Zdravím Vás.
Včera, ráno v 6,30, jsem v kotci se samicí (kotec s drátěným roštem a s kotištěm vně králíkárny) nalezl na roštu jedno mrtvé mládě, které jsem odstranil. V kotišti již týden vystavěné hnízdo, ovšem žádné chlupy, žádná mláďata.
Ve 12hod. si samice začala trhat chlupy a nosit je do kotiště. A v12,30 už tam bylo 7 mláďat.
Co si o tom myslíte? Vrtá mě to hlavou. Proč už ráno, mimo kotiště s hnízdem, porodila 1 mládě (nevím zda mrtvé, nebo zda uhynulo podchlazením), a teprve po několika hodinách zbytek, do vystavěného hnízda.
Těším se na vaše odpovědi a děkuji předem.
Mám podobnú skúsenosť s pred pár dni. V jeden deň tri uhynuté mladé a samica začína stavať hniezdo. Na druhý deň päť uhynutých mláďat v hniezde. Tiež si to neviem vysvetliť.
Bol to jej druhý vrh.
Aj pri prvom v sobotu poobede ani náznak nejakého hniezda a v nedeľu hniezdo plné chlpov a päť mladých, ktoré v pohode odchovala.
Divného na tom není nic Je to zvíře, některé porody jsou naprosto v pořádku, občas se to prostě nepodaří. Samice si porod reguluje sama, může se stát, že začne, ale je např. vyrušena (pes, kočka, potkan, hluk...cokoli) a porod se zastaví. Až když je klid, tak pokračuje. Mláďata už můžou být ale mrtvá. Plod může uhynout ještě v děloze, pokud je to brzy, tělo samice ho vstřebá nebo porodí mumifikované, pokud je to pár dní před porodem, porodí ho "normální" (vzhledově). Pokud je mládě velké, samice si pomáhají zuby a opět může dojít k usmrcení mláděte (většinou ale na něm bývají stopy po kousnutí)...
Měla jsem samici Kal, ráno jsem u dvířek našla čtyři mrtvá mláďata, hnízdo žádné. Odstranila jsem je s vědomím, že odchov tedy nula a snad příště... Večer měla v rohu hnízdo, chlupů skoro pod střechu a 12 živých... Letos Hyla hnízdo jen takovou mizernou jamku, v ní několik mláďat, další tři o kus jinde, jedno mrtvé v rohu, chlupů pět a půl... Mrtvolku pryč, ty tři jsem dala k ostatním s tím, že holt to nějak dopadne - počítala jsem, že ráno budu vyhazovat mrtvolky... Samice ale narvala hromadu chlupů a děcka schovala... Je jich 9 a jsou ok...
Takže prostě holt se občas stane "něco"...
šíry
napsal(a):
Dobrý den, samice 14 dnů před porodem vyrobila hnízdo jako blázen, no a pak nikde nic, vždycky rodila bez problémů, skvělá mamina, ale teď nic, prosím o radu.
Tak pokud ještě zbývá do porodu čas (nepíšete, kdy byla připuštěna), tak bych počkala, některé samice staví hnízdo dost brzy, pak ho často zničí a nové postaví až těsně před porodem.
šíry
napsal(a):
Dobrý den, samice 14 dnů před porodem vyrobila hnízdo jako blázen, no a pak nikde nic, vždycky rodila bez problémů, skvělá mamina, ale teď nic, prosím o radu.
To samé se děje teď i mně, samice 3 roky, kříženka Český strakáč, vrh 4. připuštěna 20.4, včera 31.den březosti, dnes ještě počkám, krytí proběhlo ůspěšně a snad 3x. Doufám, že během dneška se okotí, jeste se mi nestalo, aby samice přenášela...