simír24
XXX.XXX.174.67
Zdravím, nejspíše včera ráno mi vrhla samice, dnes ráno jsem viděl, jak se hýbou chlupy v hnízdě, tak tam králíčata jsou a zatím živá. Kdykoliv ale jdu do králíkárny, už z dálky vidím, že samice sedí u vrátek do kotce a hnízda a mláďat si vůbec nevšímá. Jsem začínající chovatel a tohle jsou má první králíčata, tak nevím, jestli je to normální a třeba k nim jde jen párkrát denně, nebo jestli se jich odmítá ujmout. Poraďte prosím, děkuji za rady.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Milý začínající chovateli, máš ještě pár dní na pořízení nějaké literatury, protože věř mi, s teoretickým základem se začíná o hodně lépe než zcela bez informací.
Králice kojí jednou, maximálně dvakrát denně a jinak si mláďat nevšímá, neupozorňuje na ně. Ve velkochovech se dokonce hnízda zavírají a králice je do nich vpuštěná jen právě jednou denně na kojení a jinak nazdar.
Opravdu nemůžeš čekat, že u nich bude ležet jak kočka a nějak je olizovat nebo tak. Ale to jsi měl vědět už před připuštěním.
simír24
XXX.XXX.174.67
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Milý začínající chovateli, máš ještě pár dní na pořízení nějaké literatury, protože věř mi, s teoretickým základem se začíná o hodně lépe než zcela bez informací.
Králice kojí jednou, maximálně dvakrát denně a jinak si mláďat nevšímá, neupozorňuje na ně. Ve velkochovech se dokonce hnízda zavírají a králice je do nich vpuštěná jen právě jednou denně na kojení a jinak nazdar.
Opravdu nemůžeš čekat, že u nich bude ležet jak kočka a nějak je olizovat nebo tak. Ale to jsi měl vědět už před připuštěním.
Děkuji za radu, skutečně se mi ulevilo. Jinak literaturu nějakou načtenou mám, tedy jen jednu knížku o chovu králíků plus nějaká moudra z internetu, ale asi jsem měl jen jiné představy o té starosti o mláďata ze strany samice, jelikož jsem několikrát četl o tom, že se samice může o mláďata "nestarat" a jak někteří chovatelé strkají mláďata pod jinou samici s mláďaty, tak mě to hned také napadlo. Ještě jednou díky.