Granule Energys s ci bez leciv - úmrtnost králíků,

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
29.12.2016 23:26
nikolkav

XXX.XXX.150.25

Zdravim chovatele. Potrebuji poradit a udelat trosku jasno. Zakoupila jsem kraliky Hyly. Prodejce krmil granulemi Energys - porad plne misky. Chtela jsem tyto granule objednat ale vyběhla na mne diskuze o úmrtnosti kraliku diky granulim Energys - pry spatne krmne davky nebo smíchání se zrnim.? Dalsi oduvodneni kvuli tomu ze maji v sobe leciva.
Prijde mi zbytecne kupovat granule bez léčiv, to mohu krmit jen zrnim, vlockama a senem.
Nebo mam zakoupit od jine firmy? Dekuji.

30.12.2016 08:58
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Že by králíci hynuly kvůli značce granulí je velmi velmi nepravděpodobné. Spíš bych to viděla na špatnou technologii krmení, tedy "plné misky" bez předchozího návyku (osobně výkrmové králíky krmím ad libitum - byť je to v mnoha diskuzích zavrhováno a kritizováno - a nemám problém s tím, že by se králíci přežírali a následně měli nějaké zdravotní potíže), nedostatek kvalitního sena atd atd.
Že by bylo zbytečné kupovat granule bez léčiv si rovněž nemyslím - ano, můžete krmit jen zrním, ale nikdy nedosáhnete stejných výsledků, jako při podávání granulí. Prostě budete krmit déle a spotřebujete více, než se dostanete na stejnou váhu, jako chovatel, který krmí granule (samozřejmě jsou i výjimky). To je účel granulí - zkrátit dobu výkrmu, snížit spotřebu krmiva no a konečně, králík dostane vše, co potřebuje. Tedy granule se nevyrábí proto, aby bylo do čeho zamíchat léčiva

30.12.2016 10:26
borax

XXX.XXX.91.21

Ke granulim přidávat obiloviny si dovolim jen ke konci výkrmu.
A to mám taky Hyly (originální).
I kdyby jste krmila gr.s léčivy, účinné antikokcidikum zminenými obilovinami zredite.
A nebude účinkovat. Potom už nezaberou ani léčiva.
Nechápu proc mají někteří chovatele potřebu do králíků valit od narození do porážky nějaká léčiva smajlík

30.12.2016 10:53
rado797

XXX.XXX.96.131

nikolkav napsal(a):
Zdravim chovatele. Potrebuji poradit a udelat trosku jasno. Zakoupila jsem kraliky Hyly. Prodejce krmil granulemi Energys - porad plne misky. Chtela jsem tyto granule objednat ale vyběhla na mne diskuze o úmrtnosti kraliku diky granulim Energys - pry spatne krmne davky nebo smíchání se zrnim.? Dalsi oduvodneni kvuli tomu ze maji v sobe leciva.
Prijde mi zbytecne kupovat granule bez léčiv, to mohu krmit jen zrnim, vlockama a senem.
Nebo mam zakoupit od jine firmy? Dekuji.

Uz asi 2 roky krmim prave tymi to granulami ale bez lieciv a uhyny mam minimalne. Dolezite je znizit krmnu davku mladym hned po odstave a pridat kvalitne seno( viem ze v tomto nebudu somnov suhlasit vsetci, no mne to tak funguje).

31.12.2016 21:55
bronda

XXX.XXX.98.84

Můj názor je ten, že granule s léčivy byly původně zamýšlené jen pro velkochovy, kde se krmí jen granulemi a vodou. Přidává-li se i další krmivo, včetně sena, léčivá látka se zředí, a namísto léčebného či preventivního účinku, vzniká resistence kokcídií. Postupně ale firemní marketing zjistil, že řada chovatelů, kde se problémy s kokcidiozou z různých příčin vyskytovaly, granule s léčivy vyžadují a pustil je i pro drobnochovatele. Udělal jim tím medvědí službu, ale kšeft je kšeft a peníze nesmrdí... Teprve časem, s osvětou, začali výrobci přecházet na méně škodlivá antikokcidika (adicox) na bylinné bázi a i chovatelé si uvědomili, že chtějí-li pro svoji rodinu zdravé maso, pak je nesmysl cpát do králíků chemická svinstva přičemž 100 x mohou výrobci tvrdit, že stačí několik dnů před porážkou granule s léčivy vysadit.
Já osobně se někdy granulím s léčivem také nevyhnu, ale pouze v případě granulí, které dávám kojícím samicím, a jsou pouze s adicoxem. Prevenci proti kokcidioze řeším Emanoxem v období kolem odstavu a okyselováním vody Acidomidem průběžně,
Co se krmení týče, nejsem zastámcem plných misek (ad-libitum), neboť jsem měl s tímto způsobem krmení neblahé zkušenosti. Krmím odměřené dávky dle standardního doporučení 30-50g/1kg živé váhy + seno. Na rozdíl od Boraxe, po odstavu nasazuji směs granule + ječmen+ oves v poměru cca 2:1:1 + drobné doplňky jako slunečnici, probiostan atd. Seno samozřejmě stále ad-libitum. Tento systém se mi osvědčil, ale mám malé plemeno, kde není třeba na výkrm tlačit - spíše kusy časem přerůstají nad tabulkové váhy.
Velmi rozumná se mi jeví rada rado797 o snížení dávky po odstavu a jejím následném pomalém navyšování. Zabrání se tak přežírání odstavčat v jejich nejkritičtějším období, kdy ještě špatně tráví škroby a bílkoviny.
Vím, že je tu hodně zastánců neustále plných misek. Já ale v této otázce striktně věřím rozborům a doporučením, která byla před časem publikována MVDr. Martincem. Ostatně, každý si musí najít svůj způsob, který se mu osvědčí a se kterým má nejlepší výsledky.

1.1.2017 10:24
borax

XXX.XXX.91.21

Problém tkví v tom, že granule jsou pro králíky chutově atraktivnější.
A pokud mají na výběr a mají plné misky po celý den, sena si ani nevšimnou.
Ještě větší riziko je u směsí gr+obiloviny.
Ti rychlejší králíci sežerou granule a na ostatní zbude ječmen.
A tito (pokud je to po odstavu) se nafouknou a uhynou.

Kdyby někdo věděl o výrobci granulí pro kojící"bez léčiv"
dejte mi prosím vědět.
Zatím jsem se s tím bohužel nesetkal.

Moje zkušenost

1.1.2017 10:49
Moje zkušenost

XXX.XXX.50.131

Ke granulím se nevyjádřím, protože jimi nekrmím. Chtěl jsem ale něco k tomu krmení adlibitum...

Mám králíky u slepic, mají volný pohyb. Na noc jim prostě dám plný kastról ječmene a oni do rána sežerou co chtějí. Stalo se mi, že nebyl ječmen a musel jsem dát pšenici, udělal jsem to stejně. Oni se párkrát zrní přežrali až jim to nesvědčilo, ale prostě sami poznali kde je jejich míra. Jedině oves sežerou vždy všechen, ale toho jim z finančních důvodů nemohu dávat adlibitum.

Ráno jim misku seberu, protože to je první věc na kterou se slepice po ránu vrhnou (ten tvor každé žrádlo než to co má před zobákem považuje za lákavější). Brzy k nim snad slepice nebudou moci chodit (nebojí se vlézt ani do temného tunelu s čímž jsem nepočítal a do umělých nor jim chodí i snášet) a nechám jim misku i přes den.

Ono jde totiž o to, že oni když chtějí tak ti králíci stejně jdou a sežerou zrní (pšenici, což je méně vhodné než ječmen) co hodím slepicím. Dokonce se chovají tak (měl jsem v jejich výběhu přes noc husy), že kdykoli mohou sežerou cokoli (zrní, seno) prvně ve výběhu a to svoje (ve své pevnosti) si nechávají až napotom (kolikrát to ani nesežerou).
Já jsem z toho byl docela nervní a stále mne to štve, protože někdy čvachtají i v mokru a bláte a žerou z posrané země zrní po zrníčkách, namísto aby se cpali z plné misky pěkně v suchu. Problémy nejsou, nic nezdechá ani není nemocné.

P.S.
Jestli mám někdy obavu, že by se něčeho byli schopni přežrat, tak jablek. Když hodím třeba těm husám a zaváhají tak kromě svého sežerou i to jejich a to ihned (zakousnou se a odnesou si to). Párkrát z toho měli už i sračku, ale opět to neřeším, protože je to jednak sezóní krmení (kdy se o ně perou všichni) a ta škaredá v zimě, těch zas není tolik a jsou sporadicky. Prostě se musí naučit co jim prospívá.
Jedna samice ta strčí rypouš i do všeho co dávám slepicím (když to stihne než to sežerou, tedy když slepice moc nedivočí) a zdravotní problémy (včetně se zažíváním) nejsou.

Mají i společnou vodu. Králíkům na noc dávám s acidomidem, emanoxem, nebo vitamínem C. někdy dostanou i sólo s vitamíny A, D3, E, ale většinou je dávám do vody přes den co je dole u slepic, oni se také chodí napít i když je vidět teď v zimě pijí hlavně v noci. Naopak tu denní vodu slepic, právě kvůli králíkům, také občas okyselím acidomid-em (pro drůbež prozměnu) nebo vitamínem C.

Uživatel s deaktivovaným účtem

1.1.2017 10:57
Uživatel s deaktivovaným účtem

borax napsal(a):

dejte mi prosím vědět.

Pohledští dořáci vyrábějí tyto granule.Také je krmím.

Doplňková směs pro králíky - KRÁLÍČEK s AK

Způsob použití:
Doplňkové granulované krmivo pro ramlice, odstav a následný odchov králíčků do 45 dnů stáří, obohacené o přírodní látky se specifickými účinky.
Zabezpečuje plnohodnotnou výživu ramlic a králíčků v období odstavu a odchovu.
Obsahuje přírodní látky (Emanox), které se na základě doložitelných vědeckých pokusů podílejí na snížení kokcidiózy v chovech králíků. Krmivo zkrmujeme ad libitum, je nutné zajistit králíkům stálý přístup ke zdravotně nezávadné vodě.

Složení:
Vojtěšková moučka, pšeničné otruby, sladový květ, výlisky dřeně z ovoce / jablečné, oves setý, ječmen setý, řepkové expelery, melasa řepná, uhličitan vápenatý, chlorid sodný, pšeničná krmná mouka, hydrogenuhličitan sodný, dihydrogenfosforečnan vápenatý (monokalciumfosfát).

1.1.2017 15:50
borax

XXX.XXX.91.21

Takže taky s léčivem i když na přírodní bázi!

Těch výrobců co používají emanox, nebo adicox už je víc.
Začal jsem pouzivat granule pro kojící teprve loni.
Uhynuli mi dvě samice na parezu.

Ty granule pro kojící jsou prostě" nadupané "a vyplatí se do nich investovat.
Evidentně jim i velmi chutnají. Krmím- Kelečsko a.s.

1.1.2017 17:06
xchipsy

XXX.XXX.142.1

borax napsal(a):

dejte mi prosím vědět.

Biostan KK od Biokronu. Mají dvě varianty, obyč a "special", ten je s léčivem (Emanox). Cena za 25kg pytel 300, - + doprava.
Další varianty jsou KV - výkrm a KBO - pro chovné králíky (oboje opět "s a bez")

http://www.biokron.cz/sortiment/Sortiment-kralici.pdf.

1.1.2017 18:51
borax

XXX.XXX.91.21

xchipsy napsal(a):
Biostan KK od Biokronu. Mají dvě varianty, obyč a "special", ten je s léčivem (Emanox). Cena za 25kg pytel 300, - + doprava.
Další varianty jsou KV - výkrm a KBO - pro chovné králíky (oboje opět "s a bez")

http://www.biokron.cz/sortiment/Sortiment-kralici.pdf.

Díky za informaci

3.1.2017 00:21
skodovak

XXX.XXX.241.242

Dávám také králíčka od Dvořáků s ak.

Co se krmení tyče, mladé a výkrm jedu také na plné misky, nicméně po odstavu týden čtrnáct dní začínám od nuly nulou myslím vlastně seno. Potom pomalu přidávám granule cca 30g kus den a během čtrnácti dnú zvyšování na plné misky
K tomu alespoň týden do vody emanox. Problémy nemám.

Přidejte reakci

Přidat smajlík