Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
17.3.2016 20:03
limatul

XXX.XXX.222.148

Nedávno jsem si nastěhovala domů tatínka po mrtvičce, aby se trošku hýbal a měl nějaké starosti rozhodli jsme se mu postavit králíkárnu. Bude v ní 6 kotců. Říkali jsme si jeden samec, dvě samice, máme dvě morčata, ty tam šupneme taky. a zbytek na mladé, je to tak správně?
Chystáme se do Kroměříže že si tam králíky vybere. Jak ale na to, on je trochu popletený, tak to bude na mě. Jaký druh bude takový nenáročný, nešlechtěný. Popřípadě kupují se ještě nějaké co já vím vitamíny, granule... Máme doma jenom koně a papoušky, toto bude naprostá novinka. Tak pokud se ptám na blbosti, moc se omlouvám.

17.3.2016 20:22
petruk

XXX.XXX.52.146

Když je všechny rozdělíte, samce, samice do dvou kotců a morčata, zůstanou
Vám dva kotce pro mladé.
Co pak uděláte když se obou samicím narodí třeba 6-10 mladých a budete
je potřebovat po čase rozdělit...
Samice se odstavuje od mladých cca v osmém týdnu a nejpozději
ve 3,5-4 měsících je potřeba rozdělit i samice a samce zvlášť od sebe
jinak po sobě budou skákat.Tak a teď zkuste počítat...

18.3.2016 19:07
leprechaunek

XXX.XXX.198.158

Neptáte se na blbosti, ale stejně je mi trochu ouzko Oni ti králíci nejsou jen hodit to do kotce a nechat množit... stačí celkem maličkosti a je po králíkách. Takže to, jak se o ně postarat, prosím pořešte dřív, než ty potvory dovezete...

Zaprvé krmení - základ seno, co k němu - buď můžete jet granule, nebo oves, ječmen, nebo kombinace... mrkněte v článcích tady na ifauně, nejlepší je ne nechat si poradit "hoďte jim hrst ovsa", ale vědět proč jim to hážu. Mrknout, k čemu jsou větve, bylinky, jaká zelenina jde... k čemu se hodí acidomid. A taky co nejde, nebo se vám králíci nadmou nebo podělají a do pár dní je po nich.
Hlavní varování, králíci potřebují navykat a líp stereotypní stravu; házet jim co dům dal není nej metoda.

Za druhé, nemoci. Řešit, co znamená průjem u králíčat, když je máte podělaná v králíkárně, je pozdě. Takže omrknout nemoci, hlavně kokcidiózu, jak ji poznat. Bleskový a neříkám že perfektní přehled tady: http://www.kralici.cz/pages.asp?f=nemoce
S očkováním ušetřím čas, očkuje se myxomatóza a králičí mor co půl roku.

Ad plemena, možná bych na to šla jinak. Pokud jste začátečníci, asi těžko poznáte nemocné nebo vadné zvíře někde na trhu... Šla bych na to přímo přes chovatele ve vašem okolí... buď tu napsat, odkud jste, a třeba někdo doporučí nebo se poptat u nejbližší chovatelské organizace, ZO ČSCH.
Možná tu i já radím blbosti, ale prostě bych se bála, že když vyjedete někam na burzu, nechtěně si domů nastěhujete třeba zvíře se svrabem a podobně. Prostě bych radši zapátrala, jak koupit zvířata od dobrého chovatele, který vám rovnou řekne, čím je to krmené, a kdyžtak i poradí.

Každopádně - hodně štěstí

18.3.2016 19:23
limatul

XXX.XXX.222.148

leprechaunek napsal(a):
Neptáte se na blbosti, ale stejně je mi trochu ouzko Oni ti králíci nejsou jen hodit to do kotce a nechat množit... stačí celkem maličkosti a je po králíkách. Takže to, jak se o ně postarat, prosím pořešte dřív, než ty potvory dovezete...

Zaprvé krmení - základ seno, co k němu - buď můžete jet granule, nebo oves, ječmen, nebo kombinace... mrkněte v článcích tady na ifauně, nejlepší je ne nechat si poradit "hoďte jim hrst ovsa", ale vědět proč jim to hážu. Mrknout, k čemu jsou větve, bylinky, jaká zelenina jde... k čemu se hodí acidomid. A taky co nejde, nebo se vám králíci nadmou nebo podělají a do pár dní je po nich.
Hlavní varování, králíci potřebují navykat a líp stereotypní stravu; házet jim co dům dal není nej metoda.

Za druhé, nemoci. Řešit, co znamená průjem u králíčat, když je máte podělaná v králíkárně, je pozdě. Takže omrknout nemoci, hlavně kokcidiózu, jak ji poznat. Bleskový a neříkám že perfektní přehled tady: http://www.kralici.cz/pages.asp?f=nemoce
S očkováním ušetřím čas, očkuje se myxomatóza a králičí mor co půl roku.

Ad plemena, možná bych na to šla jinak. Pokud jste začátečníci, asi těžko poznáte nemocné nebo vadné zvíře někde na trhu... Šla bych na to přímo přes chovatele ve vašem okolí... buď tu napsat, odkud jste, a třeba někdo doporučí nebo se poptat u nejbližší chovatelské organizace, ZO ČSCH.
Možná tu i já radím blbosti, ale prostě bych se bála, že když vyjedete někam na burzu, nechtěně si domů nastěhujete třeba zvíře se svrabem a podobně. Prostě bych radši zapátrala, jak koupit zvířata od dobrého chovatele, který vám rovnou řekne, čím je to krmené, a kdyžtak i poradí.

Každopádně - hodně štěstí

Děkuji, už jsem toho během zimy hodně načetla, není to neuvážený krok, spíš mě zajímaly nějaké ty granule, vitamíny... čím je krmit vím, právě mě přijde že když řeknu tady někomu od nás, tak to bude pořád dokola, oni si tady mění samce furt jeden s druhým ale to bych moc nechtěla. Přijdou mi takoví degenerovaní. On taťka pěstoval králíky celý život, jenom je teď trochu popletený, tak doufám že to bude mít automaticky. Za ty roky. On už se na to těší jak malý kluk.

18.3.2016 20:27
leprechaunek

XXX.XXX.198.158

limatul napsal(a):
Děkuji, už jsem toho během zimy hodně načetla, není to neuvážený krok, spíš mě zajímaly nějaké ty granule, vitamíny... čím je krmit vím, právě mě přijde že když řeknu tady někomu od nás, tak to bude pořád dokola, oni si tady mění samce furt jeden s druhým ale to bych moc nechtěla. Přijdou mi takoví degenerovaní. On taťka pěstoval králíky celý život, jenom je teď trochu popletený, tak doufám že to bude mít automaticky. Za ty roky. On už se na to těší jak malý kluk.

Králíci žádné extra vitamíny nepotřebujou. :) Hlavně zapomeňte na solné kameny, králíci to můžou žrát z nudy a vesele si zanášet ledviny...

Z vitamínů jsou klasika roztoky Amivit, Optimin, Rabitin... Amivit jsou vitamíny a aminokyseliny, Optimin jsou minerály a mikroprvky, Rabitin jen pár vitamínů - B12, C, E plus karnitin.
Že by králíci nutně potřebovali pravidelný přísun výše zmíněného, to si prostě nemyslím a ani nevím, že by to někdo dělal... králíci by měli být v pohodě i při normální stravě.
Nebo ještě jinak, doplňování vitamínů bych řešila až tehdy, až by se mi zdálo, že nějaké zvíře není úplně oukej a já nevím proč, když je normálně krmené a zdravé...

Konkrétní granule neporadím, spíš bych se porozhlédla po okolí, co máte v dosahu... určitě máte dodavatele pro koně, ne? Řada firem, pokud vím, míchá krmiva pro víc druhů zvířat, tak se zkuste poptat. :).

Přidejte reakci

Přidat smajlík