Dobrý den, mám k dispozici samce MSm a samici ČA. Zkoušel jsem si zapsat vzorac kříženců, ale nejsem z toho moudrý. Nevím co provede alela malé a a nevím si rady úplně se strakatostí (odhaduji, že bude 25 %). předem děkuji zkušeným genetikům za radu ohledně zbarvení a strakatosti. Pokud by měl někdo praktické zkušenosti s tímto křížení, rád uvítám jeho postřehy. S pozdravem Pavel.
Kaválek

XXX.XXX.145.224
Zřejmě na maso.Psali tady v jiných článcích, že strakač není moc vhodný k masnému křížení, tak nevím. Sám to budu zkoušet, samec Kal modrý a samice Msd. Ale to kvůli barvam pro přítelkyni.
Kaválek

XXX.XXX.145.224
V úterý si jedu pro samici, tak pak dam vědět. Jinak jsem se na jiných vláknech dočetl, že Meklenburaci dobře zhodnocuji krmivo a pěkně rostou, tak uvidíme.
Kaválek
napsal(a):
V úterý si jedu pro samici, tak pak dam vědět. Jinak jsem se na jiných vláknech dočetl, že Meklenburaci dobře zhodnocuji krmivo a pěkně rostou, tak uvidíme.
Meklenburští strakáči (pokud vybíráte rychle rostoucí jedince do chovu) přibírají velmi rychle, v šestém měsíci mají dle standardu vážit 3,8 kg, ale mnohdy mívají už 4,5 kg (samci), samice jsou pak o něco lehčí- třeba 4,10 kg. každopádně se předbíhají vždy alespoň o měsíc. Je to těžší střední plemeno, tudíž dobře zmasilé, při maximální hmotnosti 5,5 kg. V současné době ale této hmotnosti nedosahují. Meklenburské strakáče modré a černé chovám již přes 8 let.
Pavel665
napsal(a):
Dobrý den, mám k dispozici samce MSm a samici ČA. Zkoušel jsem si zapsat vzorac kříženců, ale nejsem z toho moudrý. Nevím co provede alela malé a a nevím si rady úplně se strakatostí (odhaduji, že bude 25 %). předem děkuji zkušeným genetikům za radu ohledně zbarvení a strakatosti. Pokud by měl někdo praktické zkušenosti s tímto křížení, rád uvítám jeho postřehy. S pozdravem Pavel.
Genotyp albína: aa x msm AA BB CC dd gg Kk, v reálu ale můžete mít jedince s dominantním D v genotypu, který se neprojevil, ale v minulosti byl do hybridizacce použit msč.
Křížení s albínem bude mít za následek velký rozptyl barev, tipoval bych to na divoké jedince, černé jedince, co udělá Kk si nedovedu představit. Určitě vyfoťte hnízdo
Na fotu F2 vídeňský modrý, msm.
Kaválek

XXX.XXX.37.105
Tak samici mám doma. Pěkná, ale zda se mi trochu malá na 6mesicu. Trochu ji prikrmim a pak se uvidí.Odpoledne nafotim.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Koupili jsme si pro radost modrou samičku a černého samce, jsou to fešáci.
foto 1 samec+samička
foto 2 samotný samec.
Kaválek

XXX.XXX.7.230
Krásní.
Smím se zeptat na váhu?

Tak jsem je teď zvážila, samec má 4,45kg a samička, ačkoliv bych to neřekla, je o 5dkg těžší. Je jim sedm měsíců.
Kaválek

XXX.XXX.145.224

Je to fešanda.
Kaválek

XXX.XXX.145.224
Zatím ne.Vybrala si ji přítelkyně. Ale je krásná. I když o tomto plemeni jsem se moc nedocetl.Tak to bude objevování.
Kaválek
napsal(a):
Zatím ne.Vybrala si ji přítelkyně. Ale je krásná. I když o tomto plemeni jsem se moc nedocetl.Tak to bude objevování.
Máte meklenburského strakáče durynského, v Čr snad ve dvou-třech chovech. V Německu v novošlechtění. U nás se o jeho rozšíření zasloužil p. Kocourek.
Pokud seženete samce, budete mít v hnízdě strakáče-heterozygoty, bílé jedince s minimem kresby-dominantní homozygoti-mlynáři (je lépe první den z hnízda odebrat, jsou náchylní k nemocem) a celobarevné jedince-recesivní homozygoty-kominíci.
Pokud si do budoucna necháte např. samičku kominíka a zapustíte ji klasickým strakáčem, nebudete už v hnízdě mít mlynáře, pouze kominíky a standard strakáče.
Pro durynskou barvu platí standard plemene durynský. Tudíž-kamzičí znaky, výrazná maska.
První foto je fb strakáč durynský, jsou u něj lépe vidět kamzičí znaky, tj. "kresba na boku".
Druhé foto- posila z Německa, váha 5,1 kg.
Kaválek

XXX.XXX.3.74
Aha. Diky za info.Jak tak koukám, tak to je celkem složitější.
Burg

XXX.XXX.87.249
Jaké zbarvení vznikne křížením samce AAbbCCDDGGy1y1 a samičí achiachibbCCDDGG? Bude výsledek AachibbCCDDGGy1? Je to správné pokud má jedno zbarvení pár alel a druhé ne zapsat pouze 1? A bude zbarvení mladých stejnè jak samec?