Dobrý den,
už dva roky máme doma zakrslého králíčka. Problém je v tom, že si doposud nezvykl na každodenní zvuky - vysávání, zatahování žaluzií, odemykání dveří apod.. Při vysávání se stále schovává do domečku. Když ji máme puštěnou a někdo odemyká nebo zavírá dveře, okamžitě se běží schovat do klece a je na ní vidět, že je nervózní, nejistá.. při zatahování žaluzií to stejné.
Druhý problém je v tom, že se nechá pohladit pouze ode mě. Ostatních členů rodiny se bojí (když k ní natáhnou ruku, znervózní a uteče), při tom si myslím, že za ty dva roky si na ně už musel zvyknout.
Máte někdo stejný problém?
Králíček nemá žádné zdravotní problémy.
Monika16

XXX.XXX.181.106
Než zapnete vysavač (pokud králíka nemůžete odnést pryč, zrovna tohle je dost agresivní zvuk) tak jej alespoň zavřete do klece a mluvte na něj, aby věděl, že se něco stane. U nás funguje, když zapnu nejprve vysavač na nejmenší výkon ve vedlejší místnosti a pak teprve za neustálého brebentění na králíka dovezu vysavač do stejné místnosti. Televizi dejte ne menší hlasitost, pokud se jí bojí, tak vám patrně hodně křičí.. běžná úroveň hovoru patrně králíka neděsí, takže ani TV při stejné úrovni patrně nebude problém. A každý zvuk, u kterého vím, že jej králíci nemusí, nejprve okomentuji... tím, že na ně mluvím a připravím je, že se něco stane. Vždy je to uklidní.
A to, že se bojí ostatních členů domácnosti? Než na králíka šáhnete, popřípadě mu šáhnete do klece, tak na něj mluvte... pak to určitě bude lepší. Je dobré si k němu sednout na zem a třeba za pomoc pamlsku jej nalákat. Nikdy bych jej netahala z domečku násilím... pak se bojí. Mám 2 králíky, jeden je v pohodě, dokonce chodí i k zapnutému vysavači. Druhý je ulekaný a i to, že otevřu dveře je povel utíkat se schovat. Proto hned jak otvírám dveře, tak na ni volám, aby věděla, že není žádné nebezpečí. Synovci ji zase získali tím, že ji dávali dobroty, když za nimi sama přišla. Nyní jsou oba králíci úplně v pohodě a nejraději mají dvouletou neteř. Ona dělá vše batolecími pohyby pomalu. A králíci mají čas si zvyknout :D. Chce to trpělivost a chovat se k nim stejně, jako k ustrašenému dítěti. Tomu taky vysvětlujete, že se toho nemusí bát a mluvíte na něj... Tak to zkuste i s králíkem :).
Tessouš

XXX.XXX.158.94
Tak na něj málo mluvíte...Měla jsem králíka který byl takhle plachý, a po tom, co jsem ho dala do kotce s dalším králíkem tak už byl OK.Podle mě se s tím králík narodí a odnaučuje se to hodně špatně...A s tím hlazením...Hladit, hladit, hladit...Ten králík si na to zvikne...pak ho můžete v létě i česat...Je to pro něj jako masáž.Jedna samička se mi automaticky nastavuje když vidí hřeben a hudba jí taky nevadí...Je zvyklá