bagpipes

XXX.XXX.37.224
Dobrý deň
Chcel by som poprosiť o rady chovateľov králikov. Uvažujem nad opätovným chovom králikov buď VSS, burgundský alebo kalifornský. V lete som za garážou spravil nový krov kde by som si chcel postaviť novú králikáreň, aby som zabezpečil to aby králiky nemali prejav a priame slnečné svetlo. Pri stavbe chcem myslieť hlavne na hygienu a praktickosť. Rozmýšľam nad alternatívou s plastovými roštami čo sa používajú pod svine (viď obrázok), ktorých mám dosť a pod nimi vaničku, alebo druhá alternatíva je vyspádovaná podlaha a na nej položené linoleum alebo hydroizoláciu akú používa jeden pán z Čiech na výrobu králikárni. Na dvierka chcem spraviť na pol jasle pre seno a na druhú polovicu násypníky na krmivo. S tým že horná polovica bude zvárané pletivo. Viem že násypníky majú svoje negatívum, že sa králiky prežierajú ale aj výhodu že doňho nešpinia. Na dvierkach chcem mať oboje z dôvodu aby som nemusel tak často stresovať králiky otváraním dvierok. Ale hlavne ma zaujíma názor na podlahu. Drevenú som mal a nepáčila sa mi údržba a zložitosť. Preto by som chcel podlahu kt. dokážem udržiavať v čistote a aby bola čo najľahšia údržba. Taktiež sa chcem spýtať či by rozmery a aj výška stačili pre králiky (viď obrázok). Na začiatku chcem chovať 3+1, čiže niektoré jednotlivé bunky by som vedel po prepájať.
Za každú radu vopred ďakujem.
Dobrý večer doporučoval bych Burgundské králíky já mám samce a i křížené mláďata jsou pěkná i masitá a jesle na seno bych nedával na dvířka když prší nebo sněží napadá to do vnitřního a už ho můžete vyhodit Ale je to vaše rozhodnutí tak se mnou nenechte ovlivnit Přeji hodně štěstí ať se vám chov daří.
Z fotky není patrné, jestli jsou to rošty do stájí pro výkrm apod. Pokud chcete mermomocí použít "prasečí" rošty, musíte vzít ty, které jsou určeny pro selata, protože jinak jsou otvory příliš velké a hrozí, že v tom králík nechá packu.
Rovněž od jestliček na dvířka bych upustila, králík vám toho hodně natahá dovnitř a jakmile otevřete, budete to mít venku na zemi nebo v náručí...
0,5-0,6m2 pro odchov se mi zdá málo, odstaveným králíkům to možná bude stačit, ale později, až jim budou 3-4 měsíce a bude jich tam třeba 6 nebo 8... Ale nevím, kolik takových kotců plánujete, resp. kolik pater králíkárny. Já mám pro 3+1 desetikotcovou králíkárnu, chovní jsou ve třetím patře,4 kotce 75x80, prostřední a spodní patro jsou tři kotce 100x80 s tím, že před kocením tam přesunu samici, odchová mladé, pak ji vrátím do jejího kotce a mladé po pár dnech rozdělím na samce a samice (čili pro jednu chovnou samici 1 "její" kotec a 2 pro odchov).
Pokud jsou na vás králíci zvyklí, otevírání dvířek je nijak nestresuje. I moje uvrčená burgunda po otevření přijde dopředu podívat se, co dobrého jí nesu. Pokud otevírání zminimalizujete, králíci budou o to víc plašší a pak to bude celkem divočina při chytání za účelem připuštění, kontroly hnízda, odstavu, porážky atd..
Pokud nechcete, aby vám králíci znečišťovali krmivo vysedáváním v miskách (taky s tím mám nedobrou zkušenost, nehledě na ztráty vyhrabáváním, honěním se přes misku apod.), tak můžete místo samokrmítka použít obdélníkové krmítko, jaké se používá u slepic (a odstranit tu překlápěcí mřížku, viz foto), nebo si (nechat) vyrobit podobné, jako mám já - viz druhé foto, zadní stěnu ještě provrtám, aby bylo možné zavěsit na dva vruty na boční stěnu kotce (vpředu je hranka, proti vyhrabávání krmiva).
Jesle bych do dvířek určitě nedával, není to praktické a společně se
samokrmítkem by jste zaplnil větší část dvířek.Králík je zvědavý a chce
také sledovat co se děje venku.
Misky se nám osvědčily závěsné(viz foto) maji navíc hranku proti vyhazování.
Ty rošty by mohly být na podlahu dobrý.Lino bych tam určitě nedával,
je pro králíky kluzké, navíc sláma je pak ve všech rozích a střed podlahy
je holý.Já jsem zastáncem klasické dřevěné vyspádované podlahy.
Kotce pro odchov mladých máme 100x90 cm., chováme ale větší plemena.
Já jesle ve dvířkách měl a už nikdy. Mám je na boční stěně vevnitř a jsem naprosto spokojenej. Na dvířkách mám napáječku (mimo zimu, to mají vodu v misce) a pak mám dva solné lizy. ktré koluji po králíkárně, ty mají své úchyty také na dvířkách. Jinak na dvířka nic nedávám.