Dobrý den,
před třemi týdny jsme si pořídili zakrslého králíčka (1,5 roku). Bývalá majitelka říkala, že je čistotný. Na jednu stranu opravdu je. V kleci má misku s kočkolitem na který je zvyklý. Každý den ho ale pouštím proběhnout po místnosti. Jenže máme nízko postel, na kterou vyskočí a tam mu někdy něco ujede (naštěstí nikde nečůrá, ale bobíkuje). Nikde jinde to nedělá. Už jsem četla plno typů na internetu, že mám králíka a bobíky vzít a dát na záchod, aby si uvědomil, že do postele né, ale do záchodu ano. Jenže pořád žádná změna. Nebo spíše se naučil to, že když vezmu bobíky a jeho, tak se mi vysmekne z ruky a sám jde do klece na záchod (samozřejmě tam už nic nevykoná). Zkoušela jsem povlečení několikrát převléct. Zkoušela jsem i vyměnit máchadlo, aby povlečení bylo více voňavé, aby už necítil svůj pach z těch bobíků. Jenže stále nic...
Nemáte nějaké zkušenosti, aby králíček nebobíkoval tam, kde nemá?
Děkuji předem za odpovědi
Dobrý den,
nejlepší je králíka na postel vůbec nepouštět. Těžko ho odnaučíte nekonat tam potřebu. Zkuste ho pokaždé co tam vyskočí sundat či jinak vyhnat. Můžete i vyzkoušet hlasitě zatleskat, pokud ho přistihnete, že by se tam chystal vyskočit. Chce to ale dost důslednost a musíte ho holt hlídat. Moje králíková časem pochopila, že stejně bude vyhozena a když náhodou jednou za čas vidím, že by si tam chtěla vyskočit (obíhá a načumuje na postel), pomáhá to tlesknutí jako varování. Pokud to nepomůže, budete muset postel nějak zatarasit po dobu běhání králíka venku. Určitě bych ho nenechala pobíhat po posteli a bobkovat vám tam. Za chvíli by vám to tam mohl i očůrávat...