Cca měsíc mám králíčka, ze začátku byl stále v kleci a celý den nevylezl. Nyní, když se otrkal je to přesně naopak. Do klece chodí pouze na toaletu a jídlo si nosí sníst před klec, kde se taky většinou zdržuje. Problém nastává v noci, sice ho do klece nenutím ale moc klidný spánek nemám. Občas skočí do postele a kromě toho, že bych ho nerada zalehla ho tam prostě nechci a taky nevím co ho může za celou moc bez dozoru napadnout. Chováte králíčky navolno? Budu ráda, když se podělíte o své zkušenosti.
Tessouš

XXX.XXX.158.94
Máte malou klec?
Králíkožrout

XXX.XXX.193.32
Ahoj. To máš tak, králík žije především v noci (i když ti přes den příjde dost živý).
Zda po tobě běhá jen tak (třeba ze zvědavosti zda ještě žiješ), nebo se tě snaží přimět být druhem ve hře však neodhadnu (takhle to někdy zkouší kočky než je to přestane bavit, nebo než začnou chodit ven). Ani to zda ho jde předělat a přimět aby v noci spal, ale nevěřím tomu.
Ano, náš ušák měl do nedávného sestěhování s přítelem neomezený pohyb po dvou místnostech. Kabely ho nezajímají, jen občas kousl do nábytku, když jsem si ho přes den nevšímala. Na noc jsem zavírala pokoje do ložnice, protože mě také budil.
Po přestěhování jsme klec zrušili úplně a postavili mu ohrádku, protože příteli se představa volně pobíhajícího králíka bez dozoru opravdu nelíbí.
Na fotkách můžeš vidět provizorium po nastěhování a nakonec i finální ohrádku. Má uvnitř i konstrukci na pítko a je natřena Balakrylem na černo (má atest pro děti, takže je zdravotně nezávadný), takže krásně zapadá do interiéru.
Protože máme dřevěné podlahy, dali jsme na zem PVC pěnu určenou do tělocvičny, která nepropouští vodu a také izoluje od země. Na vrchu jsou koberce z IKEA.
Pořizovací cenu odhaduji určitě do 2k, ale spíše méně. Už si to přesně nepamatuji. Každopádně my to chtěli mít všechno hezké, takže jsme na ničem nešetřili. Určitě by se dala ohrádka postavit i za méně :)
Třeba by toto řešení vyhovovalo tobě i králíkovi.
Záchod a seno máme schované ve stolku. Držák na napáječku jsme museli upravovat, protože za ní tahal a tím pádem protékala.
Ahoj,
to asi záleží na povaze a taky věku králíka.My máme velkou obytnou kuchyň a králík ji má celou pro sebe a v rohu velkou ohrádku.Ale sebe lepší klec je vždy jen klec a tak ten náš je taky rád venku.Jinak ráno a večer vybíjí energii takže řádí.V noci pokud jsme vzhůru je taky vzhůru pokud jdeme spát jde většinou taky.Ale vztává docela brzy.My s přítelkyní děláme každý jinak na směny takže králík tady pořád někoho má a tak je někdy puštěný i několik dní nonstop a někdy jej na noc zevřeme.
Jinak výrobu ohrádky musíš přizpůsobit králíkovi-třeba ohrádka co má PumaCZ je pro našeho ušáka moc nízká.Mám ohrádku ve dveřích do obýváku a musel jsem ji zvýšit protože na ni králík zůstal viset při pokusu o přeskočení
jinak jako povrchovou ůpravu ohrádky jsem použil pravý včelí vosk-je netoxický a nanáší se zahřatý takže se vsákne a drevo je pak hladké a odpuzuje vodu.
Je sice trošičku drahší ale má velikou vydatnost.
http://www.zelenadomacnost.com/detail/269-VCELI-VOSK-pro-osetreni-nabytku-a-dreva/.
Wow, nádherná ohrádka :)
Jinak máš samozřejmě pravdu, určitě doporučuji zvolit vyšší. Pro našeho desetiletého králíka je 40cm stále přeskočitelných, ale překonal ji jen jednou a jinak respektuje ohrazený prostor :)
Koukám, že máš ohrádku mírně vyvýšenou. Jak máš vyřešené dno? Co za materiál máš přímo pod ušákem? :).
Díky za uznání, ale ještě ji nemám uplně celou.Přijde tam ještě jeden domeček na zadní zeď
aby měl králík rozhled.Ale zrovna dělám podlahu v obýváku tak domek musí počkat.Dno mám udělané z laťovky aby to bylo lehké a na kolečkách aby se s podlážkou dalo vyjet ven.Shora má králík nalepené lino které má tu tlustou pružnou vrstvu vespod a neobsahuje PCB.Po okraji je přišroubovaná borovicová lišta takže se z ohrádky nic nevysype a ani králík nemá šanci začít lino trhat.Jinak králík chrní na domečku a ten je udělaný tak že se na něj dá připevnit hrubý froté ručník přeložený na půl.Ohráka má panty na čep takže se dá za dvě minuty celá rozebrat na tři díly a uklidit do rohu.Zrovna teď je složená a králík bude týden bydlet na chodbě u botníku.Což moc nemusí a už 5hodin trucuje Až dodělám obyvák tak ohrádku nafotím jak se otevírá a jak se skládá.vystřídali dvě klece a jednu králíkárnu a vždy nám něco nevyhovovalo a tak jsem popřemýšlel co potřebujeme my a co králík a tohle je skvělý kompromis.No i když králík má raději kuchňskou židli
Tak už mám hotový horbí domek a králík je spokojen vidí jak na jidelní stůl tak na linku a až do obýváku.Plánek malovet nebudu stejně nemám scanner.Tak jsem to pořádně vyfotil a každý to z fotek pochopí.