Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
17.1.2016 15:12
ironfireman

XXX.XXX.116.136

Dobrý den, mám pár otázek k založení chovu. Chci mít králikárnu u baráku na vesnici ale cca 40m od hlavní silnice kde projedou cca 3-4 auta za minutu. Dále řeším střechu. Může být plechová krytina ? (při dešti to dost rachotí). Budu mít 12 kotců. Jeden samec a 2 nebo 3 samice? Chci chovat Burgundské samice, bude lepší čistokrevný chov nebo křížený? Měl bych k nim samce křížence kal x nb (chov bude pouze na masnou produkci, výstavy ne). Ještě scháním chovatele Burgundaku trasa Třinec - Ostrava. Díky.

Chovatel Laďa

17.1.2016 15:52
Chovatel Laďa

XXX.XXX.97.68

Zdravím, nad králikármu udělejte přístřešek a je dobrý udělat clonu od silnice, která zmírní hluk. Střechu nedělejte plechovou. Burgundské chovejte čistokrevný a kříženky F1 si můžete udělat. Do chovu si kupte Bu kvalitní, poznáte to na odchovech. Koukněte na www.cschdz.eu, na odkazy a tam má klub Mastných plemen stránky a adresář chovatelů Bu, ať se daří...

17.1.2016 23:35
chovatelpodluzi

XXX.XXX.208.171

Jestli máte od silnice plnou stěnu - zeď je to OK. Já bydlím na hlavím tahu z dálnice na hranice a pohoda. Pokud je plná zeď tlumí to dostatečně. Jak radí Laďa, udělejte si nad králíkárnou delší stříšku, ať vám nekape za krk, ono se pak do deště nechce krmit, navíc vám nebude pršet do sena, až budete krmit... ono ten metr dřeva/ plechu navíc už nikoho nezabije...
K počtu... Bu je fakt aktuálně jedna z nej možností. Počítejte v pohodě 8 mladých na samici. Pokud budete masit brzy (= dobře krmit, dobře porostou a nebude tak potřeba čekat do 6-8 měsíců kdy budou už po sobě skákat), lze dát do kotce po 2-3 kusech (samo, je třeba dělat kotce na střední plemeno ne na zakrslé). Pro 1ks středního se uvádí 70x70, já mám 70x65 pro malé plemeno. Hloubku víc jak 70-80 nedoporučuji. Mám 190 a 80cm hloubka v horním či dolním kotci se už dost blbě loví.
Pokud jen na maso, doporučuji KŘÍŽIT. Je tam heterozní efekt (pokud nejde o oba rodiče křížence už X generací), bude to asi zajímavější co do barviček (taky ne každá kombinace, pokud chcete pestré vrhy, lepší se zeptat) u mláďat.
Dejte se inzerát tady na Fauně, jak na internet tak do časopisu na koupi. Plus jak Laďa radí, web klubu masných plemen. Tam hore chová kvalitní Bu Mira Stolařík z Valmezu.

Ať se daří a radost z chovu. AH.

18.1.2016 09:26
ironfireman

XXX.XXX.116.136

Díky za rady, a jak s tou plechovou střechou? Původně jsem ji měl pro psa, ale ten se nakonec nekupoval tak mam fungl novou udělanou.

18.1.2016 13:25
chovatelpodluzi

XXX.XXX.208.165

Pokud ji budete mít jako přístřešek a pod ní ještě klasické králíkárny, co budou mít svoje stropy, proč ne? Jinak asi je to vlnitý plech, to kdybyste dával na králíkárnu, asi by se špatně plnily mezery, aby pod stropem nebyl do králíkárny přístup škodné...

18.1.2016 13:46
Hyla®

XXX.XXX.210.32

ironfireman napsal(a):
Díky za rady, a jak s tou plechovou střechou? Původně jsem ji měl pro psa, ale ten se nakonec nekupoval tak mam fungl novou udělanou.

Ak máte finančné možnosti pouvažujte o sendvičovom panely na strechu napr.

Přidejte reakci

Přidat smajlík