Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

AnetaK

23.8.2016 19:03
AnetaK

XXX.XXX.36.3

Ahoj, můžu se zeptat, jestli je možné, aby se ze spojení rhönské samice se siamským samcem narodila siamská králíčata?
Díky za odpověď.

Uživatel s deaktivovaným účtem

23.8.2016 19:32

AnetaK napsal(a):
Ahoj, můžu se zeptat, jestli je možné, aby se ze spojení rhönské samice se siamským samcem narodila siamská králíčata?
Díky za odpověď.

Rhonský králík má genotyp achiachi bjbj CC DD gg
siamský žlutý má genotyp aman bb CC DD gg

potomstvo achiam bjb CC DD gg, případně achian bjb CC DD gg.

No a alela bj je dominantní, a alela achi je dominantní nad an i am. výsledkem budou rhonská králíčata.

jediný případ, kdy je to možné, aby se po rhonské samici se siamákem narodili siamáci, je, kdyby ta samice už sama byla křižovatka se siamákem, třeba taková, jaká vyleze ze spojení čistých kusů viz výše.

pak by to bylo:
rhonský králík achiam bjb CC DD gg
siamský žlutý aman bb CC DD gg

a potomstvo
achiam bjb CC DD gg (rhonský)
achiam bb CC DD gg (cca černopesíkatý)
achian bjb CC DD gg (rhonský)
achian bb CC DD gg (cca černopesíkatý)
amam bjb CC DD gg (?)
amam bb CC DD gg (tmavý siamský žlutý)
aman bjb CC DD gg (?)
aman bb CC DD gg (siamský žlutý).

24.8.2016 12:36
chovatelpodluzi

XXX.XXX.208.199

Jen dopním bodlinčino obsáhlé objasnění k uváděným barvám... Žlutá (např. Bu) není tatáž barva co madagaskar (např. Du). To samé u uvedeného "např. černopesíkatý". Ččp má na lokusu G dominantní případně nejhůř heterozygotní založení. Uváděný králík by fenotypově spíše měl odpovídat holandskému plemeni Sallander než černopesíkatému.

24.8.2016 12:57

chovatelpodluzi napsal(a):
Jen dopním bodlinčino obsáhlé objasnění k uváděným barvám... Žlutá (např. Bu) není tatáž barva co madagaskar (např. Du). To samé u uvedeného "např. černopesíkatý". Ččp má na lokusu G dominantní případně nejhůř heterozygotní založení. Uváděný králík by fenotypově spíše měl odpovídat holandskému plemeni Sallander než černopesíkatému.

Vím, to zbarvení se v angličtině jmenuje "pointed ermine". u nás ale žádné takové plemeno uznané není, proto moje cca.

jinak že existuje sallander jsem netušila. pěkné zvířátko.

24.8.2016 17:30
makro

XXX.XXX.183.62

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Vím, to zbarvení se v angličtině jmenuje "pointed ermine". u nás ale žádné takové plemeno uznané není, proto moje cca.

jinak že existuje sallander jsem netušila. pěkné zvířátko.

Pekný králik, rakúsky kamaráti získal EM v Métach. Tento rok sa chystáme zasa na návštevu a tiež ich pozvem k nám na SR. Už minulý rok som si chcel túto novinku od nich priniesť, ale moja srdcovka sú NOS m.b., takže... neni miesta pre týchto krasavcov. Pár foto na mojom webe.

24.8.2016 17:42

Je to fakt krásný. Kdyby mi přeskočilo a chtěla bych nějakého, kde se dá koupit? Bývá na německých výstavách?

24.8.2016 17:47
makro

XXX.XXX.183.62

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Je to fakt krásný. Kdyby mi přeskočilo a chtěla bych nějakého, kde se dá koupit? Bývá na německých výstavách?

Hej bývajú aj na nemeckých, dokonca páni sú z rakúska - Burgendland. Len u nás ich momentálne nemôžete vystavovať, tetovať, pokiaľ nemáte výnimku od svazu. Cena za kus sa pohybuje okolo 60eur.

26.8.2016 09:48
chovatelpodluzi

XXX.XXX.208.48

K anglickému názvu "ermine" pod ním najdete opět černopesíkaté zbarvení, té barvičce říkají zase krapet jinak v US, kde je to "frosty". Nevím, proč do toho vedeme anglofonní názvosloví, jen sem poukázal na rozdílnost pokud je v genotypu G- vs. gg.
Plemeno Sallander je uznané v EE Standardu, můžete se s ním setkat na západních výstavách, a bylo zmiňováno i v článcích v Chovateli jak z EV tak dalších výstav vč. foto. Tady na fauně už o něm byla taky několikrát řeč i díky makrovi

http://www.hobbyfarm.nl/netherland-dwarf-ermine.

Přidejte reakci

Přidat smajlík