verunkafe
XXX.XXX.151.0
Dobrý den,
jdu pro radu ke zkušenějším. V pátek mi samička porodila, mláďata jsou celou dobu hezky zachumlané v hnízdě, samici jsem viděla je krmit. Dnes jsem opatrně zkontrolovala hnízdo, doposud jsem nevěděla kolik jich má a zda všechny žijí. Napočítala jsem 5 mláďat,3 z nich jsou největší a podle bříšek vypadají napapaně a spokojeně. Ale 2 mláďata jsou o hodně menší, v hnízdě leží více vzadu, jsou schoulené, nejde poznat jestli mají kulatá bříška. Je možné, že samice nenakojí všechny králíčky? Hnízdo kontroluje, stará se, ale vždy jen na tom kraji, kde jsou ti velcí. Tak mě napadlo, jestli ona vůbec ví o všech malých, nebo se všichni k mléku nedostanou. Co mám teď nejlépe dělat? Nevím, jak moc můžu do hnízda zasahovat nebo na malé sahat, abych něco neudělala špatně.
Zdravím,8 mláďat je pro samici zvládnutelný počet a určitě ví co má dělat. Má je hezky v pelíšku a jenom nahlíží, nebo čichem kontroluje. Zbytečně ji nerušte a nestresujte. Pokud chcete vědět zda je vše vpořádku tak ji vyndejte mimo, ruce si otřete o slámu v kotci a hnízdo opatrně zkontrolujte ať máte klid v duši. Může se stát, že je tam nějaké slabší a když neuhyne hned, třeba za pár dní, ale určitě se stará. Hnízdečko pak pěkně nastelte tak jak bylo a než dáte samičku zpět, dejte jí tam něco co má ráda, aby jste upoutala její pozornost a neměla tendenci hned kontrolovat mladé. Pak už jí dejte pokoj a hlavně jí tam pořád nelezte