lidule
napsal(a):
My dáváme samici po nějaké době opět k samci, pokud je na něj agresivní je březí, pokud ho necha na sebe skočit březí nebyla...
Tak na toto bych se rozhodně nespoléhala Je spousta samic, které vrčí a utíkají a přitom březí nejsou (a připustit se nechtějí nechat prostě proto, že nejsou v říji - ano, mnohé se i mimo říji nechají, ale rozhodně to není pravidlem) a pak také ty, které se připustit nechají a přitom zabřezly již poprvé. Zrovna tu mám jednu s týdenními králíčaty - při tzv. kontrolním připuštění se nechala znovu skočit, ale porodila v termínu prvního připuštění...
Uživatel s deaktivovaným účtem
jrlo
napsal(a):
Jak poznám že je nahoněná králice, nyní 3 týdny od, skoku". Děkuji za smysluplné odpovědi.
Počkejte ještě týden a poznáte.
Pokud neovládáte palpaci, se stoprocentní jistotou to poznat nelze. Je však možné vysledovat mnohé indicie, které napovídají, že samice březí je. Zde jsou stručně ty nejčastější a nejvíce patrné:
1) Přehrabávání podestýlky pár dnů po připuštění. Pokud se toto děje, je samice pravděpodobně březí.
2) Samice odmítá samce při kontrolní připuštění (zhruba 6. den od zapuštění). Což ovšem, jak píše xchipsy, může dělat, i když březí není.
3) Větší nárůst tělesné hmotnosti (což však vyžaduje vážení samice). Zhruba od 40 dkg nahoru.
4) Nošení podestýlky na hnízdo. Většina samic si hnízdo staví minimálně s týdenním předstihem. Pokud se toto ale vyskytne kolem 16 dne, navíc s trháním chlupů, jedná se nejspíš o falešnou březost.
5) Zvětšování objemu dutiny břišní, což však bývá výrazněji patrné až tak po 20. dnu březosti.
Jinak, být Vámi, zkusila bych samici dát na pár vteřin k samci. Tři týdny po připuštění bude 90 procent zabřezlých samic výrazně kňučet. Jakmile začne, ihned ji odeberte, ať se zbytečně nestresuje. Případně můžete zkusit přidat novou podestýlku, po čemž u značného množství samic v tomto stadiu březosti následuje stavba hnízda.
Tak mě některé samice staví hnízdo klidně v polovině březosti. Sice ho následně během pár dní zase rozdupou a znovu postaví a znovu...a "finální" pak postaví až před porodem. S falešnou březostí jsem se - přestože se tvrdí, jak je častá za cca deset let nesetkala.
Ale to "rytí" v podestýlce je opravdu dobrý "pomocník", ale musí být splněny dvě podmínky - samice byla připuštěna v optimální říji a podestýlku přehrabává velmi brzy po připuštění. V opačném případě se totiž může jednat právě o ukazatel říje.
A samici týden před porodem (je-li tedy březí) bych k samci rozhodně nedávala, je to zbytečný stres (snaha samce o připuštění) a riziko (manipulace, přenášení). Osobně se snažím se samicemi od poloviny březosti manipulovat jen minimálně, v této době ji přemístím do kotce, kde se bude kotit a pak už ji do ruky neberu.
Věřím tomu. Je fakt, že kdykoli mi samice "během" březosti stavěly hnízdo, nikdy to nebylo i s chlupy (ty až před porodem). No a pokud někdy samice nezabřezla, tak hnízdo nestavěla. Takže já tu zkušenost nemám. Zvláštní je, že jsem někde četla, že údajně ty, co falešnou březost mají, tak jsou potom výborné matky. Ale zase, pokud se FB (falešná březost, né facebook opakuje víc jak dvakrát, tak takovou vyřadit (to chápu). Stejně tak údajně samice, které staví hnízdo v době říje mají být "nejkvalitnější" matky. No nevím
xchipsy
napsal(a):
Věřím tomu. Je fakt, že kdykoli mi samice "během" březosti stavěly hnízdo, nikdy to nebylo i s chlupy (ty až před porodem). No a pokud někdy samice nezabřezla, tak hnízdo nestavěla. Takže já tu zkušenost nemám. Zvláštní je, že jsem někde četla, že údajně ty, co falešnou březost mají, tak jsou potom výborné matky. Ale zase, pokud se FB (falešná březost, né facebook opakuje víc jak dvakrát, tak takovou vyřadit (to chápu). Stejně tak údajně samice, které staví hnízdo v době říje mají být "nejkvalitnější" matky. No nevím
Že by samice s falešnou březostí byly výborné matky, to nevím. To nemůžu potvrdit. No ale když se tak zpětně zamýšlím, samice, co v době říje hnízdo postavily byly matky opravdu dobré... Tomu bych celkem věřila, že na tom něco může být.
Dnes se mi okotili dvě original CD samičky.
Prvničky.
Jedna měla 13 ks( přeživších 6 ks ), druhá měla 11 ks( přeživších 10 ks ).
První krytá samcem Massyla, druhá krytá samcem Hyplus.
Mláďata jsem spravedlivě rozdělil
Týden před připuštěním jsem přidával do vody Rabitin.
Jsem spokojený
Velmi Vám blahopřeji, nicméně tak vysoké počty osobně nepreferuji. Ani do chovu masného, a už vůbec ne výstavního... Při takovém počtu mláďat je porodní hmotnost příliš nízká, mláďata jsou slabá (mnohdy dokonce neživotaschopná), přibývají pomalu a velmi těžko dosahují alespoň standardu, což sebou nese řadu problémů, o chovu výstavním ani nemluvě...
Já to mám pěkně vyrovnané - dvě samice a celkem deset králíčat. Akorát, že kříženka má 8 a činčila jen dvě (připuštěno Vss). Ale zase to budou aspoň koule, protože je mezi nimi rozdíl jen jeden den a ty dvě jsou dvojnásobné Obě jsou to prvničky, takže tomu nepřikládám zas takový význam, podruhé už se Čv snad polepší Hlavní pro mě je, že postavila pěkné hnízdo, narvala chlupů přes půl kotce, mladé očistila, uložila do hnízda a stará se o ně. To pak ať má (napoprvé klidně jen ty dvě nebo tři. Lepší, než když jich je deset, ale bez hnízda a roztahaní po celém kotci
mustela.erminea
napsal(a):
Velmi Vám blahopřeji, nicméně tak vysoké počty osobně nepreferuji. Ani do chovu masného, a už vůbec ne výstavního... Při takovém počtu mláďat je porodní hmotnost příliš nízká, mláďata jsou slabá (mnohdy dokonce neživotaschopná), přibývají pomalu a velmi těžko dosahují alespoň standardu, což sebou nese řadu problémů, o chovu výstavním ani nemluvě...
Máte pravdu.
U takových Vss, Bu atd. by to byl asi problém.
Choval jsem je a vím, že samičky by to neukojili.
Tito hybridní králíci jsou pro to vyšlechtění.
Starší zkušenější samičky mi odchovaji v klidu 10-12 mláďat.
Je to samozřejmě individuální....
borax
napsal(a):
Máte pravdu.
U takových Vss, Bu atd. by to byl asi problém.
Choval jsem je a vím, že samičky by to neukojili.
Tito hybridní králíci jsou pro to vyšlechtění.
Starší zkušenější samičky mi odchovaji v klidu 10-12 mláďat.
Je to samozřejmě individuální....
Plemena jako Vss či Bu kolem 10 mláďat běžně "ukojí". Ale takovým způsobem, že v měsíci mají kolem 40 - 45 dkg., místo 60 dkg. dle standardu (teď neřeším to, že nastavení hmotnostních standardů mi v mnoha ohledech přijde poněkud zcestné...)
Pokud bych chovala králíky na maso, ale nikomu své názory nevnucuji!, řešila bych výrazně i věk, kdy králíci dosáhnou jatečné váhy, což při počtech 13 narozených králíčat bude i při sebelepším krmení minimálně o 14 dní, spíše o víc, později, nežli při obvyklém vrhu kolem 7 králíčat.
Jinak hybridi jsou vyšlechtěni, aby dosahovali výborných hmotnostních přírůstků v podmínkách velkochovu, ne ve venkovské králíkárně.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.146.84
Dnes mi začali vyliezať z hniezda 7dňové krížence čiernej Hyly a otec kríženec Bo a VD, viete akú majú zaujímavú farbu.Bolo ich 8ks,2Ks úhyn pravdepodobne chlad.Samička tiež prvnička, a nevyzerajú vôbec malý.Neviem prečo by samička Bu nemohla ukojiť 8=10 mladých, to je bežný počet u BU. Pár rokov som sa trápil s Viedenskými a tam je to už o inom.Ja som mával tak 5=6 maximálne! No tak to je dosť málo, a tak som to zabalil, ale na Modrú mám slabosť stále.Momentálne skúšam Kalm, tak uvidíme kam sa dá s nimi posunúť.
Včera ráno při krmení si kříženka Hyla x CA 17 tý den po perfektním skoku začala stavět hnízdo, tak jsem ji hned dal k samcovi a ten ji opět připustil. Minulé připuštění se mi zdálo perfektní a tak jsem ji ani nekontroloval, už má za sebou 6 vrhů, mezi 5 - 10 mladými a nikdy nevinechala, vždy na první dvojskok. Večer už hnízdo nebylo, vše rozhrabala.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.16.9
mustela.erminea
napsal(a):
Plemena jako Vss či Bu kolem 10 mláďat běžně "ukojí". Ale takovým způsobem, že v měsíci mají kolem 40 - 45 dkg., místo 60 dkg. dle standardu (teď neřeším to, že nastavení hmotnostních standardů mi v mnoha ohledech přijde poněkud zcestné...)
Pokud bych chovala králíky na maso, ale nikomu své názory nevnucuji!, řešila bych výrazně i věk, kdy králíci dosáhnou jatečné váhy, což při počtech 13 narozených králíčat bude i při sebelepším krmení minimálně o 14 dní, spíše o víc, později, nežli při obvyklém vrhu kolem 7 králíčat.
Jinak hybridi jsou vyšlechtěni, aby dosahovali výborných hmotnostních přírůstků v podmínkách velkochovu, ne ve venkovské králíkárně.
V podstate máte pravdu, kamarát sa venuje dlhodobo Hylám a nieje to tiež ideálne v domácich podmienkach.Ano majú početnejšie vrhy no váhovo je to poslabšie.Porovnával som to z VD ktoré mali 5 mladých a bol to dosť veľký rozdiel.Momentálne mám 5 mesačnú Hylu, a aj 5 mesačnú samičku Kalm, pocitovo je ta Kal určite ťažšia aj mohutnejšia. Doveziem novú váhu a potom ich prevážim, sám som zvedavý.No a ked bude potomstvo potom porovnáme!
Kaválek
XXX.XXX.11.58
Moje samice kuv modra (samec Kalm) má 10 mladých. Ve 20 ti dnech váha 190 -240 g. Vsachny přispívají a zerou na co přijdou.
Kaválek
XXX.XXX.11.58
Prospívají.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.16.9
Kaválek
napsal(a):
Prospívají.
Zdravím, tiež uvažujem o tejto kombinácii, máte stým dobré skúsenosti? Podľa mňa by to mohlo byť lepšie ako Hyla v domácich podmienkach.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.60.103
mustela.erminea
napsal(a):
U Mm se falešná březost vyskytuje relativně často... (Letos na jaře dvě z osmi.) A stavba hnízda + !CHLUPY! kolem toho 16. dne většinou opravdu falešnou březost znamená. Ale je fakt, že Mm jsou, nejen co se plemenitby týká, trochu jiný level, než mnohá další plemena.
Setkávám se s tímto jevem velice často u Fb. Řekněme 20% samic na poprvé nezabřezne a mají falešnou březost jako hrom. Asi bych to ale rozhodně nepovažoval za nic negativního, nebo v chovu nežádoucího. Postaví něco jako hnízdo a naškubají chlupů že mají holou hruď. Ty ale na hnízdo nedají, leží všude po kotci. Ovšem v tuto chvíli, pokud se samice dá připustit znovu, tak zabřezne snad na 100%. Je to něco jako říje. Vyskytne se to zhruba mezi týdnem, až dvěma po prvním připuštění. Zda jsou to nejlepší matky to jsem s tím nikdy nespojoval, ale nemohu to ani vyloučit. Je pravda, že ty samice, které mívají tuto falešnou březost v chovu stále mám. Špatné matky vyřazuji, jelikož a to už jsem tu asi také psal, se tato vlastnost přenáší na potomstvo. Špatné matky bohužel bývají velice často ty nejhezčí.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.60.103
Kaválek
napsal(a):
Moje samice kuv modra (samec Kalm) má 10 mladých. Ve 20 ti dnech váha 190 -240 g. Vsachny přispívají a zerou na co přijdou.
Někdo tuto vlastnost upřednostňuje, já to nemám rád, když mají samice víc mladých než osm, i to je dost. Je pravda, že tyto početné vrhy mívají hodně velké samice, ale mezi mladými z těchto početných vrhů, je poměrně dost různých paskvilů. A nejkrásnější, nejmohutnější mláďata bývají z čtyř, až pětičetných vrhů. Pokud se narodí dva, nesestaví se sourozenecká kolekce, je to horší na výstavy, ale bývají to cvalíčci.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
V podstate máte pravdu, kamarát sa venuje dlhodobo Hylám a nieje to tiež ideálne v domácich podmienkach.Ano majú početnejšie vrhy no váhovo je to poslabšie.Porovnával som to z VD ktoré mali 5 mladých a bol to dosť veľký rozdiel.Momentálne mám 5 mesačnú Hylu, a aj 5 mesačnú samičku Kalm, pocitovo je ta Kal určite ťažšia aj mohutnejšia. Doveziem novú váhu a potom ich prevážim, sám som zvedavý.No a ked bude potomstvo potom porovnáme!
Nevím čemu říkáte váhově poslabší?
Hyla je v králíkárně v klidu fungující králík.
Je pravda, že u takto početnych vrhů musí mít kvalitní krmivo.
Na ovsu a ječmeni to nejde.To by byla pareza a konec.
Někdo tu psal, že se rodí paskvil.
Není to výstavní králík..takže? !
Raději budu mit 10 ks mláďat, než 6-8.
No a abych přispěl k tématu.Březí samici pohmatem nepoznám.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.60.103
Také jsem nenapsal ani slovo o brojlerových králících. Psal jsem o Francouzských beranech a ano, jelikož nejsem masař, ale chovatel čistokrevných králíků, upřednostňuji malé vrhy, králíci jsou o poznání silnější a hezčí. Jak to dělají chovatelé Hyla mě vlastně vůbec nezajímá.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.146.84
borax
napsal(a):
Tak váhovo poslabší je asi toto.Dnes mi došla nová váha a tak mám aktuálne info.Jedince sú vážené pre večerným krmením v 17,00 dnes. Sú staré 5 mesiacov nie je to presne na dni no aj tak je to minimálny rozdiel.Hyla =4,03kg. Samec Kalm =4,6kg.Samička Kalm =4,38 kg. a druhá samička Kalm =4,36 kg.Všetky kusy krmené rovnakou zmesou granulí, ovsa a ovsených vločiek. Osobne nemám voči HY žiadnu averziu sú trošku šeredky, ale zaradil som dve do chovu tak uvidíme. Jednu mám okotenú 7dní, Prvý vrh 10 ks, dve uhynuli 8ks živých, takže maximálna spokojnosť. Dnes sa okotila aj krásna BU v hniezde iba: 2ks, tak trochu sklamanie. Až to trochu podrastie tak to povážim a dám info.ale tu Bu asi darujem.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.60.103
Jinak samice králíků mají většinou osm struků, je tedy logické, že z deseti mláďat bude některé výrazně zaostávat, bude podražené. Také se říká, že funkčních zbude po týdnu jen šest struků. Z toho vycházím v chovu. Početné vrhy mají slabší přírůst. Ale pokud jde jen o to dát co nejvíce ran do zátylku, tak tam samozřejmě nižší hmotnost radost ze smrti překazit nemůže.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Někdo tuto vlastnost upřednostňuje, já to nemám rád, když mají samice víc mladých než osm, i to je dost. Je pravda, že tyto početné vrhy mívají hodně velké samice, ale mezi mladými z těchto početných vrhů, je poměrně dost různých paskvilů. A nejkrásnější, nejmohutnější mláďata bývají z čtyř, až pětičetných vrhů. Pokud se narodí dva, nesestaví se sourozenecká kolekce, je to horší na výstavy, ale bývají to cvalíčci.
Tak to mohu potvrdit. Samice Čv má jen ty dva a přestože jsou starší jen o jeden den než 8 mladých od kříženky, jsou dvakrát tak velcí Bu jich měla pozdě večer šest, ale bohužel do rána nevydrželi - přestože se samice skvěle o vše postarala, ráno byli v hnízdě studení - buď je pozdě zakryla a nebo nenakrmila. Ani jeden vrh (včetně toho, který přišel pryč) neberu nijak "zásadně", protože všechny samice jsou prvničky a tam obecně bývá méně mláďat, nevyrovnaný vrh, velikostní/váhové rozdíly atd. Takže objektivně hodnotit to budu až při vrzích příštích.
A jelikož my jsme "masaři", tak právě upřednostňuji vrhy MAX do osmi mladých, radši šest, protože sice těch "ran do zátylku" může dát člověk víc, ale buď za cenu toho, že králíky krmí o dost delší dobu no a nebo poráží "veverky".
Kaválek
XXX.XXX.35.237
Dedko edko.
Kombinace se jeví jako velmi dobrá. První vrh 8 mladých 6odchovala. Druhý 10 mladých a všechny. Samice velká, klidná a vzorná matka. První vrh bude za týden na porážku za týden 3kg ve 3 měsících a 20 dnech. Do teď jsem choval směsky a všelijaké výsledky. Postudoval jsem masná plemena a zkouším. Druhá samice je meklenburská a první vrh rozházela. Tak má druhý pokus.
Kaválek
XXX.XXX.35.237
Hylu jsem měl taky, ale při křížení s Kal samcem nic moc výsledky, to už byla lepší zika.
borax
napsal(a):
Váhově poslabší je dle mě takový králík, který zdaleka nedosahuje v daném věku standardu, což je minimum, čeho by měl dosáhnout. Což se týká spíše průměru vztaženého k celému vrhu. Není to o jednotlivci.
Oves a ječmen - paréza? Tak to nevím... Paréza vzniká spíše na základě nevhodného "ládování" všeho možného... Na ovsu a ječmenu k paréze dospěju opravdu těžko. Tato krmiva spíše vnímám jako dobrou prevenci parézy.
Co je to "paskvil"? Osobně tím chápu mládě nedonošené, malé,... Obecně to, které není schopné bez větších problémů přežít. Takováto se takřka nevyskytují ve vrzích do 8 mláďat. Naopak ve vrzích nad 10 mladých, velmi typických pro hybridy, je to celkem dost častý jev.
Podle mě k masnému chovu je ideál 6-8 mláďat.
Ano, při intenzivním chovu a velkém množství mláďat to samice chovaná jen na obilovinách, nezvládne.
Já už jsem choval několik plemen králíků a už bych neměnil.
Na výstavy nemám čas.
Je to zvíře chované hlavně pro maso, barvu srsti nějak neřeším.
Tím se neotírám o chovatele čistokrevných plemen!
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.60.103
borax
napsal(a):
Ano, při intenzivním chovu a velkém množství mláďat to samice chovaná jen na obilovinách, nezvládne.
Já už jsem choval několik plemen králíků a už bych neměnil.
Na výstavy nemám čas.
Je to zvíře chované hlavně pro maso, barvu srsti nějak neřeším.
Tím se neotírám o chovatele čistokrevných plemen!
Tomu říkám rozumný a upřímný příspěvek .
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.146.84
Kaválek
napsal(a):
Dedko edko.
Kombinace se jeví jako velmi dobrá. První vrh 8 mladých 6odchovala. Druhý 10 mladých a všechny. Samice velká, klidná a vzorná matka. První vrh bude za týden na porážku za týden 3kg ve 3 měsících a 20 dnech. Do teď jsem choval směsky a všelijaké výsledky. Postudoval jsem masná plemena a zkouším. Druhá samice je meklenburská a první vrh rozházela. Tak má druhý pokus.
Ak zoženiem nejakú modrú kunu.tak do toho pôjdem, dik za info.Len na Slovensku to bude problém, slabá ponuk. Aj Kalm som musel importovať s CZ.
Kaválek
XXX.XXX.145.224
Dedko edko
Pokud máte zájem mohu dát kontakt na pána co mi dovezl králíky. Chova i kal i kuvm.
Třeba se s nim domluvite.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.90.65
Pre Kaválek, Ak to nie je veľmi daleko ideálny by bol Zlínsky kraj.Ale dajte aj tak, sľúbil mi jeden pán tiež ale až v lete. Tak budem čakať, aj tak budem pripšťať Kalm až koncom apríla najskôr, Váhovo sú úž dobré no ešte nech vyspejú.
Kaválek
XXX.XXX.145.224
Pro dedko edko
602154303 Králíček. Zkuste se domluvit mě je přiblížil až do Frýdku Místku.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.90.65
Kaválek
napsal(a):
Pro dedko edko
602154303 Králíček. Zkuste se domluvit mě je přiblížil až do Frýdku Místku.
DIK, veľa zdaru.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.16.9
Pre Kaválek, tak už mám Kuv je krásna už sa teším na potomstvo. Vám ako to ide?Dajte nejaké info, s pozdravom, dedko.
Kaválek
XXX.XXX.47.98
To jsem rád. S panem Kralickem byla velmi dobrá domluva a samice i samec macci. Samice 5kg a samec 5.5 kg. Ted ma druhý vrh a všech 10 mladých ok. Tím samcem jsem pripustil i meklenburskou a 10mladych nyní 9jedno vystrčila z hnízda. Ale oproti té kuní jsou mnohem menší a drobnější. Uvidíme.
Jiný pohled
XXX.XXX.227.210
Zmiňujete tu počet ušáčků na samici: dva až více než osm. Myslím, že vám schází jedno hledisko, či řekněme úhel pohledu, a to kolik je potřeba v hnízdě mláďat aby se sama vhodně zahřála.
Moj samice rodí řekněme 8 mláďat do dřevěných nor. Podestýlku nehrabou až na dno jak tu sýčkuje jardaGin, vlastně ji nehrabou vůbec ale jen přidávají chlupy.
Tak koncem druhého týdne, když nemrzne, je vidět že mláďata již mývají vršek hnízda otevřený a přesto je jim teplíčko a niko nemrzne. Je-li to nutné samice to pojistí zátkou nory, kterou udělá ze sena.
Po čtyřech týdnech mláďata začnou vylézat a hledat mléko i mimo noru. Zde najdou i další žrádlo a konečně poznají pořádně všechna další mláďata, která je do té doby jen chodila okukovat a sem tam se k nim v posledním týdnu přitulit.
Od tohoto okamžiku zpravidla nocují s polu s těmito svými mladými o něco stršími příbuznými namačkaní v jedné noře, chlupy už nikdo neřeší, komu je zima nacpe se do středu toho chumlu.
Do té doby je ale podle mne počet mláďa důležitý. Obzvlášť třeba tuto zimu. Nevím nevím, jak by si poradila jen dvě nebo tři mláďata...
Mno, tak ona žádná samice nedělá hnízdo jako přes kopírák podle jiné Mě třeba jedna samice navršila hromadu podestýlky, do toho chlupy a do toho jen ta dvě mláďata - nebylo zrovna nijak extra teplo a zvládla to v pohodě, ještě navršila kupu sena na ně, až jsem se obávala, jestli to není moc udusané. Naproti tomu druhá samice hrabe a hrabe, dokud se nedohrabe až na "dno", sice snáší hromady slámy a sena, ale spíš tím "obkládá roh", zatímco zem je zcela holá... Takže si nemyslím, že by jardagin sýčkoval, každá samice je jiná a to, že nehrabe jedna nelze brát jako univerzál, že nebude hrabat žádná...
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.16.9
xchipsy
napsal(a):
Mno, tak ona žádná samice nedělá hnízdo jako přes kopírák podle jiné Mě třeba jedna samice navršila hromadu podestýlky, do toho chlupy a do toho jen ta dvě mláďata - nebylo zrovna nijak extra teplo a zvládla to v pohodě, ještě navršila kupu sena na ně, až jsem se obávala, jestli to není moc udusané. Naproti tomu druhá samice hrabe a hrabe, dokud se nedohrabe až na "dno", sice snáší hromady slámy a sena, ale spíš tím "obkládá roh", zatímco zem je zcela holá... Takže si nemyslím, že by jardagin sýčkoval, každá samice je jiná a to, že nehrabe jedna nelze brát jako univerzál, že nebude hrabat žádná...
Presne tak nech si to každá urobí podľa seba, ja osobne nepoužívam kotisko. Až zistím že je v samičkinom kotci tesno, preložím ju aj z mladými do veľkého. Normálny mám 75X75 a veľký 150x75, no už sme aj 4ks + samička odchovali až do odstavu bez problémov v malom. A ked mladý začnú vyliezať tak to prechcané hniezdo vyhodím a urobím nové a samička si ho dotvorí.Zatiaľ som mal asi dobré samičky, teraz mám pár nových tak uvidíme.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.16.9
Kaválek
napsal(a):
To jsem rád. S panem Kralickem byla velmi dobrá domluva a samice i samec macci. Samice 5kg a samec 5.5 kg. Ted ma druhý vrh a všech 10 mladých ok. Tím samcem jsem pripustil i meklenburskou a 10mladych nyní 9jedno vystrčila z hnízda. Ale oproti té kuní jsou mnohem menší a drobnější. Uvidíme.
Zdravím, spolupráca s pánom Kraličkom sa nakoniec neuskutočnila, no našiel so na Slovensku. Ale aj tak sa už teším na mladé, tak nech nám to ide.
Ráno mi porodila vss mimo kotiště, vše co včera měla v kotišti vynosila ven a to přes rantl asi 7 cm. Loni měla 2 porody,1 neměla kotiště tak do rohu a druhý do kotiště. Jestli ji něco vyrušlo, nebo měla stísněný pocit, ale hnízdo má pěkný a mladých tam je dost, jenom jsem to pohladil, ale nepočítal.
Kaválek
XXX.XXX.2.131
Dedko edko
Tak jestli máte i u Vás nějaké chovatele, je jen dobře. Myslím že budete spokojen.
A jinak taky nechávám vše na samici, příroda se moc očůrat ani nahradit nedá.Jen ji lehce pomoct.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.16.9
Máme aj u nás špičkových chovaťeľov, len je to trošku daleko. Ale aspoň si človek spraví malý výlet.Prajem všetko dobré.