Zdravím, nedávno jsem si pořídila zakrslého králíka - samce (ne ze zverimexu, od lidí kteří je měli ve venkovním kotci s výběhem). Prvních pár dní bylo ok. Až teť poslední dny když mu jdu dát jídlo, ať už jen vzít misku abych mu mohla nasypat granule, nebo když mu tak jdu dát salát, mrkev prostě cokoliv co souvisí s jídlem, tak jakoby vystartuje to mé ruce- né že by kousal to zatím ne, třeba když mu dávám granule tak jen vyrazí proti ruce a "narazí do ní", ale pokud mu tam dávám salát tak začne i jakoby "vrčet" (nevím jak to popsat) a pokud jí ten salát a chci si ho třeba pohladit tak stále vrčí a začne se ohánět. Můžete mi někdo říct co to má znamenat? Posledních pár dní když ho krmím tak v rukavici - nechci riskovat že mě rafne.Tohle chování se nám nevyskytuje ani u králíku které máme venku na chov a na maso, a to nejsou nijak ochočení aby byli mazlové nebo tak neco, ale tohle prostě nedělají. Jinak králík je jinak v pohodě když ho máte na rukách, nebo ho nosíte je uplně v poho, akorát to jídlo no...
Agrese u krmení je u králíků úplně normální. Nedělají to všichni, ale vyskytuje se to dost běžně - jo, u takových těch klecových mazánků, to je pravda, od masných králíků jsem slyšela o pár případech. Mazlíčkáři to řeší jak na běžícím pásu.
Co s tím? Tož co vždycky u králíků... s odpuštěním pře*cat ho. Nedat mu k tomuhle chování šanci.
U krmení to znamená prostě krmit, když králík není v dosahu. Vykopat z klece, poklidit, dát krmení, pak tam hodit králíka zpátky. Hodně lidem tohle chování vymizelo po pořízení ohrádky - většího prostoru pro zvíře. Čert ví proč.
Že ho to odnaučíte nebo mu to rozumně vysvětlíte, to se rovnou vzdejte naděje, takhle králíci nefungujou. Opravdu to chce zabránit situacím, kdy by po té ruce mohl startovat - jak na to, to musíte vymyslet sama. ;-).
No nevím jak ostatní nějací chovatelé těchto mazlů, ale já se určitě nebudu s*át s tím že když budu chtít králíkovi něco dát tak ho jako milost pána budu vytahovat z klece... to mi příjde že je vrchol nějaké rozmazlenosti, to přece králík by se měl podřídit a né chovatel... nám to kdysi dělala samice (na chov na mladé) dostala šufánkem po hlavě- od té doby byla mírná - bylo jí vysvětleno (nebyla to tak velká rána- kdyby se tu vyskytli nějací ochránci zvířat...) proč zrovna já musím mít štěstí na takové stvoření... zkusím ještě pár věcí... jak to nepomuže, tak buď "za uši" či vet...
Tak proč tyto instinkty nemají i další normální králíci které ani nemáme na mazlení... jsou v poho, kdežto tenhle zmetek si bude takhle dovolovat, příjde mi že to začíná být čím dál horší, nejen u jídla... no asi hold není nad psa kterému to všechno mužete nádherně ukázat přes pamlsky a pozitivní motivaci... králíci asi na motivaci nejsou no... třeba se ho někdo ujme když bude mít štěstí...
Niki.M.
napsal(a):
Zdravím, nedávno jsem si pořídila zakrslého králíka - samce (ne ze zverimexu, od lidí kteří je měli ve venkovním kotci s výběhem). Prvních pár dní bylo ok. Až teť poslední dny když mu jdu dát jídlo, ať už jen vzít misku abych mu mohla nasypat granule, nebo když mu tak jdu dát salát, mrkev prostě cokoliv co souvisí s jídlem, tak jakoby vystartuje to mé ruce- né že by kousal to zatím ne, třeba když mu dávám granule tak jen vyrazí proti ruce a "narazí do ní", ale pokud mu tam dávám salát tak začne i jakoby "vrčet" (nevím jak to popsat) a pokud jí ten salát a chci si ho třeba pohladit tak stále vrčí a začne se ohánět. Můžete mi někdo říct co to má znamenat? Posledních pár dní když ho krmím tak v rukavici - nechci riskovat že mě rafne.Tohle chování se nám nevyskytuje ani u králíku které máme venku na chov a na maso, a to nejsou nijak ochočení aby byli mazlové nebo tak neco, ale tohle prostě nedělají. Jinak králík je jinak v pohodě když ho máte na rukách, nebo ho nosíte je uplně v poho, akorát to jídlo no...
My sme to začali robiť tak že vždy keď ideme mu dávať jedlo z jednou rukov králika hladkáme a druhou mu vyberáme misku a keď dávame misku naspäť aj s krmivom tak isto ho hladíme a od vtedy nepokúsal mne sa to len raz stalo ale to som ho nehladila len som mu chcela dať krmivo do misky odvtedy misku vždy vyberáme keď mu ideme dať jedlo. Alebo aj pri čistení keď je volne pustený vtedy tiež nič nespraví. Ináč je veľmi dobrý prítulny aj k detom vôbec nekúše. Len pri tom jedle sa mi to tiež raz stalo.