DObrý den, omlouvám se za netradiční dotaz, ale potřebovala bych poradit.
Děda bude slavit 80 let. V posledních letech se začal aktivně účastnit výstav králíků, kde vystavuje králíky berany. Má už i nějaké výstavní úspěchy. Přemýšlela jsem nad dárkem, co by ho mohl potěšit a napadlo mne mu pořídit dalšího králíka, který by mohl být výstavně úspěšný. Ale nikdy jsem se o to nezajímala, tak ani nevím, kde mám hledat. Poradí mi někdo? Na jakou chovnou stanici se obrátit, jaké plemeno zvolit (ráda bych klidně i nejakého obra) zda darovat přímo králíka - pokud ano, tak radši samce nebo samici? Nebo jen případně poukaz a nechat dědu, ať si ho vybere pak sám? Případně - pokud také vystavujete - je něco, co by se mu mohlo hodit a potěšit ho? Děkuji moc za rady. Jen ještě doplním, že ideální by bylo Ústecký kraj, možná i Středočeský, případně Praha. Děkuji.
U králíků chovatelské stanice neexistují. Ty jsou tuším jen u tedíků (zakrslí a chlupatí králíci) a u sportovních králíků co skáčou králíčí hop.
U "normálních" králíků s rodokmenem musíte hledat chovatele. Pokud má děda berany neuvítal by nějakého dalšího berana do chovu? Myslím že pořídit nějaké plemeno které nechce není moc dobrý nápad. Jak se bude starat o obra? Ten může mít až 12 kg. Jak ho bude dopravovat na výstavy? Má na obra dostatečně velký kotec?
Co se s dědou domluvit že mu zaplatíte králíka (nebo dva?) a pomoct mu si vybrat chovatele a následně i samotného králíka?
Uživatel s deaktivovaným účtem

ewik84
napsal(a):
DObrý den, omlouvám se za netradiční dotaz, ale potřebovala bych poradit.
Děda bude slavit 80 let. V posledních letech se začal aktivně účastnit výstav králíků, kde vystavuje králíky berany. Má už i nějaké výstavní úspěchy. Přemýšlela jsem nad dárkem, co by ho mohl potěšit a napadlo mne mu pořídit dalšího králíka, který by mohl být výstavně úspěšný. Ale nikdy jsem se o to nezajímala, tak ani nevím, kde mám hledat. Poradí mi někdo? Na jakou chovnou stanici se obrátit, jaké plemeno zvolit (ráda bych klidně i nejakého obra) zda darovat přímo králíka - pokud ano, tak radši samce nebo samici? Nebo jen případně poukaz a nechat dědu, ať si ho vybere pak sám? Případně - pokud také vystavujete - je něco, co by se mu mohlo hodit a potěšit ho? Děkuji moc za rady. Jen ještě doplním, že ideální by bylo Ústecký kraj, možná i Středočeský, případně Praha. Děkuji.
Vemte dědu teďka do lysé s tím, že co si vybere, to mu zaplatíte.
To mne prave take pak napadlo, jestli obr neni uz moc obr :-D Jako misto kam ho dat by i bylo, spis to prenaseni na vystavy. Me prave i napadlo, ze bych mu dala poukaz na kralika...proste ze bych prave u vybraneho chovatele, ktery ma opravdu kvalitni chov, zaplatila jednoho kralika a deda by si ho pak mohl sam vybrat. Jen prave nevim, jak hledat ty kvalitni chovatele.
napsal(a):
Vemte dědu teďka do lysé s tím, že co si vybere, to mu zaplatíte.
Lysá nad labem? Bude tam teď nějaká výstava?
Ještě mne napadlo ho vzít sem https://www.ifauna.cz/kralici/inzerce/r/detail/2875239/zbyva-poslednich-12-volnych-mist-autobusovy-zajezd-na-bayernschau-straubing-2016/ (Škoda, že tento zájezd nemá nástupní místo někde u nás) Děda umí i perfektně německy, tak ho vzít na tuhle výstavu a ať si vybere nějakého tam. Ale zase - já něměcky neumím vůbec - takže - poradí mi někdo, kde přesně tato výstava je a zda bude i prodejní?

ewik84
napsal(a):
Lysá nad labem? Bude tam teď nějaká výstava?
Ještě mne napadlo ho vzít sem https://www.ifauna.cz/kralici/inzerce/r/detail/2875239/zbyva-poslednich-12-volnych-mist-autobusovy-zajezd-na-bayernschau-straubing-2016/ (Škoda, že tento zájezd nemá nástupní místo někde u nás) Děda umí i perfektně německy, tak ho vzít na tuhle výstavu a ať si vybere nějakého tam. Ale zase - já něměcky neumím vůbec - takže - poradí mi někdo, kde přesně tato výstava je a zda bude i prodejní?
Jasný, dnes, zítra a pozítří je tam Chovatel.

Hmm, tak jiná výstava.
za sebe z pohledu chovatele by mi asi nové morče radost spíš neudělalo. vybírám si zvířata od jiných chovatelů podle hodně složitého klíče zahrnující exteriér i rodokmen vybraného jedince, někdy potřebuju konkrétního samce, jindy konkrétní samici, někdy prostě takové zvíře zrovna ani není tak vymýšlím alternativní chovatelské plány s použitím toho, co mám. nezasvěcený člověk by měl jen malou šanci trefit se.
Přesně. Také bych si dalšího králíka chtěla vybrat sama (hledám hlavně nepříbuzné jedince). Nejsem si jistá jestli někdo kdo neví co mám doma by mi vybral vhodného králíka do chovu.
Spíš se dědy zeptejte jestli by chtěl dalšího králíka (přeci jen je to další starost) a třeba bude sám vědět kde, co a u koho koupit. Není malé dítě že by musel mít poukaz na králíka od určitého chovatele ne ?

Dobře, trochu konkrétně. Já bych si zjistil, jaké plemeno přesně děda chová. Pak bych si našel webové stránky klubu a oslovil jejich členy, jestli mají něco k prodeji. Když narazíte na slušného chovatele v okolí, pořídíte slušného králíka, ze kterého bude mít určitě radost. Jak se říká "darovanému koni na zuby nekoukej". A pokud chcete udělat dědovi překvapení, bude to lepší vyřešit bez něj. Králík není pes, a nestojí tisíce. Když šlápnete vedle, může ho vyměnit, případně skončí na pekáči :).
Dobrý den, nakonec jsme to vyřešili poukazem a přáním. Dědu vezmem na 32. Bavorskou zemskou výstavu králíků ve Straubingu. Byl dojatý a nadšený. Pořád pak o tom mluvil a každému na oslavě to ukazoval.

:).
Tak máme. Ale byl to teda mazec. Těch lidí. Místo front chlum lidí, mačkanice. Tohle letos teda němci moc nezvládli. Teda nemyslím výstavu jako takovou, ale ty fronty nefronty. Děda ale maximálně s králíkem spokojený a o to šlo. Na 3.fotce je pouze část fronty (davu) lidí u pokladen na králíka. Před vstupem to bylo ještě horší.
petrlcr
napsal(a):
Ten beránek je ten králík, co si děda vybral?
Děda říkal, že to je přesné ten co potřeboval. Má z vlastního odchovu 3 samice hodnocene přes 94 z jednoho vrhu - celkem mel ten vrh 9 mláďat a 7 z nich dostalo vysoké hodnocení. Dostal za ne i nějakou čestnou cenu. Tak právě k nim hledal hodně dobrého samce a mít jednoho s 96 body byl jeho sen. Takže má alespoň motivaci, aby se snažil mít další vrhy ještě lepší.

Tak super, že se to povedlo a děda má z dárku radost
chovu zdar!