Barbora88

XXX.XXX.128.127
Ahoj, naší zakrslý ušandě se narodili v pátek 4 prcci. Jsou to její i naše první a poslední, a všechny zůstanou u nás v teple domova. Dost jsem toho načetla, ale skoro vše se týkalo klasických ušáků na maso, a tak bych se ráda zeptala. Co podávat zakrslé ušandě teď v době kojení, aby nedošlo k odvápnění samice, a aby měla samozřejmě i lepší mléko pro mladé, a další otázka, hnízdo kontroluji i v přítomnosti i bez přítomnosti samice lehkým odhrnutím sena a chlupů, abych zjstila, zda li jsou mláďata živá a dobře krmená, jedno mi však i přes to příjde malé, ale vypadá, že prosperuje, jak dále postupovat, aby dohnalo sourozence?A kdy je možné na mláďata sáhnout (pohladit) nebo vzít na minutku do ruky, po té, co pořádně "pohladím" samici, abych získala její pach? Předem všem moc děkuji za rady a zkušenosti.
Rozdíl mezi ušákem na maso a do bytu je jen v tom, že ten na maso se porazí. Jinak je to pořád králík a z praktického pohledu, chovateli na maso jde o zdraví králíků stejně jako vám. Pokud máte fakt zakrslíka a ne "zakrslíka" 3,5kg, tak u zakrslých se vyskytují i tzv. buráčci, ti jsou méně životaschopní a ještě jsem takovýho nedochoval do odstavu. Prostě to zabalí. Pak jsou taky ti přerostlí zakrslíci a ti jsou brzy větší než klasickej zakrslík.
Hlavně do těch mladých furt nelezte. Sami vylezou z hnízda po 14-16 dni postupně sami. Známkou dobré mléčnosti a péče samice je čím později vylezou. Protože mladí vylezou, až jim nebude stačit mléko.
Samici krmte jak byla zvyklá. Můžete přidat tekuté vitaminy a minerály do napájecí vody. Jistě ocení nějaké šťavnaté krmivo (mrkev), ale takových většina pet krmí stejně mrtě běžně. Ideální je aby byla samice na granulých pro kojící samice, tam máte všechno. Ještě lepší je, když krmíte granule firmy, která má více kategorií a vlastně držíte značku a podobné složení, jen lehce upravujete zvolenou kategorií. Protože králík je náchylný na výrazné změny. Na foto jsou mladé už nějaký ten den staré, vypadají OK. Takže bych už nic moc neměnil, postupně přidával množství... To krmení se mělo řešit v březosti či dřív, ne po porodu. At dělaj radost.