Zdravím, ráda bych se zeptala jestli máte někdo zkušenosti s činěním králičích kožešin u koželuha (specialisty). Hlavně by mě zajímala cena této služby a v jakém stavu je nejlepší syrové/ čerstvě stažené kůže uchovávat, tak aby byl kožíšek potom co nejhezčí :), případně jiné zkušenosti jaké máte :) děkuji za reakce.
Mary En
napsal(a):
Zdravím, ráda bych se zeptala jestli máte někdo zkušenosti s činěním králičích kožešin u koželuha (specialisty). Hlavně by mě zajímala cena této služby a v jakém stavu je nejlepší syrové/ čerstvě stažené kůže uchovávat, tak aby byl kožíšek potom co nejhezčí :), případně jiné zkušenosti jaké máte :) děkuji za reakce.
Vždy suche. Cena se pohybovala cca před 2 lety 40kč za ks bez daně. Pokud vím tak se solí.Včenit si je mužete sama. Na Youtube je dost videi, jen to musíte napsat v anglině.Sirove v žadnem případě bruska by potrhala řemen.
Měla bych toho právě větší množství tak se informuji, co by vyšlo lépe, když jsem dávali činit ovčí, bylo nám nařízeno vždy hned staženou nasolit, tak váhám jestli nechat normálně schnout (tu králičí), jak se to dělá běžně (vyšponované zavěsit) nebo také nasolit a tak ji pak nechat než se ke koželuhovi dostanu.
Mary En
napsal(a):
Měla bych toho právě větší množství tak se informuji, co by vyšlo lépe, když jsem dávali činit ovčí, bylo nám nařízeno vždy hned staženou nasolit, tak váhám jestli nechat normálně schnout (tu králičí), jak se to dělá běžně (vyšponované zavěsit) nebo také nasolit a tak ji pak nechat než se ke koželuhovi dostanu.
Ovčí je jina silnější řemen a je tam luj proto.mrkněte na net koželužna je někde na Jihlavsku zařizoval jsem tam pro Reckeho odběratele.Vyšponovat zavěsit a nechat uschnout. a pak se soli ale zaleži jak dlouho je chcete skladovat. Nastříkat proti kožejedovi.
Mary En
napsal(a):
Tedy nechat vyschnout a pak až solit ? A co takové vosy teď v létě, jaký to má vliv? Hlavu a nožky předpokládám taky pryč? Skladování třeba měsíc? Určitě se ještě poptám, ale chci to mít tak nějak v hlavě, abych o tom něco věděla než se začnu bavit s koželuhem :).
Pokud to chcete skladovat měsíc není potřeba solit, vydrží to.Vosy nevadí ale masařky ano kladou vajíčka na ocasku a pod předními packami. Nožky pryč a hlavu po uschnutí taky.Hlavně nastřikat proti kožojedovi jinak mate po kožkach a vašem kožichu.
Zkuste se na vše informovat na: http://snaha-brtnice.cz/.
Nejlepší je zeptat se přímo toho, kdo vám bude činit, ten by vám měl přesně říct, v jakém "stavu" máte kožky předat. Je to zvíře od zvířete, já třeba liščí kůže dávám "mokré", ale bez soli, škáru z divočáka naopak prosolenou atd... A vše pak o domluvě, někdo si radši vezme kůži čerstvě staženou a "připraví" si ji sám...