Agrese zakrslého králíka

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
4.12.2016 21:17
lenka.p

XXX.XXX.50.14

Dobrý den,
zajímaly by mě Vaše zkušenosti z "útoky" králíků.

Pořídili jsme si zakrslého beránka a rozhodli jsme se nechat si jej v pokoji.
Když máme jiné povinosti nebo jsme v práci, tak je ve velké přepravce... jinak většinu dne proběhá po pokoji.
Rychle si zvykl na nás, co smí a co nesmí...Nechá se hladit, běhá za námi se potulit.

Jenže před pár dny když jsme jej zavírali do přepravky, tak vystartoval předními tlapami po ruce.
I když byl zvyklí, že mu tam dodáváme seno, jablko...pohladímeho. Nikdy tam nedostal nebo tak něco.

Ale o dva dny po té co poprve takhle vyletěl po ruce v přepravce, vyletěl po ruce i v pokoji.
Ohnula jsem se k nábytku, abych popravila dřevěné obtočení a on seděl kousek vedle a hned mi vyjel po ruce, když jsem se narovnala, tak hned vyjel i po noze

Nevím, co tohle chování způsobuje, jinak se behem dne chodí mazlit, nemá strach.
Máte s tím někdo zkušenosti?
Děkuji za rady

5.12.2016 20:53
lenka.p

XXX.XXX.50.14

rapotacka11 napsal(a):
Http://www.ifauna.cz/pet-kralicci/diskuse/?q=agresivita&sort=1
Http://www.ifauna.cz/kralici/diskuse/?q=agresivita&sort=1.

Děkuji,
ale myslím, že mi s toho nic nepřišlo takové jak to máme doma :D

Malý byl v poho celou dobu až po týdnech najednou toto...
Jako kdybychom omylem něco pokazili :/ a neuvědomili si to.
Nebo možná jestli to pro něj není jen vzdor, že nechce být zavřený a stím nábytkem to bylo to tom co jsem ho hlasem napomenula, že nesmí a zpravila to...ale to jsou jen dohady :D

Jinak i teď se chodí pomazlit za námi sám, přiběhne a přitulí se.
Třeba dnes po mě nevyjel, byl celý den v klidu, tak uvidíme ;).

5.12.2016 22:29
rapotacka11

XXX.XXX.32.137

- jsme v práci, tak je ve velké přepravce...
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Co to je - přepravka ?
Rozměry ?
Věk králíka ?

Slyšela jsem vyprávění studentů, kteří hlídali kámošovi králíka.
Ten je honil po bytě a napadal.

Ne-chovatel

6.12.2016 09:30
Ne-chovatel

XXX.XXX.82.112

Neříkám, že to děláš (nepoznám to z tvého popisu), ale možná bys neměla králíkovi neustále jen uhýbat/ustupovat. Musíš se k němu chovat tak aby jasně pochopil pravidla a svoji roli ve vašem společenství. Prostě fér přístup, a nekopromisně ukázat kde je hranice.

Mne třeba samice žraly z ruky (když jsem krmil po jedné) nebo i z kastrólku ječmen, namačkaný oves,..., ale po chvíli jako by jim došlo že mne považují za vetřelce a nežádoucího. Udělají berany-berany-duc a šňupákem tě odstrčí. Jedna když čekala mladé tak mne i zlehka kousala do ruky. Prostě jsem jim dal když to udělaly zlehka přes čumák, předtím jsem jednou záměrně vypískl aby si uvědomily že to bolí.

My ta zvířata mnohdy mateme, oni potřebují nejen lásku, ale i zpětnou vazbu odpovídající jejich chování.

Jinak když mi zvíře vzdoruje, nebo je plašší, tak se na něj soustředím a neustále s ním pracuji. Zaměřím se na něj i desetkrát denně a mnoho dní po sobě. Pokud třeba slepice divočí když jí "sevřu" křídla, chytnu ji, ona se snaží zdrhnout, postavím ji, znovu ji chytnu,... to udělám klidně desetkrát za sebou až to nakonec vzdá a neutíká, pak ji chvíli hladím, dám nažrat, vezmu ji sebou a ukáži jí co z výběhu nevidí (jdeme pro zrní, ukáži jí ostatní zvířata která slyšívá). Toto je jedno z těch zmíněných deseti věnování za den. Výsledkem je že každé zvíře mohu kdykoli chytit a provést s ním co potřebuji, kohouti jsou hodní (ty některé musel krotit tak že jsem je honil tak dlouho a rychle až byli znavení, pak jsem je chytil jako kořist a byl na ně hodný, housera jsem honil až padl).

Králíci jsou jiní. Podobně jako slepice jsou citlivé na uvěznění křídel, oni jsou primárně citliví na pohlazení po hřbetě, kdy si hned vyhodí kopýtkem, někdy zahnou někdy ne, připraveni jsou k tomu neustále. Hlazení po bocích jim tolik nevadí, když tak se vyhnout břichu a nechat ty plašší aby viděli že jiný kus to strpí. Nejlépe během žrádla ale nepřehánět to, vždy jen chvilku.

To píši obecně, kdyby měl někdo problém, ty nemáš problém se s králíkem mazlit.

Já být tebou tak právě v okamžiku kdy je králík nevrlý tak se mu věnuji. Někdo by namítl, že musí mít své teritorium které brání a chce ho mít jen pro sebe (třeba jeho kotec), ale to zda to tak bude nebo ne musíš právě rozhodnout ty, za sebe i králíka. A králík tě musí přijmout jako toho kdo o tom rozhodne. Měla bys zasáhnout dokud je snadno vychovatelný.
Pokud má králík méně lásky než vyžaduje a dává to najevo, a ty se mu více věnovat nechceš či nemůžeš, stále ti nezbývá než mu dát najevo kam až ve svém projevu může zajít. Nicméně by ses možná měla zamyslet nad tím co s tím... (Možná kamaráda?)

Nedávno mi přinesl soused kýbl zrní, který jim zůstal po domácím králíčkovi kterého museli dát pryč, právě proto, že byl podle nich už příliš zlostný (prý všechny bolestivě kousal).

Betyna5

8.12.2016 13:31
Betyna5

XXX.XXX.119.248

Já si myslím, že není nejlepší si myslet, že čím lépe se budeme chovat ke svému zvířeti, tím lépe se bude chovat ono k nám. Mluvím teď o výchově, nikoli o zdravotní péči a o krmení. Každý dospívající tvor si potřebuje osahat a vyzkoušet hranice, co si dovolit může a co už ne. Platí to pro štěňata, králíky i děti. Hranice si nastavujete vy a je třeba o nich popřemýšlet už pri pořizování zvířat. To že s vámi maličká tibetská doga spí v posteli je pro někoho roztomilé. To že vás tam za rok vůbec nepustí už vám příjemné nebude. Zvířata žijící ve společenství také dodržují pravidla. Je tedy vhodné se tolik ne rozplývat nad roz to milostí mazlíka a stanovit mu pravidla tak, aby on pochopil co dělat nemá (potrestat - např. Útoky vůči majiteli ) a co dělat má (odměnit - čistotnost).
Tady na fóru je možné získat třeba poznatky o tom proč se zvíře chová nějakým způsobem a podle toho se zařídit. Někteří jsou ochotní diskutovat bez narážek, někdo doporučí pekáč.
Já mám králíky na maso, ale protože přijdou do styku s dětmi a měli klidnou a mazlivou mámu tak to jsou i mazlíci. Rádi se drbou, hladí ale taky už si občas dovolují Záleží na tom, jak moc a občas jim taky jednu lupnu. Zvláště když otravuji při kydání. Oni mezi sebou taky mají pravidla a když si lezou na nervy umí si to mezi sebou vyřešit po svém.

21.7.2017 12:00
lenka.p

XXX.XXX.208.67

Děkuji všem,
už je to nějakou dobu a musím říct, že problém vymizel
Zřejmě to bylo tím, že jsme se k němu chovali každý jinak... snoubenec rázněji a já méně.

Nemyslím, že bychom ho nějak rozmazlovala nebo nechala ho dělat to co nesmí, tohle jsem si v dětství zjistila už u tréninku svého prvního koně k jeho smůle

Snoubenec ho z kleci i přepravky vytahoval dost rychle, a tak chudák asi nevěděl co od nás čekat. Když jsem si toho všimla, napravili jsme to a teď je to už v pořádku.

Taky si vyzkoušel o pár měsíců později, tak jak píšete hlídat své teritorium
tím, že při čištění klece do ní vždy skočil a byl uražený v půlce klece, ale brzo pochopil a je zlatíčko. Krásně teď chodí na zaťukání sám do klece a i když pořád nejraději spí v přepravce, když mu zaťukám na klec, tak vstane a jde do ní takže jsme maximálně spokojení.

Rozměry přepravky jsou 60x40x35cm a klece 100x50x40cm.

bubububu

30.7.2017 14:37
bubububu

XXX.XXX.64.42

"celý den běhá po bytě a pak ho zavřeme do přepravky" jasně nechce být v přepravce zavřený! Kupte mu miniálně 1metr velkou klec kde bude mít své bydlení, seno atd, dost možná budete pozorovat rozdíl.

Přidejte reakci

Přidat smajlík