kvetinka
napsal(a):
Dobrý den, prosím o radu jak správně krmit králíka na výstavy. nedávno jsem koupila párek ČV a doposud jsem měla jen králíky na pekáč a klasické krmení. Každá dobrá rada mě moc těší. děkuji.
Základem je samozřejmě bezprašné seno a čerstvá voda - to musí být k dispozici neustále. Poté různá zelenina, bylinky, tvrdé pečivo a podobně. Výstavní králíci jsou často krmeni také granulemi. Není dobré dávat granule s léčivy - antikokcidiky (ty jsou opravdu jen pro výkrm - ne pro chovné a výstavní kusy, co mají žít déle než pár měsíců). Poohlédněte se po nějakých, které jsou určeny speciálně pro hezkou srst a výstavní kondici - například Berkel Schaukanin.
Ona výživa výstavních králíků se od té běžné příliš neliší. Primární je úspěšný odchov, dobrý růst s dosažením předepsaných přírůstků a požadované hmotnosti v dospělosti. To, zda toho dosahujete krmením "suchým" (seno, zrno/ granule, voda) nebo za přispění "zeleného" (čerstvě sečená tráva, vojtěška, jatelina, kopřivy, zelenina, apod.) je na zvážení chovatele a jeho časových možnostech. Krmení suchým chlebem nedoporučuji, protože nejste sto zajistit jeho nezávadnost (aby nebyl zaplísněný). Plísně se tvoří velmi snadno a viditelná plíseň je jen "špička ledovce" již existující plísně. Nehledě na vysoký obsah soli v chlebu. Granule nejčastěji dostupné v ČR jsou pro výkrm, tyto neříkám že jsou nevhodné, ale při dlouhodobém krmení těchto se zvyšuje riziko výskytu volných kůží a laloků, což není žádoucí. Až výstavách více propadnete a budete mít zájem na některé konkrétní dopadnout lépe, urychlit a podpořit línání, apod. můžete jak je výše uvedeno nasadit granule pro výstavní králíky. Granulové krmení je značně dražší než "tradiční" s využitím přímo obilnin, pro regionální úroveň a seznamování s výstavami, kvalitou chovu a odchovu... záleží komu co pasuje, s čím je spokojen.