Dobrý večer,
doufám, že svým dotazem někoho nepobouřím, ale opravdu se potřebuji na pár věcí zeptat. Chci začít s chovem králíků - vybrala jsem si českého strakáče. Jednak bych se chtěla aktivně zapojit do chovu i vystavování tohoto plemene a jednak bych ale chtěla také užitkové králíky na maso.
1. Jedí se i čeští strakáči s PP? Nebo jak to chodí? Je to jako u psů, že namnožím králíky, mladé prodám nebo si nechám do chovu? A na maso si mám pořídit nějakého křížence?
2. Nechci mít doma velkochov, chci králíky hlavně pro radost. Ale i tak mi vyšlo, že pokud bych chtěla 1 samce a 2 samice, potřebuji 10 kotců. Takže celý rok mám zaplněné tři kotce a zjara se mi mladými na čas zaplní i ten zbytek? Nebo je to jinak?
3. Mám doma zakrslé rex beránky, jejich kotce vypadají tak, že na 2/3 kotce mají lino a 1/3 tvoří záchod, kam chodí a jinak všude jinde mají čisto. Záchody čistím ob den či dva. Lze tento způsob praktikovat i u velkých králíků?
4. Pro králíky mám výběh, kde mají možnost se několikrát do týdne proběhnout (cca 5x10 m). Je to bezpečné z hlediska kokcidiózy a ostatních chorob? Můžu do výběhu pouštět všechny králíky?
Mockrát děkuji za odpovědi na mé asi dost hloupé dotazy
1. jí se všechno Tedy i strakáči "s PP". Co jiného s jedinci, kteří se do dalšího čistokrevného chovu nehodí?
2. Počet kotců je dobře popsán na webu kralikar.cz, cituji: Na každého samce počítejte jeden kotec, na každou samici pak kotce čtyři (jeden pro ní, další tři pro její odchov) a nakonec číslo zvyšte o 2-4 kotce pro případ potřeby. Výsledné číslo udává průměrný počet kotců, které jsou třeba pro zdárný chov. Pro vystavovatele je takový počet naprosto minimální, spíše nedostačující. Průměrně se třeba středním plemenům rodí osm mláďat a za předpokladu, že by chovatel chtěl všechna mláďata vystavit, musí pro jedinou samici mít devět kotců, aby každé mládě, resp. dospívající králík měl svůj vlastní životní prostor. Všechna mláďata ale nebývají hodna vystavení a navíc mladé samice můžou být ustájeny společně.
3. Jistěže lze, záleží, jak si králíci zvyknou (někteří jsou "čuníci" a chodí na záchod zrovna jinam, než by se chovateli hodilo - jako třeba teď mě samice BU - pěkně ke dvířkám atd.)
4. Výběh je jistě dobrá věc, ale všechny bych tam nepouštěla. Spíš si výběh rozdělte na dva a vrhy mláďat nechte odděleně. Samozřejmě nezapomeňte na hygienu (úklid, dezinfekce atd.)
Nevybrala jste si zrovna "nejlehčí" plemeno (kresba), ale přeji hodně zdaru, je vidět, že máte ten správný zápal
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.60.103
Český strakáč je krásné a hlavně národní plemeno, s do dokonalosti dopilovanou anglickou strakatostí. Přeji tomuto plemeni i chovatelům mnoho zdaru. Každý potencionální chovatel, který se rozhodne podpořit zrovna národní plemeno svým chovem si zaslouží úctu.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.16.9
Veľmi ťažko je Vám odpovedať, ano je to krásne plemeno no nie veľmi vhodné pre začiatočníka.Ale je to na Vás, skúste ale budete sa asi trápiť.Ja som tak začínal s Viedeňákmi a bolo to ťažké, nič som nevedel.Dobré je ak má kto poradiť aspoň nejaký skúsený chovaťeľ, ideálne kamarát.Treba veľa čitať aj počúvať skúsenejších.A veľa vecí si odskúšať na svojich chybách.Verte ak Vás to chytí už to BUDE NATRVALO, prajem veľa šťastia.