Dobrý den, prosím o radu... Mám dvouměsíční mladé a obden mi jeden pojde. Domnívám se, že je to kokci, mají průjem, nežerou, jsou apatická. Doposud se mi toto nestalo. Chovám králíky na roštu z dřevěných planěk, krásně propadávají bobky i moč do nádoby pod roštem, tudíž jsou na suchu a myslím že jim to vyhovuje. Občas si zachroupou plaňku na roštu, baví se tím. Rošt není natřen, jen přírodní dřevo. Krmím pouze granulemi z přidanými léčivy. Voda každý den čistá v půllitrovém pítku, jednou za měsíc vymyji v myčce na 80% C. Prosím poraďte kde dělám chybu, myslela jsem si, že když krmím granulemi s léčivy a nepřidávám jinou stravu, tak mají nejlepší vyvážené krmení a jsou i proti kokci chráněni. Chovám je již 2 roky a doposud vše v pořádku.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Tak si zadejte do vyhledávání kokcidioza a tam vám toho vyjede milion.Pořád se tu opakuje jedno a to samé.
Neboďte líná a čtěte.
To opravdu myjete napaječku jen jednou za měsíc? Tyhle horka je myju denně, sice ne horkou vodou, ale kartáčkem a normální studenou - a jinak obden. Mám napaječky normální litrové niplové, granule s léčivy ani bez nepoužívám, jen seno, oves, větvičky, zelené, občas suchý chleba, denně sušené kopřivy nebo pelyněk. Průjem u mladých neznám. Můžete to mít z pokažené vody ze slizu na stěnách napaječky.
ovcezkopce
napsal(a):
To opravdu myjete napaječku jen jednou za měsíc? Tyhle horka je myju denně, sice ne horkou vodou, ale kartáčkem a normální studenou - a jinak obden. Mám napaječky normální litrové niplové, granule s léčivy ani bez nepoužívám, jen seno, oves, větvičky, zelené, občas suchý chleba, denně sušené kopřivy nebo pelyněk. Průjem u mladých neznám. Můžete to mít z pokažené vody ze slizu na stěnách napaječky.
Já bych to viděl hlavně na to krmení "jen" granulema a žádná vláknina. Je to k tomu napsáno mnoho. Nechci se opakovat.
Anitram
napsal(a):
Dobrý den, prosím o radu... Mám dvouměsíční mladé a obden mi jeden pojde. Domnívám se, že je to kokci, mají průjem, nežerou, jsou apatická. Doposud se mi toto nestalo. Chovám králíky na roštu z dřevěných planěk, krásně propadávají bobky i moč do nádoby pod roštem, tudíž jsou na suchu a myslím že jim to vyhovuje. Občas si zachroupou plaňku na roštu, baví se tím. Rošt není natřen, jen přírodní dřevo. Krmím pouze granulemi z přidanými léčivy. Voda každý den čistá v půllitrovém pítku, jednou za měsíc vymyji v myčce na 80% C. Prosím poraďte kde dělám chybu, myslela jsem si, že když krmím granulemi s léčivy a nepřidávám jinou stravu, tak mají nejlepší vyvážené krmení a jsou i proti kokci chráněni. Chovám je již 2 roky a doposud vše v pořádku.
Pokud krmíte jen granulemi tak zaleží kolik toho davate. to znamena jak vysoka je davka na jednoho kralika. pokud se budou přežírat a nedostanou vlakninu, sene.Je problem na světě je potřeba kralikum nadavkovat krmení.Davala jste je do odstavu ted ? Jak dloho snimi krmite ? Divala jste se jestli vyrobce obměnuje medikamenty co 6 měsícu.
Ted musí byt na diete a to hned.To znamena seno voda. Podat lečivo.
Děkuji Vám za reakce, snad se mi podařilo vše zastavit. Krmím pouze granulemi na základě doporučení chovatele králíků, který takto prý krmí už několik let, vyhrál i nějaké chovatelské ceny, považuji ho za odborníka, dávám na 1 kus ráno hrst granulí, večer dvě. Bylo mi řečeno, že seno je v granulích, tudíž ho nemám podávat. Jednak tím snížím účinnost léčiv a za další se mi líbilo, že je málo hnoje, pouze bobky, které mi propadávají.
Problémy začali mít mláďata ještě u samice, odstavila jsem je od ní až když se projevila kokci. Hned jsem nasadila Emanox do tlamičky 3x denně 3 kapky. Dále jen seno a vodu. Stalo se mi to u 2 chovů, ze 13 mláďat zůstalo 5. Krmím Energys s léčivy, nenapadlo mne dívat se na obměnu medikamentů, jak píše jardagin. Posoudila jsem ze začátku složení od jednotlivých výrobců a v Energys měly položky vyšší hodnoty, tudíž jsem je začala krmit. K mytí napaječky - vymývám kartáčkem jednou týdně, myčka jednou měsíčně, tady asi bude problém, začala jsem sledovat napaječku a opravdu se už třetí den tvoří sliz, vymývám tedy vždy večer. Děkuji všem za rady a ať pročítám jak pročítám články ohledně krmení, dávkování a kokci, každý má jiný názor. Mám plné sudy ječmene a ovsa, nejspíš přehodnotím granule. Schválíte mi prosím, zda mohu ráno podávat seno a oves, večer hrst granulí na 1 kus, a do vody Acidomid? A prosím nepište mi, že si mám nastudovat články již napsané, fakt jsem se snažila a jsem z těch názorů prostě zmatená. Všem děkuji a zdravím.
ovcezkopce
napsal(a):
Vážená ovečko, pečujete o králíky víc než já kdysi o děti. To jsem v kanystrech (plastových) přivezl vodu ze studny a pili jsme ji týden i dva. Teď z té studny napájím králíky. Podle rozboru je voda i pro kojence.
Záleží na typu napáječky. Já je nemyju nikdy. Mám napáječky lahve od becherovky, ferneta, wisky... v plechovém víčku 2 dírky. Už je používám asi 20 let a když se mi některá nelíbí, skončí v tříděném odpadu a dám novou.
Letos zatím 1 mrtvý králíček, napůl zabalený a udušený v placentě a jinak další jen následkem malíkové hrany.
ovcezkopce
napsal(a):
No vidíte, a to já je zas ráda umeju. A představte si, že stejně meju i ovcím i opeřencům, a dokonce i doma nádobí dvakrát denně umývám. No řekněte, nejsem já to jelito ?
Asi na to máte čas. Já už ne.
A asi už s chovem čehokoli skončím. Aby dědka s kosou neskosila ta holka s kosou.
Budu se věnovat vnoučatům a luštit křížovky a čumět na telku.
Ale moc tomu nevěřím.
Aspoň tý telce moc ne.
Pak asi skončím i v diskusi na fauně.
Přeju hezký večer Vám i všem, kteří sem chodí.
Pavel.