Dobrý den,
potřeboval bych radu. U 2 králíků, každý je z jiného vrhu. Jeden je ze 7 mladých (stáří 8 týdnů), druhý je z 5 mladých (stáří 10 týdnů). Mladší z králíků začal cca před osmi dny mít vždy ráno zalepené levé oko...během dne se ale vždycky znovu "odlepilo". Takhle to bylo po 3 dny. Čtvrtý den se sice oko vždycky během dne odlepilo, ale bylo vidět, že se mu okolo toho oka, na víčkách, tvoří strupy. Začal jsem mu to okamžitě čistit borovou vodou, ale moc to nepomáhá. Je to ale pouze na tom levém oku, druhé oko je úplně v pohodě a ani na těle není vidět, že by se někde tvořili nějaké boule nebo místa bez srsti. Včera už jsem ho musel od ostatních oddělit, protože mu to oko lízali. Králík ale normálně žere i pije.
Druhý, starší, králík oko úplně zalepené nikdy neměl, ale zato má v oku hnis (bílé barvy), který nevytéká, ale je spíš schovaný pod víčky. Taktéž jsem králikovy kapal do očí borovou vodu a hnis jsem mu každý den dostával z očí ven. Takhle jsem to opakoval cca týden a teď už tam tolik hnisu nemá, ale má oči stále zarudlé. Taktéž normálně žere i pije a ani u něj jsem na těle neobjevil žádné jiné boule nebo místa bez srsti.
V příznakách myxomatózy se píše, že by měl mít "strupy" i na genitáliích, ovšem ani jeden z králiků to nemá.
Nevíte, co by to mohlo být za nemoc? Ostatní to zatím nechytli, tak doufám, že to tak zůstane.
Děkuju mnohokrát za odpovědi.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Příčin může být několik.Např.zánět z prašného sena nebo slámy.Kdyby to byla myxo, tak už to mají všichni, nebo téměř všichni.Taky se mohli o něco píchnout.