Evík111

XXX.XXX.245.14
Dobrý den, v chovu králíků se nám z ničeho nic vyskytla enterotoxémie a kokcidioza. Běžně jsme proti kokcidioze přeléčovali Sulfacoxem, ale loni na jaře to přestalo fungovat. Zkoušeli jsme i Baycox. Vždycky to chytnou králíčci ve věku 5-7 týdnů a nějaký uhyne, nějakého se nám podaří zachránit. Nechali jsme si udělat rozbor na veterinárním ústavu, kde zjistili právě střevní kokcidiózu Eimeria a enterotoxémii /Clostridium sp./. U veterináře nám poradili lék co je u nás nedostupný. Od chovatelů jsme zjistili, že by prý měl zabrat metrozol, tak jsme ho zkusili a fungoval. Jen jediný problém, nikde jsme nenašli dávkování a tudíž nevíme kolik jim toho dát. Dávali jsme jim to přímo do tlamičky (trochu vody a metrozol- asi na špičku nože pro 6 králíků), ale je mi jasné, že toto dávkování není správné- třeba velkým množstvím králíčky zbytečně zatěžujeme nebo dáváme málo a do budoucna to nebude fungovat. Poradíte prosím někdo přesné dávkování? Máte nějakou zkušenost s léčbou tohoto onemocnění nebo ještě lépe jak ho zlikvidovat? Jen pro upřesnění- kotce vyhazujeme pravidelně- jsou na čistém, malým králíkům dáváme pouze granule s kokcidostatiky a seno. Nemoc se projevuje ještě před odstavem od samice (není to stresem). Díky za rady.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Metrozol je na vet.předpis.Proč Vám neporadil vet?Nemyslím to zle, jen je mi divné že pokud Vám vydal recept, tak měl i říct dávkování.
Ida kolém

XXX.XXX.154.255
METROZOL (Metronidazolum) 200 mg/g perorální prášek
https://www.lekarna.cz/metrozol-a-u-v-plv-sol-5x20gm/
Možná vám veterinář neřekl, protože lék může být aktuálně schválen jen pro holuby a on zkušenost prostě nemá. Možná existuje i forma pro králíky, nebo jiná zvířata, já ale narazil jen na tento příbalový leták a další nehledal.
Něco podobného řeším běžně. Kupuji například Fenebendazol určený pro prasata a větší zvířata, protože je levnější a pokud existuje informace alespoň pro holuby, tak podle ní (dle hmotnosti) dávkuji pro jiné ptáky a drůbež.
Vám pokud by veterinář prodal přípravek pro holuby, který bude pravděpodobně předražený, si zjistěte zda neexistuje levnější pro jiná zvířata.

Ida kolém
napsal(a):
METROZOL (Metronidazolum) 200 mg/g perorální prášek
https://www.lekarna.cz/metrozol-a-u-v-plv-sol-5x20gm/
Možná vám veterinář neřekl, protože lék může být aktuálně schválen jen pro holuby a on zkušenost prostě nemá. Možná existuje i forma pro králíky, nebo jiná zvířata, já ale narazil jen na tento příbalový leták a další nehledal.
Něco podobného řeším běžně. Kupuji například Fenebendazol určený pro prasata a větší zvířata, protože je levnější a pokud existuje informace alespoň pro holuby, tak podle ní (dle hmotnosti) dávkuji pro jiné ptáky a drůbež.
Vám pokud by veterinář prodal přípravek pro holuby, který bude pravděpodobně předražený, si zjistěte zda neexistuje levnější pro jiná zvířata.
Metrozol je aktuálně schválen jen pro holuby z jednoduchého důvodu: metronidazol je jedna z látek, která jsou v celé EU zakázána pro použití u potravinových zvířat. jakmile zvíře sní metronidazol, přestává být poživatelné a už poživatelné nikdy nebude.
takže uznejte, že dávat ho třeba prasatům, ne, fakt ne.
a psům a kočkám se dává lidský entizol.
akorát hodně štěstí s dávkováním entizolu králíkům.
z důvodu nepoživatelnosti bych entizol králíkům nedávala. když už chcete léčit entero antibiotiky, jsou takové, které králíka nezbavují poživatelnosti, a dokonce i taková, co jsou registrovaná pro králíky a léčbu entero.
Ida kolém

XXX.XXX.85.57
Já Bodlinko takové věci nedávám a nikdy nedávám nic o čem nic nevím (což tahle látka je). Jen jsem se snažil dotyčnému vysvětlit jak to dnes je (protože mnoho věcí co dříve mělo registraci ji dnes nemá a mohlo by mít kdyby se to někomu vyplatilo, nebo je neschválených a není pro to vždy podobný důvod) a dát k dispozici příbalový leták toho co jsem našel.
Myslel jsem si, že se ozvete. Akorát jsem čekal, že mu poradíte dávkování. Nicméně informace o tom, že ta věc je prostě závadná je ještě cenější.
Namísto na mne bych radši viděl vaši reakci na vašeho kolegu veterináře. Pokud tedy vámi uvedené platí.

Ida kolém
napsal(a):
Já Bodlinko takové věci nedávám a nikdy nedávám nic o čem nic nevím (což tahle látka je). Jen jsem se snažil dotyčnému vysvětlit jak to dnes je (protože mnoho věcí co dříve mělo registraci ji dnes nemá a mohlo by mít kdyby se to někomu vyplatilo, nebo je neschválených a není pro to vždy podobný důvod) a dát k dispozici příbalový leták toho co jsem našel.
Myslel jsem si, že se ozvete. Akorát jsem čekal, že mu poradíte dávkování. Nicméně informace o tom, že ta věc je prostě závadná je ještě cenější.
Namísto na mne bych radši viděl vaši reakci na vašeho kolegu veterináře. Pokud tedy vámi uvedené platí.
Ale tak každý léčí jak umí.
dávkování jsem neuvedla, protože podávat králíkům entizol je pitomost. právě kvůli poživatelnosti a taky kvůli tomu, že enterotoxémie není primární příčina potíží. není to chřipka, kterou chytnete, ale konečné stadium rozvratu střevní mikroflóry králíka. určité množství klostridií má v sobě každý králík. enterotoxémie vzniká, když se přemnoží, ale klostridie se nemůžou přemnožit jen tak, že si řeknou, jupí, zabijeme svého hostitele. přemnoží se jen a pouze, pokud k tomu mají vhodné podmínky. tzn. nejdřív dojde ke změně složení přirozené mikroflóry, ke změně pH střevního obsahu, k nadbytku živin, pak se přemnoží klostridie a zvíře dorazí.
z tohoto důvodu je blbost pokoušet se o nějaké "preventivní" přeléčování, a králík s enterotoxémií už je natolik v hajzlu, že mu už nepomůže ani svěcená voda, ani metrozol.
komplex enteritidy a enterotoxémie u králíků je složitá věc, možných původců je mnoho včetně virových! a hodně velký vliv hraje ustájení a výživa.
Ida kolém

XXX.XXX.213.46
Já se svým veterinářem o kokcidóze, enterokolitídě a podobných věcech nemluvím. Ne příliš podrobně, jsme přátelé a chceme jimi zůstat (zjistili jsme prostě rozdílný směr uvažování). Stále se čeká až mi to začne chcípat... ;-)
On by právě vše léčil preventivně a pravidelně. Přesto je mu jasné, že jde prostě o vnímavé jedince, že prostředí kolem je plné všeho možného, že zničení střevní mikroflóry je zlo a konečná. Vůbec nechápu jak se mu daří najít mezi evedeným zlartou střední myšlenkovou cestu. I emanox (a nic jiného) vzal na milost, jako prevenci, až poté co mu jeho dobří známí léta tvrdili (on svůj chov králíků zabalil) že opravdu funguje a nic jiného nepoužívají.
Jediné na čem se tak shodneme je to, že pokud to (nejčastěji kokcidiózu) samice "předává" mladým, tak pryč s ní.
Je to neuvěřitelné, ale zrovna letos měl jeden kolega co loni obnovil chov smůlu, protože mu kokcidiózu předávali snad všechny samice, tuším sedm. Vše musel vybít a původně nechtěl znovu (napodruhé) začít, ale začal. Já si ale říkám, zda to nemohlo být právě zapříčiněno nějakou pravidelnou léčbou chovateli od kterých měl mladé s kterými chov založil. Protože on už pak prostě preventivně nic neléčil, tak jako (doufám) většina z nás.