Vliv krmení na konečnou velikost králíka

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

22.12.2016 16:06

Je možné, že králík, který byl velmi špatně krmen nedoroste do pořádné velikosti nebo je velikost daná geneticky a krmení ovlivňuje jen rychlost růstu?
Známí se rozhodli před zhruba dvěma lety chovat králíky. Pořídili čistokrevného kaliforňáka a k němu dvě mladé samice. Zvířata byla všechna asi 4 měsíční v dobrém stavu. Nestarali se o ně dobře, zvířata žila v podstatě jen na seně a vodě. Zhruba před měsícem se mi je podařilo přesvědčit ať s tím pokusem o Mauthausen zkončí a zvířata jsem s nimi vyměnila za zabité králíky. Samice jsem klepla, samce mi bylo líto a mám ho v kotci. Už přibral, ale má jen 3,10kg. soused by chtěl kaliforňáka do chovu, ale má to vůbec s takovým mrňousem cenu? Je čilý, vypadá zdravě, samici přiskočil, je možné že je jeho velikost daná jen tím krmením?

22.12.2016 16:35

Jistě.

Nelze donutit králíka vyrůst nad hmotnost, kterou má zakódovanou v genech, ze středního plemene nikdy nevykrmíte belgického obra.

ale naopak to lze poměrně jednoduše, podrazit zvíře (koneckonců to jde i u člověka) tak, aby v důsledku nedostatku živin NEMOHLO růst tak, jak by odpovídalo jeho genetickému potenciálu. A jakmile se uzavřou (věkem, dospíváním) růstové štěrbiny, růst končí.

22.12.2016 16:36

Jenže do jaké míry je malý vzrůst způsobení špatnými podmínkami prostředí a jak genetikou se nedá poznat. proto je nestandardní zvířata vyřazují z chovu a nikdo nezkoumá, jestli to nemají z krmení. třeba ne.

22.12.2016 16:45
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Osobně si myslím, že vliv má obojí, tedy genetika i výživa. Řekla bych, že co se v mládí "podrazí", tak se těžko dohání (a někdy to ani nejde). Ale, může se stát cokoli. Předloni jsem měla ve vrhu králíčat jedno velmi mrňavé, proti ostatním bylo tak třetinové, ani jsem nečekala, že přežije... Přežilo a rostlo, ale proti ostatním samozřejmě málo, takže když se králíci poráželi, tento zůstal, protože na něm "nic nebylo", s tím, že se ještě dokrmí. Pak soused sháněl novou samici a líbila se mu, tak si ji odnesl. Dnes je to králík "jak bejk" a odchovává mladé "normální" velikosti.
Naproti tomu u prasat se tak nestalo. Z 12ti selat opět jedno třetinové, takový mrňous do dlaně Říkala jsem si, že jestli prasnice některé zalehne, tak určitě tohle.. Kdepak, zvládlo to, ale přestože bylo zdravé, dravé a velmi žravé (aby ho ostatní neodstrkovali, tak jsem i krmila zvlášť, takže mělo dostatek) tak když jsme poráželi, mělo 140 kilo a jeho sourozenec 220...
Zpátky ke králíkům - asi bych to zkusila. Vždyť ho může po pár vrzích vyměnit, když se mu bude zdát, že to není ono

22.12.2016 17:11

No dám mu ho, nám k ničemu není a zabít ho může vždycky.

22.12.2016 17:44

Trávicí systém a celý metabolismus organismu králíků je adaptován na příjem krmiva s vysokým obsahem vlákniny a naopak nízkou koncentrací bílkovin, energie a některých dalších živin, takže i na dostatku kvalitního sena králík vyroste do geneticky dané váhy, ale trvá to podstatně déle.I dvouletý králík může dorůst nebo spíš zmohutnět při navýšení krmiva, pokud mu to je dáno.

22.12.2016 18:38
burgund6

XXX.XXX.33.7

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Je možné, že králík, který byl velmi špatně krmen nedoroste do pořádné velikosti nebo je velikost daná geneticky a krmení ovlivňuje jen rychlost růstu?
Známí se rozhodli před zhruba dvěma lety chovat králíky. Pořídili čistokrevného kaliforňáka a k němu dvě mladé samice. Zvířata byla všechna asi 4 měsíční v dobrém stavu. Nestarali se o ně dobře, zvířata žila v podstatě jen na seně a vodě. Zhruba před měsícem se mi je podařilo přesvědčit ať s tím pokusem o Mauthausen zkončí a zvířata jsem s nimi vyměnila za zabité králíky. Samice jsem klepla, samce mi bylo líto a mám ho v kotci. Už přibral, ale má jen 3,10kg. soused by chtěl kaliforňáka do chovu, ale má to vůbec s takovým mrňousem cenu? Je čilý, vypadá zdravě, samici přiskočil, je možné že je jeho velikost daná jen tím krmením?

Samec pravděpodobně při dobrém krmení doroste do normální velikosti, ale já bych ho osobně do chovu nepoužíval.Zvlášť, když je to kaliforňák, toho soused v pohodě sežene jinde.

22.12.2016 20:00
mustela.erminea

XXX.XXX.236.1

Králík, který byl špatně krmen samozřejmě nedoroste do "pořádné velikosti". Seno (pochybné kvality) a voda, to je tvrdá dieta, která nemé absolutně žádné opodstatnění. I v té přírodě si králík najde víc než jen "seno". Navíc, jaké to seno je? Voňavé, zelené, kvalitní, plné živin, vitaminů, rostlé na kvalitní půdě, aj..? To pochybuji... Takových je tragicky málo.

Krmit nekvalitní seno a jinak nic, to je prostě neomluvitelné... A samozřejmě se to na zvířeti negativně odrazí, nejen co do velikost se týká.

22.12.2016 20:25

No samozřejmě že to nebylo nijak kvalitní seno. Musím říct že tihle lidé jsou přesně důvod, proč už nechci nikomu dávat králíka živého. Člověk skáče okolo zvířat a když pak má možnost vidět kam se můžou dostat je mu z toho doslova nablití. A nic moc s tím nenaděláte. Kdysi k nám chodila slečna kamaráda a pořád chtěla jako mazlíka králíka. Ukecala nás, dali jsme jí samce, po roce jsem na návštěvě zjistila že ho má v tak malém kotci, že se v něm ani nemohl otočit na prosrané podestýlce. Lidi jsou divní, ten samý člověk, který se podivuje nad tím, jak ty krásné mucánky-cituju, můžete zabíjet, se pak k nim chová tak špatně, že bych si to neuměla představit ani v nejhorším snu.

22.12.2016 20:30
mustela.erminea

XXX.XXX.236.1

No samozřejmě že to nebylo nijak kvalitní seno. Musím říct že tihle lidé jsou přesně důvod, proč už nechci nikomu dávat králíka živého. Člověk skáče okolo zvířat a když pak má možnost vidět kam se můžou dostat je mu z toho doslova nablití. A nic moc s tím nenaděláte. Kdysi k nám chodila slečna kamaráda a pořád chtěla jako mazlíka králíka. Ukecala nás, dali jsme jí samce, po roce jsem na návštěvě zjistila že ho má v tak malém kotci, že se v něm ani nemohl otočit na prosrané podestýlce. Lidi jsou divní, ten samý člověk, který se podivuje nad tím, jak ty krásné mucánky-cituju, můžete zabíjet, se pak k nim chová tak špatně, že bych si to neuměla představit ani v nejhorším snu.

Přesně! Díky za tento příspěvek.
Raději nechat králíka žít pár měsíců slušně a pak porazit, než někde nechat živořit na pokraji přežití. To je opravdu na zvr... A že takových "chovatelů" je... Bohužel taktéž mluvím z vlastní zkušenosti...

Leč pro všechny platí totéž! Ujistí Vás přesvědčivě, že se zvířata mají u nich výborně a dají jim první poslední...

22.12.2016 20:35

Jo to si ještě představte že tahle nanynka mi pak volala že její ubohý králík zemřel asi na infarkt, protože okolo něj proběhla liška. To už jsem nevydržela a přišli jsme o kamaráda.

22.12.2016 20:44
mustela.erminea

XXX.XXX.236.1

Jo to si ještě představte že tahle nanynka mi pak volala že její ubohý králík zemřel asi na infarkt, protože okolo něj proběhla liška. To už jsem nevydržela a přišli jsme o kamaráda.

No to již snad ani nepotřebuje komentáře...

Je mně jedno, co za vlnu negativních příspěvků to tu vyvolá, ale lidi by měli skládat alespoň nějaké elementární zkoušky, aby mohli chovat zvíře...

Ono utýrat zvíře (i když je to "jen" králík) k smrti, je celkem hardcore. A v 21. století by v naší civilizaci toto snad již nemělo mít opodstatnění.

Přidejte reakci

Přidat smajlík