Jak zachránit mládě ?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
31.3.2017 09:20
barusak95

XXX.XXX.219.21

Dobrý den prosím o radu včera jsme vláčeli ohradu a bohužel jsme si nevšimli hnízda zajíčků a zachránily jsme jen jednoho dala jsem ho k samici co má 3 týdny mladé ale polnáčkovi je teprve pár dní dle odhadu má ještě pupík když jsem šla ráno krmit byl čipernější jak včera jak poznám že ho samice přijala a nechá pít ? a popřípadě mám nák dokrmovat ? rada bych ho zachránila děkuji za odpovědi.

31.3.2017 12:05
rapotacka11

XXX.XXX.32.181

Tady se dá něco najít.
https://www.ifauna.cz/kralici/diskuse/?q=zaj%C3%ADc&sort=1

(možná by ho přijala kočka, fenka s mladými) ?

31.3.2017 15:31
betyna5

XXX.XXX.173.4

"Jednoroční a staré samice zajíce samice mají v průměru mláďat méně. Mláďata se rodí venku, nikoliv v podzemních norách jako králíci. Oproti nim jsou mláďata zajíce ihned po narození schopná samostatného pohybu. Již krátce po narození vidí a mohou utéci. Zpravidla se však přikrčí do úkrytu - nemají ještě vyvinutý čich - a čekají, až je přijde matka nakojit. Srst je chrání před prochladnutím, jsou ale citliví na promočení."
http://www.chovzvirat.cz/zvire/2859-zajic-polni/
Podle výše uvedeného článku bych usoudila, že se zajíček o sebe postará sám, respektive, že zaječice si ho na nějaké místo chodí nakojit pokud mládě zůstane poblíž místa kde je samice zanechala.

2.4.2017 08:37
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Velká chyba, že jste ho odnesli Měli jste ho nechat tam, kde byl (pokud vám "překážel" v práci, opatrně ho vzít např. do velkého trsu trávy nebo sena - kvůli minimalizaci vašeho pachu - a odnést stranou). Zajíc není králík, samice nechává mláďata samotná např. v brázdě, ďolíku, hustší trávě... a vrací se je jen nakojit.
Teď už se nedá dělat nic, jen doufat, že se postará králice. Do misky nejlépe ovesné vločky a samozřejmě seno. Malí zajíčci začínají v přírodě přijímat zelenou potravu už od 3-4 dne věku (ale i tak je ramlice stále kojí).

Přidejte reakci

Přidat smajlík