prvnich priznaku.
Mrkni sem: http://www.kralici.cz/diskuze.asp?app=0&dul=0
Je tam víc lidí se zkušenostmi ohledně encefaly.
Odkud jste? Máme perfektní zkušenost s veterinou v Tetčicích u Brna. Paní i pan doktor jsou nadšenci, když náš mazel měl nečekaný záchvat v deset večer v sobotu, přijali nás okamžitě. Bylo to za hubičku, ušák se má už dva roky v pohodě a kdykoliv jdeme na očkování i s jinými, ptají se jak se vede
Náš ušák byl chvilku divný motoricky. Občas trnutí předních končetin. to byl vždy mžik. Pak jsme večer čučeli na film, malej běhal kolem nás v obýváku, najedou škrabot, vytočená hlavička, nožičky v křeči jedna dopředu, další pod sebe, vytočenej do boku... Hned šup na veterinu. Tam jej měli max. týden. Pak šel domů s lékama a kotroly. Asi 14dní. Pak asi něco ještě na doléčení a od té doby je OK. Má zvýšenou spotřebu vody proti jiným kusům, ale jinak fungujeme bez problémů a bez léčení. Nechci kecat, třeba to bylo něco jiného, ale příznaky podobné a rozhodně nic příjemného. Malej je v pohodě, hraje si s kocourem i psem, je supr sledovat psa co žene kocoura, co žene králíka a ten zas psa, který se ho bojí
Tak mate doma veselo , ten nas usak je strasny mazel, spi s nama, klec mame jen na okrasu, chodi si tam jen na zachod a pro jidlo, jinak je porad nekde s nama, je to zlaticko hodne, no kez by se uzdravil, zachvaty uz nemel, jen naklon hlavy, vcera vecer uz byl i zivejsi, behal po sedacce, predtim ty dny jen lezel
Uživatel s deaktivovaným účtem

Měla jsem zde před lety jednoho ušáka. Dostala jsem ho s náklonem hlavy a boulema pod krkem. Náklon hlavy byl ze zánětu ucha a boule byli cisty celkem neškodné. Jelikož byl ušák oslabený v imunitě očekávala jsem že je riziko encefky. Když jsem to měla u jednoho mláděte nevěděla jsem co to je ani jsem to neřešila myslela jsem že ho třeba přišlápla máma nebo tak něco.
Po 14 dnech u léčeného králíka začal slabý náklon hlavy jedo oko mu utíkalo a tak jsem hned zajela pro panakur. Dávkování mi řekl. Podávala jsem to 40dní a králík žil několik let v pohodě. Záleží jak je to rychle chycené.