Zvláštní úhyn králíků

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

MartinaNer

15.2.2017 11:49
MartinaNer

XXX.XXX.129.69

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Pracuji jako vedoucí prodejny s chovatelskými potřebami a živými zvířaty. Na prodej máme i králíky a těch se právě týká ten problém. Prosím odpusťte si poznámky týkající se prodeje zvířat ve zverimexem, věřte, že já se pro ně snažím dělat mnoho věcí, které bych nemusela a právě proto se obracím na Vás i s dotazem. A teď k věci.
Měli jsme na prodejně cca 2 týdný 2,5 měsíce staré kráslíky zakrslé. U jednoho hnedka na začátku bylo poznat, že není něco v pořádku. Méně jedl, hubnul, byl méně aktivní. Jelikož chovám doma klasické králíky a vím o problematice chovu králíků a jejich citlivém zažívání nasadila jsem po pár dnech Sulfacox a oba králíky izolovala + dieta-pouze voda a seno. Ten první se mezitím stále zhoršoval - nechutenství, nechtěl pít, snížená aktivita, ale apatický ještě nebyl. Bohužel ani po přeléčení Sulfacoxem (dostávali ho injekční stříkačkou přímo do tlamky) se stav nezlepšil. Spíše setrvával na stejné úrovni další 3 dny. Druhý králík mezitím v pohodě, bez příznaků s dobrým apetitem. Bohužel po dalších třech nastalo veliké zhoršení stavu prvního králíka - již apatický, setrvávající nechutenství - ovšem bez průjmu, neskřípal zuby, žádný hlen ani žbluňkající břicho. Během pár hodin úhyn. Mezitím druhý králík již ztrácel chuť k jídlu, opakovala se stejná situace, cca 3 dny nechutenství, snížená akvitiva. Čvrtý den již apatie a rychlý úhyn.
Nenapadá Vás někoho co by to mohlo být a jak tomu případně předejít?
Králíci teda nebyli očkovaní, ve své praxi jsem se již setkala s kokcidiozou i enterokolitidou, ale tohle bylo jiné. Řekla bych, že je možné že i pošli hlady, ale co to způsobilo?

Do problému byli krmeni pouze senem + oves a ječmen.

MartinaNer

15.2.2017 11:50
MartinaNer

XXX.XXX.129.69

Ještě bych přidala, že bobky byli poměrně dost vyschlé.

15.2.2017 14:21
jardagin

XXX.XXX.25.15

MartinaNer napsal(a):
Ještě bych přidala, že bobky byli poměrně dost vyschlé.

Musela by jste se podívat do vnitř, tyhle příznaky jsou u více nemoci. Mohlo dojít k selhaní organismu. Příčinou mohl byt stres.atd.

17.2.2017 09:29
kerrynekk

XXX.XXX.92.25

A jste si jistí že měli 2,5 měsíce? Do zverimexů se často prodávají králíci předčasně odebrané od matky.

17.2.2017 11:11
awake

XXX.XXX.115.235

"Do problému byli krmeni pouze senem + oves a ječmen." Takto byli krmeni i u chovatele? Já třeba králíkům ječmen vůbec nedávám.
"Řekla bych, že je možné že i pošli hlady, ale co to způsobilo?" Měli v pořádku zuby?

17.2.2017 15:01
borax

XXX.XXX.97.9

Mohl to způsobit ječmen.

Nedávno jsem měl podobný problém u 8 tydennich králíků.
Jaterní kokcidioza...To se zachránit (vyléčit ) nedá.
Úplně bíla játra smajlík
Krmeni granulemi.Chovaní v čistých kralikarnach.
Nevím z čeho to bylo.

Provedl jsem desinfekci...o te doby vše o.k.

Chovatel Lada

17.2.2017 15:42
Chovatel Lada

XXX.XXX.97.68

Co takhle, že problém dělají granule, hodně spoléháme na ně, ale
víme co tam dává za suroviny výrobce...?

17.2.2017 17:28
borax

XXX.XXX.91.21

Chovatel Lada napsal(a):
Co takhle, že problém dělají granule, hodně spoléháme na ně, ale
víme co tam dává za suroviny výrobce...?

Když onemocní 2 králíci z 10ks v jednom hnízdě, tak to granulemi zcela určitě není.

Mimoto touto značkou granulí už krmím dlouho a mám s nimi dobré zkušenosti.

A nepomohl ani Emanox...
Nu což, jedeme dál..

Avolidaren

18.2.2017 09:37
Avolidaren

XXX.XXX.237.110

S chovatelkou jsem měla doposud velice dobré zkušenosti, odebíráme od ní králíky už rok a nikdy nebyl problém. Tudíž nemám strach z toho, že by byli králíci odstaveni předčasně.
U nás hlodavci dostávají směs pro hlodavce od Avicentry, pouze králíci prvních 14 dní dostávají oves+ječmen a pak je postupně zvykáme na tu Avicentru protože lidé, kteří si je koupí tak z 90% budou krmit právě nějakou takovouhle směsí.
Jsem kontaktu s chovatelkou, ve zbytku vrhu se problémy zatím neobjevili a vzhledem k tomu, že většina mladých již je pryč (netuším kam je paní rozprodala) tak to bude těžké zjistit.
Paní krmí králíky ovsem+ječmenem+granulemi+ sem tam něco navíc jako chleba, ovoce a zeleninu. Granule jim bohužel nedopřeju, v rámci firmy nejsou dostupné a z vlasního už to opravdu dotovat nemůžu...
Vidíte, to sem zapomněla napsat - zuby jsme taktéž kontrolovali a byly v pořádku.
Pitvu bohužel již neprovedu, holky mi je zmrzazili do kafilérního boxu.

JInak králíci jsou chování na hoblinách a ty se čistí 2x do týdne.

tisek11

20.2.2017 00:32
tisek11

XXX.XXX.224.157

Je zajímavé že jedovatá tráva v seně nikoho nenapadla, taky více vojtěšky v seně je špatně.

Uživatel s deaktivovaným účtem

20.2.2017 08:09
Uživatel s deaktivovaným účtem

Sušením a vydýcháním sena, fermentací, se jedovaté látky eliminují.

Přidejte reakci

Přidat smajlík