Čím krmit mladé králíky

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

krákík

16.5.2016 14:52
krákík

XXX.XXX.249.91

Zdravím, chci se zeptat čím mužu krmit mladé 4 týdny staré dík.

Uživatel s deaktivovaným účtem

16.5.2016 15:07

Ovesné vločky nebo granule pro králíčata v tomto stáří.

16.5.2016 15:36
mikimajky

XXX.XXX.6.103

Dostávajú to čo aj samica. Teda seno+voda, púpavy, žihľavu, granule pre kojace a trochu ovsa. Občas mrkvu.
Keďže pršalo tak dva dni boli bez púpavy a včera keď som niesol čerstvú skoro zbúrali králikáreň.

krákík

16.5.2016 15:56
krákík

XXX.XXX.249.91

Co je to pupva žihlava.

16.5.2016 15:59
mikimajky

XXX.XXX.6.103

Google má aj prekladač. To hádam nemyslíš vážne že nevieš že je to pampeliška a kopřiva.

krákík

16.5.2016 16:03
krákík

XXX.XXX.249.91

A tu pokřivu sušenou.

16.5.2016 16:15
mikimajky

XXX.XXX.12.103

Čerstvú. Nemajú s tym problém. Zo začiatku im moc nebrala, ale teraz bez problémov. Jedine chovný samci ju nechcú. Samice a mladé bez problémov. Mám ti to aj preložiť?

krákík

16.5.2016 16:19
krákík

XXX.XXX.249.91

Ne nemusíš diky moc za radu.

17.5.2016 08:12
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Děcka se vždycky cpou tím, co má v misce mama - takže granule (případně granule + oves, záleží na samici, co mám teď tu Hylu, ta byla zvyklá na granule a oves mi nežere, seno zkouší a zjišťuje, že je dobré Jakmile vidím, že malí začínají uzobávat, přidávám ještě ovesné vločky. Seno, klasicky do jeslí a pro mrňata trochu na zem. Zeleným moc nekrmím, spíš jako "pamlsek" pár listů pampelišky, pár stonků vojtěšky. Tvrdý chléb, jablko, mrkev. Každý má jiné chutě takže si dají, co chtějí...

17.5.2016 13:42
hokrví

XXX.XXX.105.226

Zeleným krmivem se má zacházet jako s šafránem hlavně u mladých králíků, ani dospělí nemají mít moc trávy, ale jen tolik kolik sežerou během pár minut aby ji nenahrabali pod sebe protože z toho je vlhko a to králíkům nesvědčí.

17.5.2016 15:08
petruk

XXX.XXX.52.146

krákík napsal(a):
Zdravím, chci se zeptat čím mužu krmit mladé 4 týdny staré dík.

Ráno dáváme granule-kojící nebo výkrm podle stáří, večer mačkaný oves, seno a voda stále.
Samici dokud jsou mladý v pelechu i ječmen.Jinak kousek krmné mrkve, řepy.

krákík

17.5.2016 20:56
krákík

XXX.XXX.249.91

Jo dekují za rady všem "

nasty985

11.10.2019 20:25
nasty985

XXX.XXX.237.101

Zdravím,když krmím králíky (malé i velké) prasečí jedničkou směsí pak králičí granule a ječmen,tohle všecko dohramady zamíchané a sypu to všem je to dobré? Nebo co by jste doporučily? děkuji

11.10.2019 20:46
borax

XXX.XXX.91.21

nasty985 napsal(a):
Zdravím,když krmím králíky (malé i velké) prasečí jedničkou směsí pak králičí granule a ječmen,tohle všecko dohramady zamíchané a sypu to všem je to dobré? Nebo co by jste doporučily? děkuji

Určitěéé.
Dejte jim co hrdlo ráčí.
Rohlík obden. Krásně Vám králíci porostou

19.10.2019 16:13
jardatatra

XXX.XXX.48.184

DOBRY DEN KRMIM MLADE GRANULEMI A SENEM A 2MESICE A PUL MAJI A CHCIPAJI UZ NEVIM CO MAM DELAT.

19.10.2019 16:47
borax

XXX.XXX.91.21

jardatatra napsal(a):
DOBRY DEN KRMIM MLADE GRANULEMI A SENEM A 2MESICE A PUL MAJI A CHCIPAJI UZ NEVIM CO MAM DELAT.

Asi dáváte moc granulí.
Jestli jsou králíci nafouklí a žbluňkají...je to ono.
V historii ifauny je toho o tomto problému popsáno hodně, stačí jen hledat.
Jsou to stále stejné "chovatelské chyby".
Najdete i návod jak, kolik a čím krmit.

19.10.2019 17:10
jardatatra

XXX.XXX.48.184

JO DOBRE A KOLIK TECH GRANULI NA KRALIKA?DEKUJI.

19.10.2019 17:40

jardatatra napsal(a):
JO DOBRE A KOLIK TECH GRANULI NA KRALIKA?DEKUJI.

Asi 30g na kg,jinak králíci by měli dávku sežrat tak do 30min. a pak by měli mít k dispozici jen seno.

19.10.2019 18:04
jardatatra

XXX.XXX.48.184

DOBRE.CO JECMENEM JE MOZNE KRMIT?ALE TO ZASE NEPOROSTOU ZE?DEKUJI.

19.10.2019 19:04
ančovička1

XXX.XXX.220.127

To krmite jen granulemi a senem?nedivim se,že chcipaji..to si nemůžete neco přečíst,cim a jak se krmi kralici,nez si je poridite?..mladym ovesne vločky,podle chuti, trochu granuli bez léčiv,seno,vodu..postupně přidávat po troškach ječmen..

19.10.2019 19:08
ančovička1

XXX.XXX.220.127

jardatatra napsal(a):

..kdo vám rekl,že z ječmena neporostou??..

19.10.2019 19:11

jardatatra napsal(a):

Ječmen obsahuje hodně škrobu a málo vlákniny.Krmit jím lze,dříve se s ním krmilo běžně,králíci porostou ne že né,ale musí se s ním hodně opatrně jelikož malý králíci do zhruba 10 týdnů nedokonale tráví škrob a tím se,při nedostatku vlákniny,mění ph zažívacího traktu a tím dochází k rozvoji dalších trávicích problémů.Proto je lepší oves a menší dávka krmení.Králík má před dalším krmením "trhat pletivo"Ono je lepší když králíci rostou pomaleji,bez zažívacích problémů,než jim nacpat spoutu jádra v domění,že porostou rychleji a pak řešit trávící problémy.

19.10.2019 19:14

ančovička1 napsal(a):
To krmite jen granulemi a senem?nedivim se,že chcipaji..to si nemůžete neco přečíst,cim a jak se krmi kralici,nez si je poridite?..mladym ovesne vločky,podle chuti, trochu granuli bez léčiv,seno,vodu..postupně přidávat po troškach ječmen..

Proč by se nedalo krmit jen granule a seno.Lze to a bez problémů.Je to lepší než granule a ječnem.A vločky také nejsou podmínkou.Vše je jen o krmné dávce.

19.10.2019 19:40
jardatatra

XXX.XXX.48.184

JA MAM KRALIKY X LET ALE NIKDY SE MI TOHLE NESTALO TAK PROTO SE PTAM.

19.10.2019 22:24
borax

XXX.XXX.44.215

jardatatra napsal(a):
JA MAM KRALIKY X LET ALE NIKDY SE MI TOHLE NESTALO TAK PROTO SE PTAM.

Mohlo se změnit složení granulí např.
Těch aspektů je víc!

Omrkněte historii Ifauny.
Rad jak dál, je tu mraky!

20.10.2019 00:48
ančovička1

XXX.XXX.220.127

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Proč by se nedalo krmit jen granule a seno.Lze to a bez problémů.Je to lepší než granule a ječnem.A vločky také nejsou podmínkou.Vše je jen o krmné dávce.

Kazdy asi krmime podle svého vyzkoušeného receptu a pokud kralici prospívají a dobře rostou,je vše v pořádku..ja timto způsobem krmim už dobrých 25let,nevim,co to "zblunkavka"..kralik mi chcipne výjimečně..neumim si predstavit,že bych jim dala jen granule,seno,vodu..špatná strava se na kralikovi pozná,to co někde vidim..řídka, matná srst,skleslost..ani nemusi být nemocný..

20.10.2019 08:22

ančovička1 napsal(a):
Kazdy asi krmime podle svého vyzkoušeného receptu a pokud kralici prospívají a dobře rostou,je vše v pořádku..ja timto způsobem krmim už dobrých 25let,nevim,co to "zblunkavka"..kralik mi chcipne výjimečně..neumim si predstavit,že bych jim dala jen granule,seno,vodu..špatná strava se na kralikovi pozná,to co někde vidim..řídka, matná srst,skleslost..ani nemusi být nemocný..

No vidíte,sama dělám 40 let čistokrevné Al a 35 let Ha a Tč a předtím ještě řadu let králíky jen na maso.Ikdyž sama jen granulemi nekrmím,ale řada úspěšných chovatelů krmí jen granulemi a seno. Pokud si dovezeme králíky z ciziny,velice často znají jen granule a nic víc.Často bývá i problém je na něco jiného naučit,ale v exteriéru jsou výborní.To by si je jinak člověk nevozil.Řídká,matná srst je způsobena buď nemocí nebo genetikou a pokud je králík skleslý má nějaký zdravotní problém.Žbluńkavka je mezi lidmi obecný název pro řadu trávicích problémů od nedostatku vlákniny(nejčastěji),přes kokcidiózu až po ERE epiootická enteropatie.

20.10.2019 09:34
jardatatra

XXX.XXX.48.184

CO VSE JIM DAVATE I CHLEBA ROHLIKY ATD.?

20.10.2019 10:19

jardatatra napsal(a):
CO VSE JIM DAVATE I CHLEBA ROHLIKY ATD.?

Napíši čím krmím sama.Touto směsí krmím všechny králíky jen měním množství a mláďatům od 3 do 6-7 týdnů přídávám ovesné vločky.Krmím ráno směs oves,granule s Emanoxem,ječmen,trochu slunečnice a trochu vojtěškových úsušků,večer seno a vodu mají pořád.Párkrát v týdnu dostanou trochu řepných řízků s otrubami,Občas větvičky vrby,smrku ,borovice,listí z ořešáku.Když mám trochu sušených kopřiv,pampelišku,kousek mrkve,ale to není pravidelně.Hodně záleží pro jakou kategorii králíků krmení je aby byli králíci v kondici.Třeba momentálně výstavní samice mají jen seno a vodu aby zbytečně netloustly.

20.10.2019 15:49
ančovička1

XXX.XXX.13.100

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):

Neprotiřečite si tak trochu?..tady souhlasíte s mizernym krmenim a vzápětí píšete úplně neco jiného,jak krmite vy uplne jinak a dobře.. asi tak,jako ja😂😂

20.10.2019 16:13

ančovička1 napsal(a):
Neprotiřečite si tak trochu?..tady souhlasíte s mizernym krmenim a vzápětí píšete úplně neco jiného,jak krmite vy uplne jinak a dobře.. asi tak,jako ja😂😂

Já jsem ale nikde napsala,že krmím jen granule,ale psala jsem,že to jde a že tak řada chovatelů úspěšně krmí a bez problémů.Dle mě kvalitní granule není mizerné krmení,ale vyrovnaná krmná dávka.Před 50ti lety jsem dávala králíkům hrstku ječmena s kukuřicí,trávu,jablka,chleba a v zimě řepu a seno a také vyrostli.Dnes jsou jiné možnosti a i daleko horší odolnost králíků než kdysi,tak je jiné i krmení.
Jelikož králíky hodně prodávám do dalších čistokrevných chovů,snažím se aby byli zvyklí na různé krmení aby jim přechod jinam nedělal problémy.To samé třeba výstavy.Kdyby byli zvyklí jen na granule a na výstavě měli 2-3 dny jen ječmen(ne všude dávají granule),tak aby neměli trávicí problémy.Vím totiž,jaký je problém převést králíky zvyklé jen na granule a ještě jen jednu značku,na něco jiného a mnohdy se to ani nepovede.

20.10.2019 19:11
ančovička1

XXX.XXX.220.127

Jj,v tom mate pravdu,na inzenzivni vykrm ve velkochovech se krmi jen granulemi,ale kdyz je naředite senem,jako pani zadavatelka,tak ten požadovaný růst asi zpomali...ale koukám,to jsme úplně jinde,myslite si,že by i po takovémto krmeni pani zadavatelce králíci chcipali?..mě hned naskočilo,..kralici jsou málo krmeni..já chovám asi 20let burguny,plemeno "středně velkých kraliku" a letitou selekci mám králíky dlouhouche,tmavě zlaté,5-6ti kilove..jsou nároční na krmeni,ale jsou krásní...a mám dost velký problém v koupi chovnych samcu,kteří dosahuji váhy 4+ x kilo,maji krátké uši i tělo,jsou světli...pro moje
téměř 6 ti kilove samicky nejsou k použití..myslim,že burgundsky kralik nějak zaostává,což si nezaslouží😕..ale to jsem hodně odbočila..
.pani zadavatelka by se nejspis měla spojit s veterinářem a zjistit,jestli jeji kralici asi nemaji kokcidiozu,když jeji králíčci chcipaji..také postrádám příznaky,které králíci maji před uhynem..
..a vám,pani Jivo,přeji hodně úspěchů,máte krásné králíčky😀👍

20.10.2019 20:13
hokrví

XXX.XXX.105.226

Loni jsem zakoupil čtyři mladé burgundské samičky a pouze jedna dorostla váhy 4,7 kg. Psal jsem tu otom že každý se snaží prodat vše jako chovné, přeléčené a různě podražené v růstu a stáří uberou i několik týdnů. Kdyby to bylo u králíků bez rodokmenu tak to je na ústní domluvě a jak se říká, jedna paní povídala, ale s rodokmenem.

20.10.2019 20:17

hokrví napsal(a):
Loni jsem zakoupil čtyři mladé burgundské samičky a pouze jedna dorostla váhy 4,7 kg. Psal jsem tu otom že každý se snaží prodat vše jako chovné, přeléčené a různě podražené v růstu a stáří uberou i několik týdnů. Kdyby to bylo u králíků bez rodokmenu tak to je na ústní domluvě a jak se říká, jedna paní povídala, ale s rodokmenem.

A kolik vážily ty ostatní samice?Váha Bu podle vzorníku je 4-5kg,takže jestli měli 4 kg jsou v normě.

20.10.2019 21:25
hokrví

XXX.XXX.105.226

V normě byly, 4,- kg 4,2 kg 4,5 kg, na roce se nenechali zapustit tak jsem je zabil na jídlo.

21.10.2019 08:33

Mal by som pár poznámaok na margo témy krmenia králikov. Ide to aj tak aj tak ,len to treba "Vychytať" je pravda že krmíme povedšinou zmesou granulí a niečo k tomu, čo to už je na konkrétnom chovaťeľovi. Treba si uvedomiť jednu vec, aj ta granulovaná zmes sa vyrába iba z takých surovín čo su bežne dostupne... Preto je doležite to všetko s citom pre zviera doladiť a udržať v norme . Jednoducho povedané, udržať králika v dobej kondíci a v dobrom zdravotnom stave čo možno najdlhšie. Osobne , krmím zmes granul is acidoxom, ovsa a ovsených vločiek, denne hrstku zelenej vojtešky alebo ovsa na zeleno.V zime krmna repa denne kusok, Na temu podrazených a inak postihnutých chovných zvierat sa nema cenu vyjadrovať. je to problem dnešnej doby. Všetko sa ženie do Exterierovej dokonalosti... Hokví, pripúšťať v dnešnej dobe Ročnú samičku je vabank. jednoducho ... Osobne pripušťam aj 6mesačné, ktoré na to majú predpoklady. a su aj váhovo dobré... Len je to všetko o genetike a selekcii... 3ampiona a dobrú samicu vam nikto nepreda , jednoducho si to musíte vychovať...pekný deň všetkým prajem.

22.10.2019 09:24
hokrví

XXX.XXX.105.226

Nezačal jsem samičky připouštět na 12 měsíci, ale ukončil jsem jejich chov, zdálo se mi cca 4 měsíce zkoušení je připustit jako marná snaha. Jediná Bu co mi zůstala tak už měla 3 vrhy, ale stále mi připadá málo žravá, jako by říkala vždyť jsem žrala včera, bobky má oproti ostatním králíkům malé.

22.10.2019 13:52

Ok, som to zle pochopil... Jednoducho niektore zvierata na to nemajú geneticky a ešte su aj napr. zle nastavené od chovaťeľa. Zlá selekcia a časté používanie Atb, tiež majú veľký vplyv na výslednú formu chovnej samice. Jedna vec je exterier zvieraťa, no ak to je len jediná podmienka =je to zlé.. Dosť často to potom dopadne tak ako u vás,zvierata pekné na vonok ,no jednoznačne majú zlý základ. Ak zoberiem do chovu zviera z málopočetného vrhu a pripustím rovnako postihnutým samcom, čo asi z toho polezie??? To je len jeden bod , ďalej mohli byť často preliečované a aj rodičia, mohli tam byť aj ine problemy a už mame Problemove zviera.. Vzorník je jedna vec, ano ale kam sa to potom posuva? Tento rok som vyrobil asi 120 ks mladých , dokonalých bolo asi 8 ks, tý pokračuju a ostatný sú už ako to býva zvykom na tanieri... A nikoho k ničomu nenútim je to môj osobný pohľad a názor...

24.10.2019 15:33
ančovička1

XXX.XXX.42.91

Moje letosni samicka Bu,narozena 22.3.19..tedy ma 7 mesicu..foto je spatne,jen jsem ji vazila..a jeste trochu oskubala😂

24.10.2019 18:51
hokrví

XXX.XXX.105.226

Můj chov v roce 2018 a 2019, nenaplnil mé očekávání. Mám 12 chovných samic a 2 samce, vše střední plemena, budu rád za to když letos porážka dosáhne 100 kusů.

25.10.2019 06:25

Nedávno jsem četla velmi zajímavou studii o včelách a vlivu zbytkových pesticidů a na jejich trávení, respektive mikroflóru ve střevech, kterou nutně potřebují k životu. Vědci prokázali, že ačkoliv pesticidů bylo velmi malé množství, přesto zahubily část užitečných bakterií. Takové včely sice žily a zdánlivě prosperovaly dál, ale celkově byly náchylné k jakémukoli dalšímu onemocnění a ty více zasažené se po čase chovaly zmateně. Osobně mám podezření, že králíci, kteří mají velmi složitý systém trávení, závislý právě na bakteriích, jsou podobně oslabení. Pak, ale můžeme jen smutně vzpomínat na dobu, kdy jsme měli králíky velmi odolné a množili se skoro sami.

25.10.2019 15:14
hokrví

XXX.XXX.105.226

Je pravda, že naši zemědělci začali intenzivně obdělávat lán pole, který mnoho let sloužil jako letiště. Rostla tam tráva a pouze se sekalo, pak se zoralo a nasela jetelotravní směs na několik let, než toto pomalu přestalo růst a pak znova zorali, naseli obilí a poslední dva roky tam byla kukuřice pro místní bioplynku. Tak že se několikrát ročně stříká různými postřiky.

25.10.2019 19:22

Dneska stopová množství pesticidů najdete všude, včetně vody, kdoví, tohle se moc špatně prokazuje, ale věřím že vliv na zdraví králíků to rozhodně má. To jsou věci, které člověka ani normálně nenapadnou, ale třeba pastviny, kde se pasou ovce, kozy nebo koně, pravidelně odčervovaná zvířata mají v půdě mnohem méně různých drobných živočichů i bakterií. Dnes už asi neexistuje nezasažené území.

JLučo

16.2.2020 21:13
JLučo

XXX.XXX.189.13

Ahoj přátelé, králíky chovám přes 60 let a mohu říci, krmím je trávou z vlastní louky i senem a přidávám ječmen, malinko, jednu lžíci za dva dny. Když připustím samici, nechám ji venku v zahradě. Vyhrabe si noru a tam žije, i má mladé. Kolem 5-7 mladých. Když je čas krmení , vždy sama přijde pak i s mladýma. Když předloni vylézali z nory, kde se narodili, bylo ještě 60 cm sněhu. Samice jim tam nosila seno, a já se o ně prakticky nemusím starat. Asi před dvaceti lety mi pochcípalo 30 králíků, byl tady mor. Od té doby v pohodě. Když na zahradě vytrhám plevel, všechno jim dám a oni si vyberou

17.2.2020 18:56
petr008

XXX.XXX.193.159

Co prosím chováte za plemeno? Typuju divoké králíky? Děkuji. P.

Přidejte reakci

Přidat smajlík