Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
29.7.2016 13:58
Anitram

XXX.XXX.0.121

Dobrý den, prosím o radu... Mám dvouměsíční mladé a obden mi jeden pojde. Domnívám se, že je to kokci, mají průjem, nežerou, jsou apatická. Doposud se mi toto nestalo. Chovám králíky na roštu z dřevěných planěk, krásně propadávají bobky i moč do nádoby pod roštem, tudíž jsou na suchu a myslím že jim to vyhovuje. Občas si zachroupou plaňku na roštu, baví se tím. Rošt není natřen, jen přírodní dřevo. Krmím pouze granulemi z přidanými léčivy. Voda každý den čistá v půllitrovém pítku, jednou za měsíc vymyji v myčce na 80% C. Prosím poraďte kde dělám chybu, myslela jsem si, že když krmím granulemi s léčivy a nepřidávám jinou stravu, tak mají nejlepší vyvážené krmení a jsou i proti kokci chráněni. Chovám je již 2 roky a doposud vše v pořádku.

Uživatel s deaktivovaným účtem

29.7.2016 14:15
Uživatel s deaktivovaným účtem

Tak si zadejte do vyhledávání kokcidioza a tam vám toho vyjede milion.Pořád se tu opakuje jedno a to samé.
Neboďte líná a čtěte.

29.7.2016 15:25
ovcezkopce

XXX.XXX.211.112

To opravdu myjete napaječku jen jednou za měsíc? Tyhle horka je myju denně, sice ne horkou vodou, ale kartáčkem a normální studenou - a jinak obden. Mám napaječky normální litrové niplové, granule s léčivy ani bez nepoužívám, jen seno, oves, větvičky, zelené, občas suchý chleba, denně sušené kopřivy nebo pelyněk. Průjem u mladých neznám. Můžete to mít z pokažené vody ze slizu na stěnách napaječky.

29.7.2016 15:49
bronda

XXX.XXX.98.84

ovcezkopce napsal(a):
To opravdu myjete napaječku jen jednou za měsíc? Tyhle horka je myju denně, sice ne horkou vodou, ale kartáčkem a normální studenou - a jinak obden. Mám napaječky normální litrové niplové, granule s léčivy ani bez nepoužívám, jen seno, oves, větvičky, zelené, občas suchý chleba, denně sušené kopřivy nebo pelyněk. Průjem u mladých neznám. Můžete to mít z pokažené vody ze slizu na stěnách napaječky.

Já bych to viděl hlavně na to krmení "jen" granulema a žádná vláknina. Je to k tomu napsáno mnoho. Nechci se opakovat.

29.7.2016 20:41
jardagin

XXX.XXX.167.9

Anitram napsal(a):
Dobrý den, prosím o radu... Mám dvouměsíční mladé a obden mi jeden pojde. Domnívám se, že je to kokci, mají průjem, nežerou, jsou apatická. Doposud se mi toto nestalo. Chovám králíky na roštu z dřevěných planěk, krásně propadávají bobky i moč do nádoby pod roštem, tudíž jsou na suchu a myslím že jim to vyhovuje. Občas si zachroupou plaňku na roštu, baví se tím. Rošt není natřen, jen přírodní dřevo. Krmím pouze granulemi z přidanými léčivy. Voda každý den čistá v půllitrovém pítku, jednou za měsíc vymyji v myčce na 80% C. Prosím poraďte kde dělám chybu, myslela jsem si, že když krmím granulemi s léčivy a nepřidávám jinou stravu, tak mají nejlepší vyvážené krmení a jsou i proti kokci chráněni. Chovám je již 2 roky a doposud vše v pořádku.

Pokud krmíte jen granulemi tak zaleží kolik toho davate. to znamena jak vysoka je davka na jednoho kralika. pokud se budou přežírat a nedostanou vlakninu, sene.Je problem na světě je potřeba kralikum nadavkovat krmení.Davala jste je do odstavu ted ? Jak dloho snimi krmite ? Divala jste se jestli vyrobce obměnuje medikamenty co 6 měsícu.

Ted musí byt na diete a to hned.To znamena seno voda. Podat lečivo.

4.8.2016 13:59
Anitram

XXX.XXX.0.121

Děkuji Vám za reakce, snad se mi podařilo vše zastavit. Krmím pouze granulemi na základě doporučení chovatele králíků, který takto prý krmí už několik let, vyhrál i nějaké chovatelské ceny, považuji ho za odborníka, dávám na 1 kus ráno hrst granulí, večer dvě. Bylo mi řečeno, že seno je v granulích, tudíž ho nemám podávat. Jednak tím snížím účinnost léčiv a za další se mi líbilo, že je málo hnoje, pouze bobky, které mi propadávají.
Problémy začali mít mláďata ještě u samice, odstavila jsem je od ní až když se projevila kokci. Hned jsem nasadila Emanox do tlamičky 3x denně 3 kapky. Dále jen seno a vodu. Stalo se mi to u 2 chovů, ze 13 mláďat zůstalo 5. Krmím Energys s léčivy, nenapadlo mne dívat se na obměnu medikamentů, jak píše jardagin. Posoudila jsem ze začátku složení od jednotlivých výrobců a v Energys měly položky vyšší hodnoty, tudíž jsem je začala krmit. K mytí napaječky - vymývám kartáčkem jednou týdně, myčka jednou měsíčně, tady asi bude problém, začala jsem sledovat napaječku a opravdu se už třetí den tvoří sliz, vymývám tedy vždy večer. Děkuji všem za rady a ať pročítám jak pročítám články ohledně krmení, dávkování a kokci, každý má jiný názor. Mám plné sudy ječmene a ovsa, nejspíš přehodnotím granule. Schválíte mi prosím, zda mohu ráno podávat seno a oves, večer hrst granulí na 1 kus, a do vody Acidomid? A prosím nepište mi, že si mám nastudovat články již napsané, fakt jsem se snažila a jsem z těch názorů prostě zmatená. Všem děkuji a zdravím.

5.8.2016 08:04
bronda

XXX.XXX.98.84

Anitram,
osobně bych to obrátil a seno dával ne ráno, ale na noc. Králík žere hlavně v noci, takže vlákniny ze sena do sebe dostane více. Přes den ho spíše vytahá a zašlape.

5.8.2016 23:44
PavelV

XXX.XXX.129.238

ovcezkopce napsal(a):

Vážená ovečko, pečujete o králíky víc než já kdysi o děti. To jsem v kanystrech (plastových) přivezl vodu ze studny a pili jsme ji týden i dva. Teď z té studny napájím králíky. Podle rozboru je voda i pro kojence.
Záleží na typu napáječky. Já je nemyju nikdy. Mám napáječky lahve od becherovky, ferneta, wisky... v plechovém víčku 2 dírky. Už je používám asi 20 let a když se mi některá nelíbí, skončí v tříděném odpadu a dám novou.
Letos zatím 1 mrtvý králíček, napůl zabalený a udušený v placentě a jinak další jen následkem malíkové hrany.

6.8.2016 15:48
ovcezkopce

XXX.XXX.211.230

No vidíte, a to já je zas ráda umeju. A představte si, že stejně meju i ovcím i opeřencům, a dokonce i doma nádobí dvakrát denně umývám. No řekněte, nejsem já to jelito ?

6.8.2016 22:59
PavelV

XXX.XXX.137.27

ovcezkopce napsal(a):
No vidíte, a to já je zas ráda umeju. A představte si, že stejně meju i ovcím i opeřencům, a dokonce i doma nádobí dvakrát denně umývám. No řekněte, nejsem já to jelito ?

Škoda, že je mi 17 ale 4x a něco navíc. Asi bych vás zkoušel svádět.

6.8.2016 23:33
PavelV

XXX.XXX.137.27

ovcezkopce napsal(a):

Asi na to máte čas. Já už ne.
A asi už s chovem čehokoli skončím. Aby dědka s kosou neskosila ta holka s kosou.
Budu se věnovat vnoučatům a luštit křížovky a čumět na telku.

Ale moc tomu nevěřím.
Aspoň tý telce moc ne.
Pak asi skončím i v diskusi na fauně.
Přeju hezký večer Vám i všem, kteří sem chodí.

Pavel.

Přidejte reakci

Přidat smajlík