MichaelaStastkova
XXX.XXX.36.98
Dobrý večer, prosím vás o radu.
Mám zakrslého králíčka, je mu zhruba dva a půl roku. Je to asi půl roku, co začal hubnout (nikdy nebyl nijak veliký, nejvíce vážil necelých 2,5 kila) - zhubl opravdu hodně, i když krásně žral seno, granulky, ovoce a zeleninu, ale byl pořád veselý a aktivní. Veterinářka mu udělala nějaké vyšetření flotací na parazity z bobečků, ale výsledky byly úplně čisté. Usoudila tedy, že je možné, že hubne kvůli stresu (vozila jsem si ho na víkendy domů z vysoké), tak jsem ho začala nechávat doma a opravdu se trochu zlepšil, i když na svoji původní váhu se nedostal. Asi před 4 týdny jsem se po třech dnech vrátila domů (v době mé nepřítomnosti mu maminka vždy jen naplnila korýtko, nepouštěla ho běhat), a když jsem přišla do pokoje, králíček byl apatický a nemohl se skoro postavit na zadní tlapky, rozjížděly se mu do stran. Nebyl schopný vylézt z klece, zakopával a nemohl se zvednout, i když měl přelézt do pelíšku (cca 3 cm vysokého). Za ty tři dny zhubl tak neskutečně, že neměl sílu se na nohy postavit, byl jen kůží potažená kostra. Vážil 1,25 kg. Zjistila jsem, že úplně přestal žrát seno, granulí si vzal jen pár a víc už nechtěl. Na veterině mu udělali krevní testy a měl zvýšené bílé krvinky a také nějaké jaterní testy byly špatné. Dostal antibiotika, něco proti zánětu a glukózu na posilnění. Také sulfadimidin, kdyby náhodou trpěl jaterní kokcidiózou. Začal postupně přibírat (strašně pomaličku) a začal krásně žrát všechno, co mu dám, seno zase ve velkém množství, tak jako dřív. Když dobral antibiotika, byl zase veselý a aktivní, zvědavý. Přibral na kilo a půl.
Od včerejška na něm bohužel zase vidím zhoršení. Normálně žere, ale už zase není schopný vlézt do klece přes plastový okraj, neskočí do záchůdku, zadní tlapičky vždy nechá za okrajem.. Když chodí/hopsá, tak je používá normálně, ale mírně je vtáčí pod sebe (jako směrem drápky k patě).. Veterinář píchnul injekci B vitaminu a doporučil mi B-komplex do vody a doufat, že je to nějaké poškození nervové tkáně v mozku, které je ještě možné zhojit.. ale připadá mi, že se od včerejška zhoršil o hodně.
Nemáte prosím někdo zkušenost s něčím podobným? Jsem už úplně zoufalá, bojím se, aby se nějak netrápil.. i když vypadá spokojeně a žere s chutí, když se mu někde pacička "zasekne", tak zůstane ležet a vypadá, že si musí odpočinout. A to, jak je pořád hubený, mě také znepokojuje.
Budu moc vděčná za jakoukoliv radu!
Michaela.
Tohle by měl řešit veterinář, ne lidi na diskuzích...
Tady jsou seznamy doporučovaných veterin, vyberte nejbližší vhodnou a vyražte tam:
http://www.kralici.cz/pages.asp?f=veteriny, případně http://www.kralici.cz/pages.asp?f=nemoce-veterinari
To je tak jediná rada, která má v tuhle chvíli smysl.
Z ryze hypotetických možností - atypická encefalitozoonóza, rakovina, ledviny.
Tu rakovinu jsem coby "pravděpodobnou příčinu" měla u samice, ale v sedmi a půl letech. Podobné potíže s packami. Ale nepotvrzené, pitvu jsme nedělali.
Každopádně, vet by měl zjistit, o co go, ne my tady meditovat nad možnostmi. Hypoteticky ještě nějaký svalový či nervový problém, možná mícha, mechanické poranění - ale opět, to chce diagnózu, reflexy, krev, ne zdejší odhady. Pokud jste encefalu vůbec neřešili, tak u nového veta nadhoďte testy a případné okamžité nasazení panacuru.
Jak říkám, chce to hlavně znalého veterináře. Bez něj jsou jakékoliv zdejší rady na dvě věci.
Případně zajít na králíky.cz, tam lidi mají čas s bobany tohle řešit, na ifauně takových lidí moc nenajdete.
MichaelaStastkova
XXX.XXX.36.98
Moc děkuji za odpověď. Před těmi asi 4 týdny jsem s ním byla na chválené veterinární klinice pro drobná zvířata, krevní testy mu právě udělali a podle toho také nasadili antibiotika. Zítra se tam s ním tedy znovu vydám a zkusím se zeptat na tu encefalu. Je mi jasné, že takhle po netu mu nikdo diagnózu neudělá, spíš jsem to zkoušela pro případ, že by někdo měl stejnou zkušenost.
Ach jo, je mi ho líto, je to naše ušatá radost a má chudáček takové trápení.
Jasně, chápu. :) Problém je, že u takhle nekonkrétních příznaků i podobná zkušenost nemusí nic znamenat...
Jak jsem psala, u nás takhle začínaly problémy s ochrnutím. Necitlivost pacek, neochota skákat do záchůdku... udělaly se reflexy, přeléčilo na encefalu... vrátilo se to do normálu, pak zas podělalo... mezi tím rozkousávání pacek... No závěr byl metastázy kožního nádoru. SNAD. Nic nešlo poznat ani přes tu snahu, krev byla OK... bez vyšetření, jen tak hádat? Prostě nejde...
Zkušenosti v tomhle prostě nepomůžou... chce to reflexy, rtg, vyloučit poškození míchy; encefalu - krevní test, případně nasadit panacur... ledviny by se myslím poznaly z krve.
Jinak varuju, "klinika pro malá zvířata" není totéž, co veterina pro králíky! Králičí medicína je specifická - naočkovat mormyx sice umí v podstatě každý veterinář, ale kastrovat samice pár lidí v republice... No a rozpoznat encefalu nemusí umět ani skvělý vet přes psy a kočky s dvacetiletou praxí, to je moje osobní drsná zkušenost. Naše bývalá vetka, která řešila psy půlce okresu, a očkovala králíky na maso (!), vůbec netušila, když jsem za ní přijela, že nějaká nemoc jako encefala existuje.
Já si nedělám srandu...
Tohle je fakt naprosto klíčové - najít veterináře, který umí léčit králíky...
V lepším případě budete k jinému jezdit zbytečně a zbytečně vyhodíte prachy, aniž by vám pomohl. V horším to končí smrtí králíka, takových historek koluje v komunitě na králíkách.cz na desítky.
Nepodceňujte to, prosím. I kdybyste měli jet pár desítek kilometrů, stojí to za to.