Thal
XXX.XXX.44.160
Měla bych dotaz, zkoušel tu někdo léčit kokcidie Biseptolem sulfamethoxazol? Je to sulfonamid. Někde jsem četla, že tak léčili psa. Studii u králíků jsem nenašla. Biseptol obsahuje i trimethoprim.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Thal
napsal(a):
Měla bych dotaz, zkoušel tu někdo léčit kokcidie Biseptolem sulfamethoxazol? Je to sulfonamid. Někde jsem četla, že tak léčili psa. Studii u králíků jsem nenašla. Biseptol obsahuje i trimethoprim.
Trimethoprim/sulfamethoxazol
30 mg/kg 2x denně po dobu 10 dní.
výhoda je, že to bude fungovat na entero obecně, protože to pozabíjí i e.coli.
nevýhoda je, že při použití biseptolu to máte off-label, takže ochranná lhůta 28 dní.
thal
XXX.XXX.44.160
Děkuji za vyčerpávající odpověď
Protiva
XXX.XXX.193.77
1. Biseptol u lidí může poškodit ledviny. (To zmiňuji jak kvůli králíkům, tak lidem následně je konzumujícím).
2. Takhle nějak vzniká odolnost kdečeho vůči "lékům", které pak ztrácí účinnost.
Zkuste: vrbu (zastavuje laktaci, rozumné zvíře se těžko předávkuje), zlatobýl (může způsobit potrat, rozumné zvíře se těžko předávkuje), větve s kůrou stromů obecně, černobýl, kopřivy,...
Pokud nestíháte tak šáhněte po emanoxu. Když k tomu prodloužíte krmení senem bez čerstvé trávy, výsledek se musí dostavit.
protiva
XXX.XXX.193.77
Pardon, ne zlatobýl ale vratič.
Thal
XXX.XXX.44.160
Též děkuji za odpověď. Emanox používáme, vrbu též. Teď ale léčím rozjetou kokcidiozu. Dávám Biseptol dle doporučení, králík se zatím drží. Jedná se o teddy králíka, tedy není určen k výkrmu. Hodně zhubl, ztratil sílu. Ale dnes jsem viděla, že i už něco sena pojedl. Tak uvidíme. Vím podle diskusí zde, že by to byl spíš zázrak, tak uvidíme.
Thal
XXX.XXX.44.160
A máme sad, který potřebuje postříhat, tak i větví je dostatek. Kopřivy usušené dáváme králicím po porodu k povzbuzení.
thal
XXX.XXX.44.160
Tak to vypadá nadějně. Králík měl již pilku na zádech, zhubl cca 1/2 kg (teddy králík). nežral, nepil. Když jsem jej položila na bok, tak se už nebyl schopen postavit, hlava mu padala. Průjem se špinavým pírkem. Už jsem to viděla černě. Začala jsem dávat 1/8 Biseptol 480mg rozspuštěný ve vodě 2x denně stříkačkou... z toho velká část stejně vytekla mimo. Takže ve skutečnosti to byla třeba 1/16. Dávala jsem seno, vodu do misky (z niplové napaječky nebyl schopen pít, ze začítku voda jen stříkačkou). Emanox. Vytáhla jsem jej ven, aby se aspoň trochu hýbal, protože v kleci neměl žádný důvod k pohybu. Venku si trochu sežral trávy. Přišlo mi, že v těch nejhorších chvílích snědl jen max. trošinku trávy, seno vůbec. Takhle 7-10dní.
Teď už pije, žere, postupně přibírá. Neříkám, že je to univerzální recept, ale snad se podařilo. Jo ještě jsem samozřejmě vyčistila kotec. Snad to též někomu zabere ;-).
Protiva
XXX.XXX.237.229
Přeji vám to, zdá se být pro vás členem rodiny.
Trochu mi ale není jasné jak se mu to mohlo přihodit, když uvádíte že dáváte jak sušené kopřivy, tak vrbovou větvičku, tak má i seno...
Musí být buď celkově z kondice, má problém s imunitou (kokcidie jsou v prostředí běžně a většina králíků nemoc nevykazuje), má nevhodné krmení které konzumuje (což může být za určitých okolností třeba i příliš často krmná nebo červená řepa, pokud dávku určenou několika králíkům neustále žere jen ten jeden). Pochopitelně s tím může souviset přetlak kokcidií v okolí (pokud má ložiska kokcidí již v sobě tak nemusí a naopak on bude jejich hlavním zdrojem).
Také počítejte, že je to neustále v něm a jakmile se oslabí tak se může kokcidióza znovu spustit.
Já jsem třeba připraven, že jakmile zjistím, že mi nějaká samice dává nemocné mladé tak končí. Zrovna tak, pokud se nebude schopná sama umravňovat ve žrádle aby neonemocněla a nezatloustla (a nepřestala tak mít mladé). Emanox dávám do vody v okamžiku kdy mladí začínají vycházet z hnízda. Rostliny pomáhající proti kokcidióze dávám spolu se zeleným krmením, v určitý čas pak odebírám emanox. Zda ho letos nasadím i čistě letnímu vrhu, který je jen na zeleném nevím. Spíše ne, je příliš drahý. Loni dostali sem tam okyselenou vodu a hodně černobýlu a bylo to také bez vady (to jsou ty samice co mi dnes rodí zdravá mláďata, zatím nejsou evidentně přenašečem kokcidiózy).
thal
XXX.XXX.44.160
Máte pravdu, je třeba zamyslet se nad prevenci. Mám určité podezření na systémovou chybu. Uvidím, jestli to zabere ;-).