EliandFrodo

XXX.XXX.214.254
Chtěla bych chovat králíky.Konkrétně plemeno Dalmatinský/Rex.Mám proto pár otázek.
1.Je toto plemeno náročné na chov?
2.A když se samici narodí mladí a vyberu ty u kterých budu chtím aby měli PP jak toho docílit a co všechno musí mladí králíci podstoupit.
Chovatel Lada

XXX.XXX.97.68
Plemeno je náročný, ale nejdříve musíte být členem ZO ČSCH a potom
můžete registrovat králíky, v ZO ČSCH vám všechny iformace podá
registrátor ZO...
Tady máte seznam okresních registrátorů - http://cschdz.eu/odbornosti/kralici/okresni-registratori.aspx Kontaktujte nějakého ve Vašem okrese a on Vám určitě řekne kde je ve Vašem okolí nějaká organizace. Tam se zaregistrujete, králíky vystavíte na výstavě a můžete začít chovat - http://cschdz.eu/odbornosti/kralici/registracni-rad-kraliku.aspx.
Barevná plemena jsou náročná na chov tím, že často není kvůli "špatné barvě" co registrovat.
EliandFrodo

XXX.XXX.214.254
Děkuji za odpovědi byla jsem poněkud zm, atená.Jak jsem se dozvěděla tak plemeno je náročné ale jdu do toho!
EliandFrodo

XXX.XXX.214.254
A jěště jedna otázka která plemena jsou pro začátečníka vhodné?
Chovatel Lada

XXX.XXX.97.68
EliandFrodo
napsal(a):
Děkuji za odpovědi byla jsem poněkud zm, atená.Jak jsem se dozvěděla tak plemeno je náročné ale jdu do toho!
To je dobře že jdete do toho,14.1.2017 proběhla 47. speciální výstava rexů
v Tyništi nad Orlicí, můžete kouknout na stránky klubu rexů, kde je katalog
z výstavy a máte tam kontakty na chovatele DSčRex...
Dobrý den,
pokud s králíky začínáte, tak si pro osahání a technickou stránku chovu, pro začátek pořidte některé z malých plemen.
Činčila malá
Stříbřitý malý-černý
žlutý
modrý
divoce zbarvený...
...
Tříslový černý
Český červený
atd...
je jich moc, určitě na netu najdete to nej, zadejte malá plemena králíků
At se Vám daří
Dobrý den,
Jako začátečníkovi bych doporučil celobarevná plemena. Je jedno jestli zakrslá, malá, střední nebo velká. Je důležité si pak přečíst, jak je dané plemeno náročného jak na chov tak na sehnání chovného materiálu.
Jestli jste se pevně rozhoduta pro dalmatina tak bych být vámi nekupoval na výstavě, ale zajel bych k chovateli.Ten vám poradí do začátku co a jak.
Musím trochu poupravit tvrzení, že je jedno jestli zakrslé, malé... plemeno. Kdo chová zakrslé králíky (kratkouché) na solidní úrovni ví, že je to dosti obtížné. Malá plodnost, špatně rodí atd. Jinak souhlasím s celobarevný mi, jen pozor na plodnost, u stříbřitých malých to už taky není optimální.
Honza.
HonzaH
napsal(a):
Musím trochu poupravit tvrzení, že je jedno jestli zakrslé, malé... plemeno. Kdo chová zakrslé králíky (kratkouché) na solidní úrovni ví, že je to dosti obtížné. Malá plodnost, špatně rodí atd. Jinak souhlasím s celobarevný mi, jen pozor na plodnost, u stříbřitých malých to už taky není optimální.
Honza.
To máte pravdu.To máte tak když chcete aby samice vypadala jako samec...Je to problém
Dnešního chovatelství.Stejný problém je u novozélandský bilych..
Ale to už je na jiné vlákno..
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.103
Já bych v tom rozhodně nehledal vědu. Pokud se Vám líbí Dalmatinský Rex, směle do toho. Tohle vnucování plemen nemám rád. Každé plemeno má svá úskalí. Vždy je to ale králík a ty nároky se o tolik neliší. Samozřejmě Belgický obr má jiné nároky na prostor a množství krmiva, než Hermelín, ale ten základ je stejný. Mně osobně se Rexové nelíbí, ale chápu, že někomu zase ano, tak proč to rozmlouvat? Pokud člověk pečuje o to, co ho baví a co se mu líbí, tak to bude dělat dobře. Já Vám fandím a doporučuji nepořizovat si žádnou alternativu, než Dalmatinské rexe. Často se stává, že z toho plemene bude láska na hodně dlouho a je také mnoho chovatelů, co chovají jen jedno plemeno, proto si vybrat to co se Vám líbí je základ. Ano králíci s kresbo mají mnoho odpadu, ale i ten odpad chutná stejně jako kvalitní králík. Jindy se povede klidně 80% vrhu a z výstav odnesete medaile. Já takto začal s FB a ač jsem zkoušel postupně různá jiná plemena, dnes chovám zas jen beránky i s kresbou.
EliandFrodo

XXX.XXX.214.254
Děkuji za podporu. !Už začínám shánět základy chovu..Už se moc těším!
S králíky už nějaké zkušenosti mám sice nic velkého ale základy chovu a péče mám od svého tatínka který chová křížence Kalifornských Králíků a Českých strakáčů.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.103
No vidíte a o co jiná bude péče o výstavní králíky? Ano budou potřebovat kvalitní stravu kvůli váze a srsti, ale hnůj se jim kydá úplně stejně, vodu a seno jim musíte dávat také každý den. Rozdíl může být v tom ostatním. Pokud nechcete experimentovat, tak postačí kvalitní granule, nebo můžete být alchymista a tvořit si vlastní krmné směsi, přidávat ovoce, zeleninu, obilniny a pod. Ale znám opravdu špičkové chovatele, kteří krmí jen granulemi. Já osobně zase preferuji velice pestrý jídelníček. Zrovna dnes jsem tady někde četl od Chovatele 30, https://www.ifauna.cz/kralici/diskuse/detail/3186807/krmeni-mladych-chovnych-kralikunebo, docela dobrý návod. Krmím obdobně, ale je pravda, že oba chováme FB, tedy velká plemena. Tam je váha poměrně důležitá a ničím omezená. U středních plemen se do váhy musíte vejít z obou stran. Tam je to trochu jiné.
EliandFrodo

XXX.XXX.214.254
Děkuji za užitečné rady.
Znám vícero lidí, co s dalmatinskými rexi začínali a úspěšně. Navíc myslím, že je dobrá doba, toto plemeno je teď na dobré úrovni, alespoň ve Středočeském kraji se s ním setkáte na výstavách poměrně často.
Pokud jste z Prahy nebo byste ráda byla členkou v Praze, ráda Vám pomohu najít dobrou organizaci, případně Vás s otevřenou náručí přivítáme v Hostivaři.
Chodím sem málokdy, takže přidávám i svou mailovou adresu lenka(zavináč)plivnik.cz a omlouvám se ostatním za reklamu.
EliandFrodo

XXX.XXX.214.254
Ano děkuji. Ale jediný problém je že já jsem z Olomouckého kraje. !Ovšem děkuji za nabídku. !
EliandFrodo

XXX.XXX.214.254
+bcvejrikpetr.Ještě mám jednu otázku cohledně krmení.Stačí krmit králíky jen směsí:Oves +(Vitamínové)granule?
Chovatel Lada

XXX.XXX.97.68
EliandFrodo
napsal(a):
Ano děkuji. Ale jediný problém je že já jsem z Olomouckého kraje. !Ovšem děkuji za nabídku. !
DSčRex chová chovatel ze Štěpánova u Olomouce...
EliandFrodo

XXX.XXX.214.254
Samozřejmě že seno!Zase takový začátečník nejsem.
Granule kokciodostatiky to určitě nejsou.
No tak já odpovídal na jasnou otázku oves a granule. Pokud budete dávat i seno, tak pak je to snad i možné, ale záleží na granulích. Co jsou vitaminové granule také nevím. Možná i existují, ale já je nikdy neměl. Používám klasiku, bez léčiv, ale mý králíci mají jídelníček mnohem bohatší, tak netuším jaký bude výsledek granule a oves. Navíc chovám velké plemeno, tak krmím vydatně i dužnatá krmiva a v létě i travou. Někdo to zavrhuje, já komplikace nemám.
EliandFrodo

XXX.XXX.214.254
No...vitamínové..spíše doplňkové.
Uživatel s deaktivovaným účtem

phoebesara
napsal(a):
Můžu se zeptat proč?
Je to jednoduchý. dávka kokcidiostatika v granulích s léčivy je spočítaná na denní příjem sušiny králíkem. takže jen a pouze pokud králík pokryje svůj příjem sušiny granulemi, dostane do sebe dost kokcidiostatika k tomu, aby bylo toto účinné.
pokud ke granulím s léčivy budete krmit cokoliv jiného, králík jen část své potřeby sušiny uhradí granulemi a kokcidiostatika tím pádem sežere málo. v lepším případě to bude znamenat jen to, že kupujete granule s léčivy úplně, ale úplně zbytečně. v horším si pěstujete v chovu odolné potvůrky.