Uživatel s deaktivovaným účtem

Prosím můžete mi někdo poradit, od jara budu chovat cca 8-10 králíků, počítám s krmením granulemi, vločkami, senem, chleba a něco na přilepšenou, mrkev, řepa, větvičky apod. Jak dávkovat ale granule nevím, dáváte jim je každý den nějaké množství popřípadě je problém když k nim budou mít přístup stále? Můžete doporučit také někdo kde granule kupujete?.Moc děkuji. Leoš.
napsal(a):
Prosím můžete mi někdo poradit, od jara budu chovat cca 8-10 králíků, počítám s krmením granulemi, vločkami, senem, chleba a něco na přilepšenou, mrkev, řepa, větvičky apod. Jak dávkovat ale granule nevím, dáváte jim je každý den nějaké množství popřípadě je problém když k nim budou mít přístup stále? Můžete doporučit také někdo kde granule kupujete?.Moc děkuji. Leoš.
Jestli chcete krmit granulemi tak nesmíte přidavat řepu mrkev a podobně a to hlavně u mladych. Zadělate si na velke problemi.
Idealni granule jsou s obsahem Emanoxu a probistanu.
Není idealní aby měly staly přistup ke granulím. Dochazí k překrmovaní a tím vznikají problemi s kokc. a entero.

Moc děkuji za radu a kolik granulí na jednoho králíka se tak dává na den.?
Děkuji. Leoš.
napsal(a):
Děkuji. Leoš.
Samice v klidu cca 150g den, Samci taky, Mladí podle věku Od 35 g až do konce vykrmu 90až 100g.
Samice při okocení 200až 250g den ale to si musíte vychytat třeba budete muset i malinko přidat.

Ještě jednou velice děkuji. Leoš.
chovatelJozo

XXX.XXX.140.136
napsal(a):
Děkuji. Leoš.
Neverte mu pred okotením je potrebne znížiť krmnú dávku na polovičku samica zožerie plodové obaly zvyšky tkanív a aj pupočné šnúry.

No taky se mi to zdá divné snížit jí dávku jen proto, že se nají plodovejch obalů a pupečních šňur, když nebude mít chuť nebo hlad tak zkrátka sama nebude žrát jak píšete, to je logické. Zdravím.Leoš.
Chovatel Lada

XXX.XXX.97.68
napsal(a):
No taky se mi to zdá divné snížit jí dávku jen proto, že se nají plodovejch obalů a pupečních šňur, když nebude mít chuť nebo hlad tak zkrátka sama nebude žrát jak píšete, to je logické. Zdravím.Leoš.
Co je na tom divného že se před porodem 5 až 7 dní snižuje dávka obilovin / granule atd./
a po porodu 5 až 10 den navyšuje krmná dávka, senem a slámou nešetřit...
po celou dobu dostatek vody...
Chovatel Lada
napsal(a):
Co je na tom divného že se před porodem 5 až 7 dní snižuje dávka obilovin / granule atd./
a po porodu 5 až 10 den navyšuje krmná dávka, senem a slámou nešetřit...
po celou dobu dostatek vody...
Mužete mi vysvětlit proč by se měla už 5 nebo 7 den před porodem snížit davka až o polovinu.
Chovatel Lada

XXX.XXX.97.68
jardagin
napsal(a):
Mužete mi vysvětlit proč by se měla už 5 nebo 7 den před porodem snížit davka až o polovinu.
Vám se to vysvětlit nedá...
Chovatel Lada

XXX.XXX.97.68
jardagin
napsal(a):
Tak to zkuste, fakt mě to zajíma.
To je dlouholetá praxe, přečtěte si nějaké odborné články a nebo koukněte
na klub Vss a tam má odborné příspěvky dr. Martinec předseda klubu Vss...
Chovatel Lada
napsal(a):
To je dlouholetá praxe, přečtěte si nějaké odborné články a nebo koukněte
na klub Vss a tam má odborné příspěvky dr. Martinec předseda klubu Vss...
Přečetl jsem si to.Tak a ted ale taky zaleží na tom kolik se dava na den.To tam nikde nepíše.
Ja si nikdy nevšiml že by při davkovaní ktere jsem uvedl kralici byly velici a nebo že by kvuli tomu umřely nebo samice měla problemi. Nesmysl jak dělo. Sory ale to je fakt blbost...
Pokud by snížil davku na polovinu to je cca75 g tak samice začne stracet už na vaze před porodem a odebíra energii ze svaloviny a podle mne to poškodí i plody.
jardagin
napsal(a):
Přečetl jsem si to.Tak a ted ale taky zaleží na tom kolik se dava na den.To tam nikde nepíše.
Ja si nikdy nevšiml že by při davkovaní ktere jsem uvedl kralici byly velici a nebo že by kvuli tomu umřely nebo samice měla problemi. Nesmysl jak dělo. Sory ale to je fakt blbost...
Pokud by snížil davku na polovinu to je cca75 g tak samice začne stracet už na vaze před porodem a odebíra energii ze svaloviny a podle mne to poškodí i plody.
Jak jsem napsal vyše samice sama přestava přijímat potravu., Není potřeba takto zasahovat do krmne davky ktera je tak akorat...
Nevím ale jakou gramaž ma Dr. na mysli.
Chovatel Lada

XXX.XXX.97.68
jardagin
napsal(a):
Jak jsem napsal vyše samice sama přestava přijímat potravu., Není potřeba takto zasahovat do krmne davky ktera je tak akorat...
Nevím ale jakou gramaž ma Dr. na mysli.
To je právě ta dlouholetá praxe, každý dává samicím nějakou dávku krmiva / granule atd./
a tak ji mírě sníží. je to pro vás tak tězký pochopit...? Je dost chovatelů že samice po
porodu překrmují a mají dost úhyn samic...přítel Martinec tam má i krmný tabulky,
jak krmit králíky cca., ale každý chovatel musí mít cit při krmení, každá samice
má jinou spotřebu krmiva...
Chovatel Lada
napsal(a):
To je právě ta dlouholetá praxe, každý dává samicím nějakou dávku krmiva / granule atd./
a tak ji mírě sníží. je to pro vás tak tězký pochopit...? Je dost chovatelů že samice po
porodu překrmují a mají dost úhyn samic...přítel Martinec tam má i krmný tabulky,
jak krmit králíky cca., ale každý chovatel musí mít cit při krmení, každá samice
má jinou spotřebu krmiva...
To fakt není. A to je pravě ta dlouholeta praxe u mne kterou jsem si vychytal. Vahy ktere jsem tady uvedl jsou tak akorat a nikdy jsem si nevšiml že by kralice po porodu uhynuli.
Ano tabulky on ma ale taky dříve psal že se krmí kralik ad libitum.,
Dříve se krmilo ad libitum vše od samic až po vykrm a to byly problemi jak hrom a to doporučoval i vaš přítel Dr.Martinec a další odbormíci.
Za další jsem si přečetl o řízenem kojení proč se děla a jaky je hlavní duvod.Strata mladych v prvních 14 dnech.
Takže tohle ja musím zase vyvratit je to blbost.
Rizene kojeni jsem nikdy nedělal a dělat nebudu.Kotištata mam celou dobu otevřene a nikdy se mi nestalo že bych přišel o mlade. Chci aby to šlo přírodní cestou..
Stat se to muže ale jen díky stresu samice.
A proč nekteří chovatele překrmuji? Ja vam odpovím, protože všude na granulích se píše ad libitum. Proč to tak je, protože odborníci to tak napsali, je to špatně. Překrmovaní kraliku a to všech je špatně.
Kolik se vejde do misky ? I pul kila. Davka kterou jsem uvedl je tak akorat a za tím si budu stat. je to pro masna plemena.U obru je to více u malych plemen je to meně.
Bral bych kdyby kralice dostavala plnou mysku cca500g tak je potřeba ponížit davku ale u mnou napsane davky je to nesmysl. Nemužete to psat jako pravidlo.
Chovatel Lada

XXX.XXX.97.68
Co chovám králíky tak jsem nikdy krmivo nevážil, když něco napíšete tak dejte odkaz
na článek atd. nebo to je jedna paní povídala...krmit ad libitum je spíš záležitost
výrobců krmiv...můžete to doložit že to přítel Martinec doporučoval, možná že
to výrobci doporučují...
Březí samice krmím klidně ad libitum, vezmou si, kolik chtějí, ale nevšimla jsem si, že by se nějak "cíleně" přežíraly. Většinou 1-3 dny (jak která) před kocením přestane žrát, po porodu opět normálně, nikdy jsem krmení nevážila ani neodměřovala, prostě pokud měly už v poledne prázdnou misku, přidala jsem jim, pokud ji nevyžraly ani do večera, dosypala jsem jen trochu. Nikdy mi samice po porodu neuhynula. Ale nemám jich 50, tak možná je to tím malým počtem Podobně pak krmím i odchov, jestliže jsou mladí zvyklí si u samice kdykoli vlézt do misky, můžou v tom pokračovat i po odstavu. Jestliže pokaždé, když k misce přijdou, v ní něco najdou, nemají "potřebu" se přežírat. To se mi spíš stávalo, když jsem krmila dávkovaně, králíci naskládaní u dvířek a čekající na žrádlo, pak okamžitý útok na misku a honem honem, dokud je...
Chovatel Lada

XXX.XXX.97.68
Xchipsy můžu se zeptat kolik máte chovných samic a zda jsou z vašeho chovu...?
Znám hodně lidí že se chlubí cizím peřím / chovný materiál jenom nakupuje /...
Chovatel Lada
napsal(a):
Co chovám králíky tak jsem nikdy krmivo nevážil, když něco napíšete tak dejte odkaz
na článek atd. nebo to je jedna paní povídala...krmit ad libitum je spíš záležitost
výrobců krmiv...můžete to doložit že to přítel Martinec doporučoval, možná že
to výrobci doporučují...
Z čeho si myslíte že vychazejí vyrobci.Jen tak si to vymysleli? Nemam fak duvod vam tady něco dokazovat, stačí číst. Myslím že se podílel na hodně knižkach.
Možna vy jste nevažil ale od jiste doby je to lepší a nedochazí k překrmovaní kraliku a tím take meně uhynu n kokc. a taky enteru. Kralici lepe prospívají.
Chovatel Lada

XXX.XXX.97.68
jardagin
napsal(a):
Z čeho si myslíte že vychazejí vyrobci.Jen tak si to vymysleli? Nemam fak duvod vam tady něco dokazovat, stačí číst. Myslím že se podílel na hodně knižkach.
Možna vy jste nevažil ale od jiste doby je to lepší a nedochazí k překrmovaní kraliku a tím take meně uhynu n kokc. a taky enteru. Kralici lepe prospívají.
Věřit výrobcům, to je jako věřit = že pravda a láska zvítězí na lží a nenávistí...
Taky mám tendenci překrmovat !
Chovatel Lada
napsal(a):
Xchipsy můžu se zeptat kolik máte chovných samic a zda jsou z vašeho chovu...?
Znám hodně lidí že se chlubí cizím peřím / chovný materiál jenom nakupuje /...
A jak souvisí krmení mladých králíků a jejich matek s tím, jestli ty jsou z vlastního odchovu nebo koupené nebo za flašku od souseda? To jako ty koupené jsou nějak odolnější? Jinak samic mám jak kdy, někdy dvě, někdy pět (teď momentálně tři), původ je rovněž různý, některé byly "moje", některé od toho souseda, ty současné jsou dvě koupené čistokrevné (poprvé, nikdy dřív jsem králíky nekupovala) a jedna kříženka od souseda no a jelikož budu teď stavět druhou králíkárnu, další dvě samice si nechám z odchovu.
Chovatel Lada

XXX.XXX.97.68
Jen jsem si dovolil zeptat se na původ samic ve vašem chovu...
A tak napsal jste "Znám hodně lidí že se chlubí cizím peřím / chovný materiál jenom nakupuje /" Tak nějak nechápu, jak to souvisí s tématem. Rovněž jste psal "Je dost chovatelů že samice po
porodu překrmují a mají dost úhyn samic". Já krmím kojící samice de facto neomezeně a nikdy nebyl problém. No a jestliže např. ještě pětiletá samice v pohodě odchovává mladé (v této souvislosti podotýkám, že připouštím max 2x ročně) a domů jsem ji přinesla jako čtyřměsíční, tak to, že není překrmená ani po porodu nechcípla, souvisí s tím, že nepochází z mého chovu? Jen se snažím porozumět, "co tím chtěl básník říci"...
Chovatel Lada

XXX.XXX.97.68
Taky tady mám samici 2011 čerstvě zapuštěnou v dobré kondici, ale
každá samice je jiná, můžem dát řeč na Národní výstavě v Lysý nad Labem,
jedu tam v pátek 18.11.2016...
Chovateli Laďo.
Já nevím jak Vy, ale já chovný materiál taky nakupuji.
Přece nejde dělat všechno.
Jezdíte po výstavách, takže chováte asi za účelem vystavovat.
Časy, kdy se dal směnit králík se sousedem jsou dávno pryč.
Ostatně k ničemu to nevedlo.Ti vy*ůraní(a bylo jich dost) jen čekali na to co kdo doveze odjinud.
A jen se vezli.
I dnes se někdo takový občas objeví...
Neměním Jen bych si pohoršil.
Chovatel Lada

XXX.XXX.97.68
Taky doplňuji do chovu cizí krev, v obci jsem jediný chovatel který vystavuje
a nejsme malá obec, já prodávám většinou chovný králíci a jsem rád když
to koupí někdo z daleka, než v obci, kolikrát jse byl v šoku co se dá
udělat z chovnýho králíka za trosku...
Tak u nás moc nikdo čistokrevné králíky nechová (co já vím, tak jeden člověk, ale možná je jich víc, ale nevím o nich, tak to nebudu tvrdit na 100%), víceméně je to všude "co dům dal", takové mixle z piksle Celé roky jsme chovali stejně a výsledky byly dobré, teď naposledy jsem si řekla, proč nemít v chovu něco "pořádného" Tak jsem dovezla Bu a Čv samice a Vss samce no a soused měl moc pěkný vrh - tmaví a světlí zajíci a mezi nimi jedna modrá, prostě láska na první pohled tak jsem ji vzala "do počtu", jsou všechny +- stejně staré, takže připouštět budu všechny naráz, abych mohla porovnat odchov (pokud se samozřejmě zadaří a všechny zůstanou a dobře to dopadne
Na výstavy nejezdím (ani mě to neláká, toho jsem si užila kdysi až až u psů, stejně jako závodů s koňma, teď si chci jen "hrát"), takže moje odchovy už budou taky kříženci a až postavím druhou králíkárnu, chci si nechat dvě samice a pořídit ještě jednoho samce. Tím chov "uzavřu" a pak už nemusím nikoho otravovat o králíka Ikdyž mi to nedělá problém, pro Bu jsem najela tam-zpět přes 100km, pro činčilu přes 150..
Chovatel Lada

XXX.XXX.97.68
To není dálka tam a zpět 100 km, já pojedu pro samce 300 km a pro druhého 200 km.
Kolegové co jezdí pro chovný materiál do zahraničí, tak najedou několik tisíc km...
Nejhorší na tom je že každý chce čistokrevný králíky a pak z to ho dělá křížence...
Neberte to osobně...já si myslím že ve vašem okolí jsou ZO ČSCH a chovatelé...
Mám takovou zkušenost že když scháním u chovatelů v okolí tak jako na potvoru nikdo nemá. Voláte, škemráte a nic, buď budou na výstavy a pak to možná prodaj, nebo nejsou eště hotový. Pro mě je lepší dojet dál, když v okolí není a mít podle své představy. Samice jsem koupil na jaře když sem jel z Lysé n/L, to vyšlo že to bylo při cestě a pro samce sem si zajel ke Chlumci n/C 160 km obě cesty. Teď mám 2 samice a samce Bu, vyzkouším jak to pude když jsou čistokrevní. Jak píše xchipsy - jen tak na hraní, nejsem v žádném spolku.
Chovatel Lada
napsal(a):
To není dálka tam a zpět 100 km, já pojedu pro samce 300 km a pro druhého 200 km.
Kolegové co jezdí pro chovný materiál do zahraničí, tak najedou několik tisíc km...
Nejhorší na tom je že každý chce čistokrevný králíky a pak z to ho dělá křížence...
Neberte to osobně...já si myslím že ve vašem okolí jsou ZO ČSCH a chovatelé...
Tvrdím někde, že to dálka je?
Ano, budu z toho dělat křížence, protože králíky mám - krom toho hraní hlavně na maso a jako chovatel jistě dobře víte, že toto užitkové křížení přináší výrazně lepší výsledky než kdyby byli oba rodiče téhož plemene. A králíky mám pouze pro svoji spotřebu, neprodávám je ani živé, ani maso.
Jistěže jsou v mém okolí ZO ČSCH, ale bohužel co jsem zjistila, tak chovají plemena, která jsem - z nejrůznějších důvodů (a často byl jedním z nich ten, že se mi ten králík prostě nelíbí - nechtěla.
A jak píše hokrví, s těmi "volnými" králíky je to taky potíž, pokud chcete v danou dobu x měsíců starého králíka, mají buď mladší - čili bych musela připouštět později, než chci, nebo zase starší, takže připouštět bych musela už v listopadu, prosinci - což taky nechci no a když mají ten věk, tak zase nejsou na prodej, protože jsou v kolekci atd atd...
Chovatel Lada

XXX.XXX.97.68
hokrví
napsal(a):
Mám takovou zkušenost že když scháním u chovatelů v okolí tak jako na potvoru nikdo nemá. Voláte, škemráte a nic, buď budou na výstavy a pak to možná prodaj, nebo nejsou eště hotový. Pro mě je lepší dojet dál, když v okolí není a mít podle své představy. Samice jsem koupil na jaře když sem jel z Lysé n/L, to vyšlo že to bylo při cestě a pro samce sem si zajel ke Chlumci n/C 160 km obě cesty. Teď mám 2 samice a samce Bu, vyzkouším jak to pude když jsou čistokrevní. Jak píše xchipsy - jen tak na hraní, nejsem v žádném spolku.
Nejlepší je, králíky si zamluvit předem a kupovat od chovatele kde jste byl
spokojený. Chovný materiál je nejlepší kupovat od září až prosinec. Taky chovám
i Bu a jsem spokojený, dobře rostou a kdo to má na maso slabá kůže, míň
odpadu.
Chovatel Lada
napsal(a):
Nejlepší je, králíky si zamluvit předem a kupovat od chovatele kde jste byl
spokojený. Chovný materiál je nejlepší kupovat od září až prosinec. Taky chovám
i Bu a jsem spokojený, dobře rostou a kdo to má na maso slabá kůže, míň
odpadu.
Vyzkoušel jsem vámi popisovanou fernetovou metodu, ale neměl sem fernet, akorát trochu rumu. Králíci 6 dnů po převozu přestali, žrát, pít vodu s emanoxem. Seděli vzadu v kotci bez zájmu,2 den sem jim začal dávat rum,1ml ráno a 1 ml večer,4 dny a chytli se. Mohu doporučit ok.
Chovatel Lada

XXX.XXX.97.68
hokrví
napsal(a):
Vyzkoušel jsem vámi popisovanou fernetovou metodu, ale neměl sem fernet, akorát trochu rumu. Králíci 6 dnů po převozu přestali, žrát, pít vodu s emanoxem. Seděli vzadu v kotci bez zájmu,2 den sem jim začal dávat rum,1ml ráno a 1 ml večer,4 dny a chytli se. Mohu doporučit ok.
To jsem rád že rada pomohla, Fernet drsoň je lepší, ale musíte to podat včas...
Dělám to i u samic po porodu když nejsou ativní - dá se to podat i jako prevence...
Fernet musí být po ruce vždy, nejen pro králíky = kdo neskusil, nevěří...
Xchipsy, vím očem píšete. Mám také takové zkušenosti s nákupem chovných králiků. Je opravdu málo chovatelů kteří mají čisté plemena a jedou pro chovný materiál stovky kilometů. Ti sice prodávají, ale ta cena je pro mne neúměrná. Samozřejmě je to kvalita a předpoklad vysoce hodnocených potomků a ta cena tomu odpovídá. Jenomže já chci tak jako vy sice čisté plemeno, ale né vyloženě špičku. Takže přichází v úvahu chovatelé kteří už jenom tak snad z nostalgie zůstávají v kubech a chovají jedno plemeno o dvou třech chovných kusech. Připouští dvakrát do roka, aby měli v létě na pouťovou místní výstavu a pak třeba na podzimní okresní. Na to vyberou to nejlepší a zbytek sní. No a to co jde na výstavu je už většinou v pátek při přimu zamluveno nebo prodáno. To co pak zbyde do prodeje neni žádný extra výběr. Letos jsem byl na sedmi výstavách, ale nikdy jsem nic nekoupil. Buď tam nic nebylo co by mne zaujalo a to co bych chtěl bylo většinou vyprodáno. Také rok od roku je méně vystavovatelů a spousta chuvatelů přechází na malá plemena, jak u králiků tak u slepic. Já sice část králiků prodám a tím se mi vrátí náklady, ale asi také ukončím produkční chov a nechám si dvě tři samičky pro vlastní rodinu.
Chovatel Lada

XXX.XXX.97.68
Pro Horala a ostatní: píšete že chcete sice čisté plemeno, ale ne vyloženou špičku,
Co podle vás má ten králík splňovat a kolik má stát korun... v každém katalogu je
kontaktní adresa na chovatele, telefon a email většinou, tak není problém v případě
zájmu o králíka se dohodnout s chovatelem...

Měl bych jeden dotaz holedně toho krmení. jen si nejsem jistý, jestli nezaložit nové vlákno. pořád čtu krmné dávky, výzkumy, testování... ale většinou se jedná o broilerové kusy. Potřeboval bych se dozvědět srovnání s nějakým normálním středním králíkem.
Uvedu příklad, abych lépe vysvětlil, o co mi jde.
V jedné studii dělaly testy na několika skupinách králíků a měřili, jaka je maximální denní dávka pro králíka, která se ještě vyplatí. Například pro výkrmového králíka broilerového typu je ideální dávka bílkovin ve stravě denně 12g/1kg živé váhy jedince. Otázkou z praxe ale je, jestli takovou dávku zvládne průměrný čistokrevný králík středního plemene, nebo je to už přehnané a zbytečné plýtvání. Já tipuji že ano. Ale na kolik % by takový průměrný králik byl? Obávám se, že to se nikde nedočtu.
Tyhle data mám právě z nějaké analýzy MVDr. Martince a tuším že jsem to pdf stáhl kdysi na webu VSS.
PS: Chovám české luštiče a na ně musím všechny výsledky aplikovat :).
Chovatel Lada

XXX.XXX.97.68
Při chovu králíků používejte selský rozum, je dobrý si přečíst odbornou
literaturu ale vždy je tam ale... analýza je dobrá, ale berte to jako informaci,
každý plemeno a králík je jiný. Dám vám příklad, byl trend krmit chovný králíky
jenom suchým krmivem, několik let přidávám trávu a je to znát na králikách.
To máte pravdu že se to nikde nedočtete, jen praxe vám dá za pravdu.
Někdy míň, JE MNOHEM VÍC...

Chovatel Lada
napsal(a):
Při chovu králíků používejte selský rozum, je dobrý si přečíst odbornou
literaturu ale vždy je tam ale... analýza je dobrá, ale berte to jako informaci,
každý plemeno a králík je jiný. Dám vám příklad, byl trend krmit chovný králíky
jenom suchým krmivem, několik let přidávám trávu a je to znát na králikách.
To máte pravdu že se to nikde nedočtete, jen praxe vám dá za pravdu.
Někdy míň, JE MNOHEM VÍC...
Otom přesně mluvím. je mi jasné, že to bude míň :) ale kolik? tenhle výzkum jsou prostě holé fakta a není co zpochybňovat. a asi mi nezbyde nic jiného, než na tento výzkum navázat a u sebe doma provést druhé kolo a zjistit, jakým koeficientem přepočítat, abych dosáhl optimálních výsledku na mé plemeno já.
Chovatel Lada
napsal(a):
Pro Horala a ostatní: píšete že chcete sice čisté plemeno, ale ne vyloženou špičku,
Co podle vás má ten králík splňovat a kolik má stát korun... v každém katalogu je
kontaktní adresa na chovatele, telefon a email většinou, tak není problém v případě
zájmu o králíka se dohodnout s chovatelem...
Problém s kontaktem neni, ten katalog si kupuju pokaždé jenomže je to jak jsem to popsal. Udělá pár vrhů a nejlepší si vybere na výstavu ostatní má pro rodinu. Ano za rok bude se mnou počítat a nechá mi co budu chtít, ale tady ja ten problém, že já ho chci teď a né za rok, jestliže potřebuju doplnit stavy. Další věc je že nemůžete pořád brát od jednoho, to snad je jasné. Tak jako je snad jasné co je špička. Já nemusím mít králika za 100 bodů dokonce nemusí být ani na výstavě a klidne i bez tetování, ale od rodičů s papírama v cenové relaci 300 - 400 korun. No a jedu pro něj třeba 150 km tam a zpátky. A proč to když stejně je křížíme? Protože každé plemeno má specifické vlastnost, ktré se spojením buďto zlepší nebo zhorší. Jestli vám někdo prodá křížence, který mnohdy neni k rozpoznání od čistého, tak máte dva roky v čudu anebo můžete začít znovu. Já totiž i mnoho dalších chováme králiky proto proč byli domestikovaní, na maso a kůži. Králiky prodávám v kuchyňské úpravě a tím se mi zalatí náklady na jejich chov. A ještě proč né špičku ? Protože nikdy nevíte jak se osvědčí v chovu. Jestli né, tak sekaná za 800 jde špatně do krku. Ještě zpět k výstavám. Všimli jste si jak ubývá chov střednch králiků (masnych). Čím dál víc se vystavují malé a zakrslé plemena anebo tedy králici. Dalo by se o tom debatovat celé hodiny.
Chovatel Lada

XXX.XXX.97.68
Trochu nad věcí: nevšiml jsem si že ubývá středních králíků na úkor malých plemen
a zakrslíků, vystavování zakrslíků a tedy králíků nemá vliv na střední plemena, to je
jiná skupina chovatelů. To že koupíte králíka 150 km od domova, není záruka že není
příbuzny k vašemu chovu. To že chcete králíka hned teď a ne až za rok, králík není
bombon a tak začnete dupat mamince v obchodě, že ho chcete hned teď a ne
až doma, kde máte plný pytel bombonů...Jsou chovatelé že mají nekolik linii králíků,
Vy chcete čistokrevný králíky bez rodokmenu, ale už nekoukáte že majitel dal za
chovný kus třeba 1 000 až 2 000 kč, já vždy říkám takovému zájemci že rodokmen
je za 2 kč a sociálka je v jiný obci...
Jak je vidět, nejde vám o konstruktivní debatu, ale snažíte se ze mne děla králičí socku co ožebračuje poctivé chovatele. Nejsem ani tak naivní abych si nezjišťoval původ králiků. (proto ten čistý chov s papírama). A to že potřebuju králika teť hned neni rormar rozmazleného fracka. ale obyčejná brakece. která se provádí celočočně a občas se stane že třeba chovný kus uhyně a tak je potřeba nahradit, aby byl pokryt zájem zákazníků. Jak jsem se už předtím zmínil je to na dlouhou dabatu a vám evidentně o ni nejde. Za chvíli by to sklouzlo na úroveň již uzamčeného vlákna. Také neni pravda že by vytlačovali masné králiky zakrslíci, ale ubývá chovatelů techto masných plemen. Ale stačí, nemá cenu v tomhle poračovat. Pořád budete hledat argumenty jak ze mne udělat blbečka a navíc jsme mimo téma, takže kočím je nsmyslné v tom pokračovat.
Jestli je to reakce na poznámku o fernetu tak věřte že to nebyla ironie, ale vtip a pokud vás to urazilo ta je mi vás líto.
Chovatel Lada

XXX.XXX.97.68
Právě že mě jde o konstruktivní debatu, socku z vás nedělám, to píšu všeobecně.
Píšete o pokrytí zájemců, ale mi chovatelé čistokrevných králíků nejsme stát ČR,
většinou když máme králíky navíc tak prodáme, ale třeba musíte počkat až
po výstavě, nejdřív musíme pokrýt chovatele kteří nám taky pokytují chovný
materiál a mají králíky třeba rok zamluvený, já mám třeba několik samců
doma a několik jich mám různě u kamarádů, taková rezerva...
Fernet mě nemůže urazit, ale pár jedinců to zde na Ifauně přivedlo
k velkému šílenství...
No vidíte a sám jste potvrdil, že pro nás neni snadné zakoupit chovný materiál. Vy máte jiné priority a vím jak je těžké zachovat čistou linii. Nechtěl jsem nijak shazovat chovatele čistých plemen, naopak. Bez nich bychom nemohli existovat ani my. Jde o to že takových chovatelů ubývá a mladí mají v oblibě menší plemena. K tomu fernetu, nemohu nic napsat. Nikdy jsem to nezkoušel a ani jsem o tom neslyšel, proto nemohu vyvrátit ani potvrdit. Já už jsem takovej, že když si někdo naběhne tak mu ji vrazím. Samozřejmě myšleno obrazně jako vtip.
Chovatel Lada

XXX.XXX.97.68
O víkendu jedu na klubovku Vss, tak doufám že dovezu samce,
a za týden do Lysý pro Bu a nebo až v prosinci koupím samce
Bu v Přerově, takže cestovní po republice a pokec s kamarádama...
horal
napsal(a):
No vidíte a sám jste potvrdil, že pro nás neni snadné zakoupit chovný materiál. Vy máte jiné priority a vím jak je těžké zachovat čistou linii. Nechtěl jsem nijak shazovat chovatele čistých plemen, naopak. Bez nich bychom nemohli existovat ani my. Jde o to že takových chovatelů ubývá a mladí mají v oblibě menší plemena. K tomu fernetu, nemohu nic napsat. Nikdy jsem to nezkoušel a ani jsem o tom neslyšel, proto nemohu vyvrátit ani potvrdit. Já už jsem takovej, že když si někdo naběhne tak mu ji vrazím. Samozřejmě myšleno obrazně jako vtip.
Já, jako chovatel malých plemen, bych samozřejmě více než uvítal, kdyby se tato plemena dostávala čím dále, tím více do obliby. Nejen proto, že je chovám, ale i proto, že jsem přesvědčen, že jsou ekonomičtější, chovatel se na nich daleko více chovatelsky vyřádí (může mít více chovných kusů) a kvalitního masa je pro rodinu více než dost.
Nicméně, na výstavách tento trend moc nepozoruji. Většina je ve velkém a středním plemenu. Co je prodejné ve středním plemenu, je velice rychle pryč, co je v malém, většinou zůstane neprodáno. Já osobně jsem prodal letos na 4 výstavách všeho všudy 5 kusů (Siž + Kuh) + 3kusy mimo výstavy a 2 prodejné samce ještě vezu do Lysé. Co se týče zakrslíků, tam je prodejnost lepší, ale z jiných než masných důvodů. Vyšší jsou rovněž ceny.
Chovatel Lada

XXX.XXX.97.68
Tak samec Vss je už doma z klubovky konané v Tyništi n/ Orlicí,
nechám ho pár dnů odpočinout, rozkoukat a připouštět s ním
začnu na leden. Vystava byla pěkná, pokec s kamarádama, přátelská
pohoda, rozšířena o další kamarády, cesta domů vlakem bez problému...
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!