Dobry den. Chci se zeptat mame doma dva kraliky. Samici a samce. Jsou krmeni dvakrat denne senem ted uz i jetel a mlici. Dostavaji i granule s lecivi. Ted teda mesic nemeli nic. Jen to seno a zeleny.
Pred tremy dny jsem si vsimla ze je samice hubenejsi nez drive... A hubne stale. Krmena je furt stejne proto sem se divila. Moc se v tom nevyznam. Zda se mi ze i napada na jednu stranu na zadni nohu. Je znatelna pater a kyc. Klouby. Samec je v poradku. Bylo mi receno ze je to kokcidie a ze umre. Ale normalne zere, pije, nema zadny prujem ani nic podobneho. Jsou od sebe oddeleny. Napadlo me ze ji mohl samec treba pokousat ale vubec se k sobe nedostanou...
Uživatel s deaktivovaným účtem

22verunka
napsal(a):
Dobry den. Chci se zeptat mame doma dva kraliky. Samici a samce. Jsou krmeni dvakrat denne senem ted uz i jetel a mlici. Dostavaji i granule s lecivi. Ted teda mesic nemeli nic. Jen to seno a zeleny.
Pred tremy dny jsem si vsimla ze je samice hubenejsi nez drive... A hubne stale. Krmena je furt stejne proto sem se divila. Moc se v tom nevyznam. Zda se mi ze i napada na jednu stranu na zadni nohu. Je znatelna pater a kyc. Klouby. Samec je v poradku. Bylo mi receno ze je to kokcidie a ze umre. Ale normalne zere, pije, nema zadny prujem ani nic podobneho. Jsou od sebe oddeleny. Napadlo me ze ji mohl samec treba pokousat ale vubec se k sobe nedostanou...
A o veterináři jsi nikdy neslyšela?
1. veterinář - rozbor, jestli tu kokcidiózu vůbec má.
2. pokud ne, může tam být jiný problém - záleží na věku, v tom pokročilejším třeba rakovina... v míň pokročilém možná třeba ledviny... to by musel říct vet.
3. pokud není zdravotní problém, tak to zvíře prostě pořádně nakrmte. Granule s antikokcidiky, pokud nejsou králíci na výkrm, jsou totální nesmysl; seno a tráva jsou poměrně málo. Minimálně oves a třeba lněné semínko bych přidala hned z fleku, pokud žere - to chcete koukat, jak hubne, a zoufat si nad tím? Tak něco dělejte.
Nakrmit a nechat vyšetřit veterinářem.
O veterinari jsem samozrejme slysela. Mame spoustu dalsich zvirat. Jen o kralicich nevim zhola nic. Soused je chtel zabit tak mi jich bylo lito a jsou tu. Dene davam i suchy chleba, mrkev a jablko. Vet tu byl predevcirem. Rozbor bude v pondeli. Proto sem se ptala chovatelu zda nevi co by to mohlo byt. Nebavi me jen cekat se zalozenyma rukama. Ten druhej je nakrmeny dobre i veterinar rikal ze v krmeni to nebude. Kralici opravdu nestradaji. Oves muzu dat to neni problem. Takze prosim nepoustejte se do me hned kdyz zadam o rada. Kazdy nejak zacina a zadny uceny z nebe nespadl. Dekuji.
To může být cokoliv. Dokud neuděláte rozbory, případně krve, tak nevíte - a možná ani potom ne. Nám takhle zhubl králíček o polovinu během pár týdnů. Podle krví a vyšetření to byl zhoubný nádor na játrech. Nějakou dobu jsme chodili na injekce kortikoidů, dlouhodobě jsme brali prášky. Byl to bojovník, ale prostě to vyhrát nešlo.
Přeji hodně nervů a štěstí, aby to byla jen kokci, ze které se dá vyléčit!