Jasmi
XXX.XXX.122.222
Ahoj všem,
také bych potřebovala radu ohledně chovu králíčků.
Doma mám kastrovaného samce asi 8 mesíčního a nekastrovanou samičku asi 6 měsíců, králíčci se opečovávali, chránili, měli se rádi a měli dokonce dvě klece spojené v jedné, každý měl svou toaletu, mističku a seník, jen ty klece měli průchozí.Zhruba před měsícem se porvali, ta menší mladší měla prokouslé ucho na půl, pochopila jsem že klece musí být okamžitě rozděleny, měli teda jen společnou obývací mistnost pod dohledem, kde mají volný výběh, měsíc se nedělo nic, zase se měli rádi a byli spokojení, teď ale se začali zase prát, nemohou mít už ani společné prostory, jenže oni se rvou i přes klec, kdy jeden je puštěný a druhý venku a pak se zase střídají.
Nevíte někdo, jak tuhle situaci řešit a proč vůbec se to děje? S kastrovaným samečkem už nic jiného udělat nejde a samičce to prý nemusí pomoct.Taky otázka jestli to má vubec smysl, přijde mi že on napadá ji.
Všem děkuji za rady, jsem jen hloupý nezkušený chovatel a páreček chovám prvně. S chovem jednoho králíka zkušenosti mám.
V šestém měsíci se zpravidla dostavuje u semiček říje a opakuje se přibližně po čtrnácti dnech. Samička se pak různě projevuje, uvolňuje pachy aby přilákala samečka, otírá se o klec, prohrabává podestýlku jakoby chtěla vyhrabat noru, chová se agresivně. Vykastrovaný sameček sice nemůže oplodnit samičku, ale pudy v něm dost dlouhou dobu přetrvávají jelikož mozkové buňky se kastrací neodstraní jenom česem se vytratí hormon který dává impulzy do mozku. Soužití vámi popsané dvojice může být různé neboť každý jedinec má jinou povahu a to co se vám nedaří u někoho může v pohodě fungovat.
U nás v pohodě funguje soužití kastrovaný samec a nekastrovaná samice. Mám takové dvojice 2. Velice něžně se opečovávají. V období říje samice na samce naskakuje, aby ho vyprovokovala k aktivitě, ale nikdy ho NEKOUŠE!
Není možné, že mladší králík není samice, ale je samec? (Už by měl mít sestouplá varlata.).