Michelle1

XXX.XXX.137.170
Zdravím všechny :)
V červnu jsem si přivezla domů dvouměsíční samičku zakrslého králíčka, přiznávám, ze zverimexu. Chodila jsem kolem výlohy tak dlouho, než se mi jí zželelo a přinesla jsem si ji domů. Velice rychle si zvykla, byla kontaktní, aktivní, naučená kromě sena i na ovoce, zeleninu a, zelený" (jetel/listy pampelišky). Nic nenasvědčovalo tomu, že by měla být nemocná.
Dnes jsem zůstala doma kvůli nemoci, ležela jsem v posteli a najednou jsem z klece slyšela hrabání. Šla jsem se podívat, ale králíček ležel na boku, v křeči a rychle oddechoval. Než jsem stihla něco udělat, vydechla naposledy.
Já jsem po přečtení několika článků a diskuzních vláken přesvědčená, že se jednalo a králičí mor, ale mamka mi začala tvrdit, že se u mě v pokoji něčím otrávila a nebo zemřela hlady (Pravda, byla hubenější, ale přísun potravy měla pravidelný a dostatečný.) Proto ve mě vyvolala výčitky svědomí, že jsem její smrt opravdu zavinila já. Co si myslíte vy?
Předem děkuji za odpovědi :).
Http://www.livet.cz/mor-myxomatoza.php
Tady najdeš popis a průběh základních nemocí mají to tam hezky popsáno.
Michelle1

XXX.XXX.137.170
Jan Šporcr
napsal(a):
Http://www.livet.cz/mor-myxomatoza.php
Tady najdeš popis a průběh základních nemocí mají to tam hezky popsáno.
Moc děkuji za snahu o pomoc, ale tento web jsem již také četla :) Mně jde spíše o rady zkušených chovatelů/veterinářů, kteří by mi dokázali říct, na co s největší pravděpodobností umřela... Ještě jsem brala v úvahu nějaké genetické onemocnění vzhledem k jejímu původu, ale to by příznaky nenastoupily během několika desítek minut, předpokládám...
Uživatel s deaktivovaným účtem

Pokud byla hubená, jak zmiňujete, mohla to klidně být kokcidioza. U mladých králíků je někdy průběh velmi rychlý a v tomhle věku je mnohem pravděpodobnější než mor. Příště kupte králíka staršího, u chovatele, do zverimexů je dávají hodně mladé, aby vypadali roztomile, ale králk ještě nemá v tomto věku dobře vyvinutý trávicí systém a je mimořádně citlivý na jakékoli změny v krmné dávce. Navíc směsi nabízené za drahé peníze ve zverimexech dost často obsahují takovou skladbu zrní, že bych se je bála nasypat i dospělému masnému králíkovi.
Mládě už moc ne. Půlroční samička zakrslík už je na chov.
Jestli byla do poslední chvíle dobrá, ale hubenější, tak asi ta koxka, ta ze zverimexu asi nebyla přeléčena.
Příště raději přímo od chovatele, ať ti mamka dá na novou o pár korun víc. Domluv se s ním, jak a čím králíky krmí, jestli je králíček přeléčený na koxku, jestli oočkovaný mor a myxku.

Michelle1
napsal(a):
Moc děkuji za snahu o pomoc, ale tento web jsem již také četla :) Mně jde spíše o rady zkušených chovatelů/veterinářů, kteří by mi dokázali říct, na co s největší pravděpodobností umřela... Ještě jsem brala v úvahu nějaké genetické onemocnění vzhledem k jejímu původu, ale to by příznaky nenastoupily během několika desítek minut, předpokládám...
Příčina smrti se neurčuje podle zkušenosti, ale jen a pouze pitvou. všechno ostatní je hádání.

PavelV
napsal(a):
Mládě už moc ne. Půlroční samička zakrslík už je na chov.
Jestli byla do poslední chvíle dobrá, ale hubenější, tak asi ta koxka, ta ze zverimexu asi nebyla přeléčena.
Příště raději přímo od chovatele, ať ti mamka dá na novou o pár korun víc. Domluv se s ním, jak a čím králíky krmí, jestli je králíček přeléčený na koxku, jestli oočkovaný mor a myxku.
Máte pravdu, přehlédla jsem, že ji koupila vlétě.
MIchelle: měli jste ji naočkovanou? Jinak bodlinka má pravdu, bez pitvy ti můžeme říct jen varianty, co to mohlo být, ale ne to, na co umřela... Pokud nebyla očkovaná, tak mor a relativně i ta kokcidióza můžou být pravděpodobné varianty.
Ale taky nemusí. Kamarádce uhynul půlroční sameček na selhání srdce ze stresu, to jen tak na okraj.
Fko

XXX.XXX.167.38
leprechaunek
napsal(a):
Jinak duo koxka a myxka jsou teda neodolatelné. Spolu se zdejší pasteloriliózou hrdě aspirujou na největší "klenoty", co jsem tu kdy četla. Mám chuť zakrýt obrazovku hadrem a jít plakat do kouta.
A tohle pomohlo komu?
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!