Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

4.1.2017 21:41

Dobrý den. Snažila jsem se vyhledat ve starších diskusích něco na téma agrese zakrslíků, ale vždy mi vypadlo jen to, že "samice je agresivní". U té to chápu skrze její teritorialitu. (asi blbý slovo? Ale pochopitelný )
Jenže - já si před pár dny přinesla od velkochovatele výstavních králíčků zakrslého rexíka - samce a ten je úplně šílenej, když potřebuji něco v jeho ubykaci.
Je fakt, že je u mě teprve krátce, ale s takovýmto zlým projevem jsem se ještě nesetkala.
Pán s nimi nejspíš moc nemanipuluje - je to půlroční sameček, ještě nebyl na výstavě, tedy nebyl moc osahaný. Bydlel v ubykaci na zemi, tedy znal jen pohyb člověka shora. U mě je v klasické králíkárně. Původně měl velký kotec cca 1m2, u mě má menší - cca 40 x 80 x v40 cm. Je v tom nejvyšším kotci, aby nebyl rušen, takže stres by mít neměl..

Když otevřu kotec a byť pomalým pohybem chci např. naplnit misku granulemi, skočí po mě předními tlapami (zatím nekousl) a hrozivě vrčí. Pak taky dupe a lítá kolem. Když se ho snažím dotknout, reaguje panicky, snaží se utéct, skáče po ruce, vrčí. Samičku vykousal taky. Kdykoli jsem měla byť i zakrslíky, tak kluci měli na samice chuť i krátce po dovezení, tak mě nenapadlo, že v tom bude problém. Po druhé jsem samozřejmě dávat samici ke králíkovi nezkoušela.
Samička (jiná než jsem zmiňovala - tahle nová je mladá, tu jsem k němu nedávala) přivezena také od tamtud je pouze plachá, ale tyto projevy agresivity nevykazuje.

Předem děkuji za nápady, co s tím.
Jinak mám kaliforňáky a ti jsou salámisti. Samec, když otevřu kotec, vrazí hlavu mezi dvířka a dokud ho dostatečně nepomazlím, tak mi nedovolí dvířka zavřít :) samice jsou někdy plašší, někdy mazlivější, podle toho, jak mají říje, ale neznám, že by jakkoli panikařily nebo vrčely...

4.1.2017 22:04
rapotacka11

XXX.XXX.32.198

Měla jsem takového králíka.
Vrčel, útočil. Myslím, že měl dobré podmínky.
Velký kotec, denně výběh.
Ještě jako bonus byl absolutně nečistotný.
Byl to beránek.
Někdy se králík prostě nepovede...

4.1.2017 22:09

No to mě docela děsíte. Stál balík a má fakt pěkné zbarvení :( ale potřebuji k nim lézt každý den dvakrát a někdy krmí i manžel, co králíky nesnáší. Tak to by byla hned pečínka k večeři, kdyby na něj tenhle jouda skočil...

Fobie

4.1.2017 22:53
Fobie

XXX.XXX.162.87

K tomu co uvádíte mne napadla taková blbost...

Králík se může bát, že ho budete brát + může se bát výšky + může se bát že ho chcete tahat k tomu strašnému okraji propasti.

Měl jsem takového ale ne agresivního. Zlepšilo se to časem a bylo to způsobeno asi ročním pobytem v králíkárně. Nikdy nebude jako ti co měli od mala svobodu pohybu a bez obav běhali po prknech nad zemí a skákali divoce kam až je napadlo.

5.1.2017 13:32

Ještě mě k tomu napadlo: pokud je králík agresivní při jakémkoli pohybu čehokoli v jeho ubykaci, jak takový samec může připouštět?

5.1.2017 16:40
rapotacka11

XXX.XXX.32.242

U nás úplně v pohodě, venku ve výběhu, samice sama chtěla.
Lezla na něj.
Na ni agresivní nebyl.

5.1.2017 18:43

Bavím se o chovu králíků v králíkárně... vím toho o králíkách málo, ale ve svém okolí neznám nikoho, kdo by choval masné králíky a připouštěl je ve výběhu (jak prosím vypadá Váš výběh pro králíky?).

5.1.2017 19:11

Jsem přesvědčená že takováhle extrémní agresivita je daná genetickky - dědičná. Takhle agresivní zvíře bych určitě do chovu nepoužívala.
Tady je zajímavý odkaz o silném dědičném základu agresivity, bylo to v diskuzi na psech, ale myslím že u králíků to bude s dědičností agresivity hodně podobné.
http://www.scienceworld.cz/biologie/slechteni-postupuje-neuveritelne-rychle-5156/.

5.1.2017 20:40
rapotacka11

XXX.XXX.32.24

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Bavím se o chovu králíků v králíkárně... vím toho o králíkách málo, ale ve svém okolí neznám nikoho, kdo by choval masné králíky a připouštěl je ve výběhu (jak prosím vypadá Váš výběh pro králíky?).

Co Vám mám povídat.
Byla to původně ohrádka se psí boudou, když jsme měli
zedníky, zavřel se tam pes...
(5x2 m). Pouštěla jsem tam králíky, téměř denně
i když byl sníh. Měli tam prolezačky= kousky trubek,
(co se do nich asi dávají kabely pod chodníkem, )
honili se v tom, probíhali.
Byli na to zvyklí, byla radost je chvíli pozorovat.
Teď jsme bez králíčků... byli to zakrslíci.

5.1.2017 21:49

Hexo, děkuji za zajímavý článek.
Nu což - zkusím pár týdnů ochočovat a když to nepůjde, tak bude muset jít z domu. Akorát nevím, kdo by takovouhle bestii chtěl. Za ty prachy... :( zatím to můžu svalovat na změnu prostředí... chovatel určitě neprodával z důvodu agresivity. Nevěřím, že při tak velkém chovu může mít osahaného každého králíka a pokud jemu nevyjížděl po ruce, protože měl velkou ubykaci a necítil se být přímo ohrožen, tak to vůbec nemusel vědět... tak mu dám čas a uvidí se, no.
A ohledně připouštění - myslíte, že by bylo řešení zkusit je oba vytáhnout tedy do jiného, jim neznámého prostředí? To bych mohla zkusit, na to možnost mám. Nenechávat bez dozoru, ale prostě jim dát šanci. Teď zatím podávám petržel a celer oběma..mrknu na samici, kdy bude v říji a pak bych je dala do připouštěcí arény :).

5.1.2017 22:03

Větší prostor dá minimálně samici možnost před ním utéct, ale stejně si myslím že zakrslíci, které mnoho lidí pořizuje dětem jako mazlíčka, by měli být co nejméně agresivní. Navíc mnoho samců se v neznámém prostředí spíš věnuje značkování a průzkumu než samici.
Dala bych mu pár týdnů šanci si zvyknout a jestli toho chování nenechá, tak bych se ho zbavia. Co s potvorou, která vás při krmení může pokousat nebo poškrábat.

5.1.2017 22:34
rapotacka11

XXX.XXX.32.204

Mně ho dali lidi z paneláku.
Nemohli ho kvůli agresivitě
ani řádně ošetřovat...

5.1.2017 23:14

Jj, určitě nemám zájem si držet agresivního jedince.

5.1.2017 23:23
rapotacka11

XXX.XXX.32.204

Myslela jsem, že to nebude problém.
Že ho předělám.
Trvalo mi dost dlouho, než mi došlo...

5.1.2017 23:26

Nojo, tak už mě nestrašte.
Blbý je, že dokud ho člověk nepřinese do svého prostředí, tak se to docela špatně odhaduje. Kort bez dlouholetých znalostí.

5.1.2017 23:33
rapotacka11

XXX.XXX.32.204

Máte ho krátce, může to být snad i stresem.
Mně nová dospělá samice nežrala, ale
srovnala se .
Píšete, že je krasavec, tak ať máte početný vrhy
a fešácký kousky. A povahu, když tak, po mámě .

Mys

6.1.2017 08:03
Mys

XXX.XXX.214.80

Doporučuji na krmení brát si rukavice. Člověk má tendence sebou škubnout, když na něj králík zaútočí a ten se o to víc lekne a o to víc "vyjede". S rukavicí se člověk cítí bezpečněji.
Dejte mu čas a uvidíte. Pokud se agresivita nezmění, vyřadila bych ho.

6.1.2017 08:15
rapotacka11

XXX.XXX.32.96

Já jsem si brala "štít" - lopatku na smetí .

6.1.2017 10:09
hokrví

XXX.XXX.105.226

Měl jsem takového samce NB, zakoupeného na výstavě. Nejdříve jenom vrčel, pak škrábal a nakonec zača li kousat, tak jsem mu párkrát naplácal, ale klid byl jen tak asi 2 - 3 dny a zase kousal. Veterinář mě doporučil když jdu krmit ho nejprve chvíli hladit a pak opatrně a pomalu nakrmit. Půl roku nám to asi fungovalo bez problému, ale jednou ráno jsem spěchal a rafl mě zas a hned ji koupil, to už nerozchodil.

6.1.2017 12:37
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Já mám takovou vzteklou samici (BU) Dovezla jsem ji jako tříměsíční, první dva dny byla jak hříbeček, vyplašená, bojácná. Pak začala vrčet. Jde z ní strach, říkám jí drak - když položí uši na hřbet a natáhne se dopředu, už jen čekám, kdy plivne oheň Je teda "fajn", že (zatím?) jen straší, vrčí, naznačí jakoby výpad, ale nekousne, neškrábne. Když sypu do misky, tak dělám opatrné pomalé pohyby (rukavice si neberu, myslím si, že to by spíš zaútočila), často přijde k ruce, očichává, trnu jestli najednou nehryzne, ale (zatím?) nic Spousta chovatelů psalo o tom, že se jim "agresivní" samice po připuštění uklidnily, tak doufám, že to bude i náš případ chystám se na to v únoru, tak jsem zvědavá.
Zajímavé je, že když jdu kydat, normálně ji chytím a dám do volného kotce a to sice zavrčí, udělá hop hop z rohu do rohu, ale pak se nechá normálně chytit, nezkusí kousnout nebo tak něco. Pak než ji vrátím do jejího, tak si ji položím na stolek (jak na výstavě) a to sedí jak pecka, nechá se hladit, ošahávat, prohlížet... Beránek Dám ji do kotce, natáhnu ruku abych zavřela dvířka a vrrrr...

Betyna5

6.1.2017 14:18
Betyna5

XXX.XXX.14.0

Napadlo mne, jestli v tom kotci co nyní bydlí necítí předchozího nájemníka? To by ho mohlo také znervózňovat. Na mne jednu dobu zkoušel útočit samec FB. Koupený byl na výstavě tak nevím v jakých byl předtím podmínkách. Pak jsem vysledovala, že útočí když ho kydám a když mu přehrabuji kotec. Útočil na lopatku protože z ní cítil pachy ostatních samců. Naštěstí nekousl. Na dotek neutíkal a sáhnout na sebe nechal. Po ošetřování zánětu očí, každodenním podrbání, pohlazení a odměně za výdrž když si nechal dát mastičku je z něj mazel. Mam ho asi půl roku.

6.1.2017 18:37

Jj, krmím 2x denně, tak se snažím na ně (přivezla jsem samce a mladou samičku - jsou samozřejmě zvlášť) sahat. Samička je jen vystrašená, ale občas ani neutíká a nechá mě jemně sáhnout. Dotýkám se zatím jen letmo a mimo hlavu, aby se necítili ohrožení. Ale nevím, nevím, zda budu mít s králíkem dostatek trpělivosti. Aby nakonec nedopadl jako ten od "hokrví" :(
Taky mi proběhlo hlavou, nakontaktovat původního chovatele? Ale nerozešli jsme se v úplně optimálním rozpoložení, tak by mě s tím stejně poslal k šípku

Agresivní samec

6.1.2017 19:16
Agresivní samec

XXX.XXX.98.208

Přestože moje řeči o Bohu nemáš ráda, dám ti radu... zatím jen jednu a myslím, že na zbytek příjdeš sama. A když ne tak se s králíkem stejně nějak popereš ke své větší spokojenosti.

Zkus začít naopak tou hlavou. Přines misku se žrádlem a při žrádle ho pohlaď od šňupáku k uším (já to dělám hřbetem ruky). Bude žrát a ruku ti možná odstrkovat, ale je málo pravděpodobné že kousne. Když tak stačí mu tu ruku držet nad šňupákem a neumožnit mu kousnout.
Pohlaď ho jen párkrát a kdyžtak i trochu na sílu (i přes jeho protest) a odejdi, nejlépe se o něj dostarej (tedy to dělej tak aby hlazení nebyla poslední péče o něj kterou ocení).

Možná ho předtím pohlaď, nebo jiného králíka se kterým je pohromadě (takového ale nemáš jestli to chápu správně) aby tvá ruka nabrala z části jeho pach. Nepředpokládám, že smrdíš nějakou chemí když k němu jdeš.

Až ho začneš hladit na těle, tak začni boky a jen tak prkenou rukou aby jsi nehladila bříško. Jak mu šáhneš na hřbet u zadních tak znervózní, asi začne dupad a možná i vyskakovat a utíkat.

Později (až se nechá hladit na té hlavě, ať už bude ruku stále odstrkovat nebo ne) bych mu dal příležitost kousnout si, kousne-li dal mu najevo že to bolí, a až si znovu kousne tak mu dal přes šňupák (s citem).
Když bude hodný tak mu občas zlehka pohlaď šňupák, třeba jako kočce, a zkus větší důvěrnost. Musíš si uvědomovat že má chloupky, ty nějak rostou a jsou citlivé na dotyk i když prst na tom šňupáku ještě nemáš, celý králičí čumák je velmi citlivý.

Ať se vám daří.

P.S.
Uvědom si, že vše je to tu diskuse vedená lidským způsobem, o tom co se nám zdá zrovna důležité a podstatné. Je to diskusní fórum pro lidi kolem zvířat, nejen o zvířatech.

6.1.2017 21:06

No to koukám, že umíte taky něco jinýho, než ty debaty o Bohu.
Děkuji za přínosný pohled na věc.

Co se víry týče - nepřijde mi vhodné, aby se tím zasíraly diskuse tady. Jistě je spousta jiných fór, kde najdete někoho, s kým si budete notovat.

Ano, jsem proti křesťanství, islámu a všem ostatním řízeným vymývání mozku. Lidé jsou snadno manipulovatelní a když se někdo naučí, jak na ně, budou slepě poslouchat a plnit. Když by ne, stačí trochu zatlačit, postrašit, a rázem jsou davy tam, kde je potřebuje mít.
Právě proto se tak moc bráním všemu organizovanému. Politice, skautíkům...proč bych měla salutovat vlajce a při nástupu zpívat každý den stejnou píseň?
Každý v něco věří. Je to tak správné a to nás často podrží nad vodou. Ale netřeba to nazývat a už vůbec někomu předkládat.
To je můj náhled na věc.
Váš už jsem četla (něco), takže netřeba na to reagovat. Jen jsem potřebovala taky napsat svoje. Díky za pochopení.

Chovatel Lada

7.1.2017 10:29
Chovatel Lada

XXX.XXX.97.68

No to koukám, že umíte taky něco jinýho, než ty debaty o Bohu.
Děkuji za přínosný pohled na věc.

Co se víry týče - nepřijde mi vhodné, aby se tím zasíraly diskuse tady. Jistě je spousta jiných fór, kde najdete někoho, s kým si budete notovat.

Ano, jsem proti křesťanství, islámu a všem ostatním řízeným vymývání mozku. Lidé jsou snadno manipulovatelní a když se někdo naučí, jak na ně, budou slepě poslouchat a plnit. Když by ne, stačí trochu zatlačit, postrašit, a rázem jsou davy tam, kde je potřebuje mít.
Právě proto se tak moc bráním všemu organizovanému. Politice, skautíkům...proč bych měla salutovat vlajce a při nástupu zpívat každý den stejnou píseň?
Každý v něco věří. Je to tak správné a to nás často podrží nad vodou. Ale netřeba to nazývat a už vůbec někomu předkládat.
To je můj náhled na věc.
Váš už jsem četla (něco), takže netřeba na to reagovat. Jen jsem potřebovala taky napsat svoje. Díky za pochopení.

No to koukám, že je tady ženská s mozkem a používá ho...

Co se víry týče, každý něčemu věří, ale nepotřebuji k tomu nenažranou cirkev
a různá náboženství co masírují lidské stádo, stádo, bez svého názoru...

Nejhorší je politické stádo a lidi, kteří za koblížek jsou schopni čehokoliv...

Přeji pěkný den.

7.1.2017 13:02

Já jsem tu jen na skok ale děkuji.
Snad to poděděj děti...reálný pohled na svět bez toho, aby si nechali mazat med kolem huby ať už kýmkoli

Vám taky pěkný den.

8.1.2017 18:07

Tak jen přidávám, že možná byl opravdu problém v tom, že byl kotec "voňavý" po předchozím králíkovi (ikdyž to byla dlouhodobě samice). Když jsem přidala slámu a pach se trochu překryl (nechtělo se mi kydat v těch -12), tak se začal chovat krotčeji.
Tak děkuji ještě jednou a už mám větší naději, že to bude ok a že ho ochočím.

Chovatel Lada

8.1.2017 18:58
Chovatel Lada

XXX.XXX.97.68

Z mé zkušenosti agresivita samců v chovu přibývá, z velké části si za to můžeme sami,
při rychlém vkládání krmení kdy se lekne samec i chovatel a už si nedůvěřuje samec
s chovatelem a naopak. Taky záleží umístění samce v kotci a ským samec sousedí.
Něco málo přidá genetika, kvalitní krmení a vnější vlivy...atd... Chce to se samcem
pracovat, dát na stůl kus koberce, samce dát na stůl, pohladit ho a zkoušet postoj...
Samec si musí zvyknout na ruku...

8.1.2017 22:37

Mno, upřímně...to bych se bála, že prostě skočí, když bude ve stresu... a lovit králíka po lese... jsem už zažila a zas takovejhle adrenalin nevyhledávám
Každopádně budu na tom pracovat. Stále si raději nechá dotýkat na těle, než na hlavě, ale už vrčí jen minimálně. Když se nechá pár vteřin dotýkat, aniž by utíkal, nechám ho být a nabídnu žrádlo... tak snad to takhle zvládneme. Jinak je v nejvyšším patře (výška hlavy) a nemá kolem sebe nikoho. Jen výhled přes uličku na druhou králíkárnu.
Děkuji za sdílení zkušeností.

11.1.2017 15:15
kačíkačka

XXX.XXX.58.76

Ožná to bude i tou výškou kotce, zkusila bych ho poton na trvalo dát níž, dělala ni to jedna sanice(nepíše ni písneno tak používán n), když jsen ji dala níž, tak přestala

11.1.2017 21:12

Ok. Kdyby se to úplně nesrovnalo, můžu taky zkusit. Děkuji za nápad.
Zatím jsme v procesu, že si nechá sáhnout na tělo, ale na hlavu nerad - to se plaší. Ale hlavně, že už není tak vzteklej... jsem zvědavá, až mu tam vyzkouším dát samičku... to jsem nervozní.

6.3.2017 22:18

Dobry den. Abych uzavrela vlakno optimisticky, hlasim, ze klucina se umoudril a necha se normalne mazlit (z kotce netaham, ale kontaktu se nevyhyba, ani kdyz ma moznost odejit..). Akorat resim, ze vubec nemel zajem o samicku, prestoze podavam Rabitin. Tak jsem je dala do velkeho kotce spolu se samickou a uvidime. Jedime, co nevim, jak poznam, ze bude rodit (snad bude). Jestli ji nepostrehnu zrovna, kdyz ponese v tlamce material na stavbu hnizda, tak je mozne, ze ji prosvihnu ale snad ne. Jsem u nich minimalne 2x denne.

9.3.2017 17:42
betyna5

XXX.XXX.208.119

Dobry den. Abych uzavrela vlakno optimisticky, hlasim, ze klucina se umoudril a necha se normalne mazlit (z kotce netaham, ale kontaktu se nevyhyba, ani kdyz ma moznost odejit..). Akorat resim, ze vubec nemel zajem o samicku, prestoze podavam Rabitin. Tak jsem je dala do velkeho kotce spolu se samickou a uvidime. Jedime, co nevim, jak poznam, ze bude rodit (snad bude). Jestli ji nepostrehnu zrovna, kdyz ponese v tlamce material na stavbu hnizda, tak je mozne, ze ji prosvihnu ale snad ne. Jsem u nich minimalne 2x denne.

To je příjemná zpráva. Tak ať se vám všem daří!

Přidejte reakci

Přidat smajlík