I když jsem se tady teoreticky dozvěděla dost o stavbě králíkárny, na kterou jsem si chtěla troufnout, bohužel, potřebuji ji do měsíce mít na místě a povětrnostní podmínky mi to nedovolí.Stále u nás sněží a mrzne.Nemám možnost ji stavět někde pod střechou.Tak se tedy ptám, měli by jste, chovatelé milí, nějaký typ, kdo vyrábí a nebo už hotovou prodává.
Chci bytelnou, masivní.Mám novou 2 roky, mám tam prokousané otvory, je to z překližky.No, nalapala jsem se, myslela jsem, že za ty peníze bude bytelná, bohužel.Vše je, jak z papíru a rozklížené, odpadlé.
Dobrý den,
z Olomouckého kraje je pan Kaláb, Troubky, okr. Přerov. Vyrábí mj. králíkárny. Kvalita? Mám od něho přepravky na králíky a na drůbež. Jsou to malá umělecká díla. Promyšlená a bytelná. Za rozumnou cenu.
http://www.holubniky.firemni-stranka.cz/nova-stranka-187223/.
Škoda že jste tak daleko. Ve Svobodě nad Úpou teď je na prodej moc pěkná králíkárna,6 kotců,5.400, -.
rabbit
napsal(a):
Proč jsou palubky nevhodné?
Jednak proto, že jsou tyto králíkárny s palubek připevněné ve svislé poloze tudíž, když uhnije jedna deska v jednom kotci, tak musím vyměnit více desek a druhá pro mne nevhodná varianta je, že chovám velká plemena a stalo se mi, že to králíci brzy rozbily a i nějaká část byla brzy vykousaná...proto raději připlatit a mít pevnou kostru s desek o síle minimálně 23 mm po ohoblování...
Určitě klasické coulky desky, jak píše nade mnou. Já je nehobluju.
Mám za barákem dost vrby, tak králíkům dávám 2-3x týdně nastřihané proutky a nemám kotce ohlodané, teda jen minimálně. Ovocné mi nechtějí žrát. Prý se vrba nemá dávat při laktaci, tak jim je raději při kojení nedávám.
chovatel 30
napsal(a):
Jednak proto, že jsou tyto králíkárny s palubek připevněné ve svislé poloze tudíž, když uhnije jedna deska v jednom kotci, tak musím vyměnit více desek a druhá pro mne nevhodná varianta je, že chovám velká plemena a stalo se mi, že to králíci brzy rozbily a i nějaká část byla brzy vykousaná...proto raději připlatit a mít pevnou kostru s desek o síle minimálně 23 mm po ohoblování...
Svislé obití stěn přece není problém palubek. To že někdo použije ten nejslabší materiál taky ne.
Myslel jsem že máte zkušenost s konkrétním nedostatkem tohoto materiálu.
Mám králikárny 5 let z palubek chovám Bo NoS a jiné vše super sam sem je vyráběl.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Kykola:jak máte ty kotce široké a hluboké?Díky.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Děkuji.
Tak naše stará králíkárna byla z palubek a už bych to nikdy nechtěla. Nejde o to, zda jsou svisle nebo vodorovně, tlusté nebo tenké, ale to, že pokud se poškodí jedno prkno, pak vyměnit ho je téměř nemožné, vzhledem k sesazení pero - drážka (pokud nerozeberete celou stěnu). Navíc při svislém (ale v podstatě i vodorovném) složení např. u třípatrové králíkárny pokud je poškození v jednom kotci, měníte celé dlouhé prkno (třeba 160-170cm)...
Novou králíkárnu mám z hoblovaných smrkových prken, tloušťka 23mm a prkna skládaná tak, aby pokud se poškodí, bylo možné vyměnit jen to poškozené. Např. zadní stěna - jistěže by pro mě bylo jednoduší namrskat tam třímetrovky přes celá "záda", ale radši jsem se s tím matlala tak, aby každý kotec měl "svoje" prkna Takže mám čtyři 75cm "vedle sebe" u horního patra, u prostředního a spodního pak tři metrové (viz foto).
kykola
napsal(a):
Mám králikárny 5 let z palubek chovám Bo NoS a jiné vše super sam sem je vyráběl.
Pěkné Mohu se zeptat mimo téma, jak vysoko od podlahy máte niply těch napaječek? Chci je taky dát a pořád si nevím rady s výškou, měl by se králík spíš natahovat nebo mu nevadí se naopak "sehnout"? Děkuji.
rabbit
napsal(a):
Xchipsy: jenže vy jste se "uměla vdát" jenže my nemáme stolářskou dílnu takže pracujem s tím co je dostupné.
Pero drážka bude při rozebírání někde uprostřed problém, to je fakt.
No nevím nevím, ale asi jo Ikdyž teda výhoda je pouze v tom vybavení, jinak jsem stavěla sama (akorát vyvézt ven a přidělat střechu, to bylo ve dvou). Když jsem šla pro radu nebo se šklebila nad něčím, co se mi nezdálo, tak jsem slyšela "To je dobrý...to nech, to nevadí...vždyť je to JEN králíkárna..."
Teď se chystám na kurník, to bude jiná zábava, slepice jsem nikdy nechovala, takže to bude vyloženě pokus - omyl...