Soňa1111

XXX.XXX.96.17
Prosím, mám dotaz. Mám samičku, která měla před měsícem a týdnem mladé. Ti jsou už odstaveni. Samice mi onemocněla. Na zádech trochu vystouplá páteř, skřípala zubama, nafouklé břicho... myslela jsem, že jde o kokcidiózu, tak jsem jí začala léčit. Ale samice je stále hrozně unavená, jí minimálně, zubama skřípe trochu pořád, lezou jí žebra, dnes mi přišla slabá na nohy, břicho bylo dnes zas víc nafouklé... Ve stolici měla před včerem bílé hleny... Nevíte o co by mohlo jít a jak jí vyléčit? NA jídlo má granule s léčivy, seno, občas suchý rohlík...
Děkuji.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Soňa1111
napsal(a):
Prosím, mám dotaz. Mám samičku, která měla před měsícem a týdnem mladé. Ti jsou už odstaveni. Samice mi onemocněla. Na zádech trochu vystouplá páteř, skřípala zubama, nafouklé břicho... myslela jsem, že jde o kokcidiózu, tak jsem jí začala léčit. Ale samice je stále hrozně unavená, jí minimálně, zubama skřípe trochu pořád, lezou jí žebra, dnes mi přišla slabá na nohy, břicho bylo dnes zas víc nafouklé... Ve stolici měla před včerem bílé hleny... Nevíte o co by mohlo jít a jak jí vyléčit? NA jídlo má granule s léčivy, seno, občas suchý rohlík...
Děkuji.
Rozhašené trávení.
krmíte blbě.
jakže léčíte tu "kokcidiózu"?
Můj postup

XXX.XXX.26.63
Těžko někdo tipne, ale mohla by to být zde často zmiňovaná paréza a následně i podléhání kokcidióze.
Řeknu vám to takto, samice s kokcidiózou je problém a nemá cenu takovou samici držet...
Zkusil bych jí dát urychleně trochu strouhané mrkve s plastinem a jinak jen seno, ječmen, do vody emanox a A+D3 a E+Selen. Tu mrkev s plastinem opakovat i další den, dávat opravdu jen trochu té mrkve aby bobky zůstaly bobky a nedošlo k nějakému dalšímu rozvratu ve střevech. Pak bude možná stačit tak jednou, dvakrát týdně po nějakou dobu.
Pokud se ihned spraví a bude vypadat dobře tak bych ji možná nezabíjel a zkusil ji za nějaký čas připustit. Když budou mladí životní a zdraví (tedy bez kokcidiózy což se plně zjistí ai po zabití a prohlídce) zůstala by jako chovná samice, jinak na pekáč.
Pokud máte samic dost, můžete ji jen uzdravit, nechat spravit kondici a na pekáč rovnou.
P.S.
Nejde o vyzkoušený postup. Nemám podobné problémy, jen kvůli vám nahlas uvažuji.
Soňa1111
napsal(a):
Děkuji.
Tu už nevyléčí nic.
Zabila jste ji Vy, tím krmením. Kruté, smutné, ale je to prostě tak.
Můj postup
napsal(a):
Těžko někdo tipne, ale mohla by to být zde často zmiňovaná paréza a následně i podléhání kokcidióze.
Řeknu vám to takto, samice s kokcidiózou je problém a nemá cenu takovou samici držet...
Zkusil bych jí dát urychleně trochu strouhané mrkve s plastinem a jinak jen seno, ječmen, do vody emanox a A+D3 a E+Selen. Tu mrkev s plastinem opakovat i další den, dávat opravdu jen trochu té mrkve aby bobky zůstaly bobky a nedošlo k nějakému dalšímu rozvratu ve střevech. Pak bude možná stačit tak jednou, dvakrát týdně po nějakou dobu.
Pokud se ihned spraví a bude vypadat dobře tak bych ji možná nezabíjel a zkusil ji za nějaký čas připustit. Když budou mladí životní a zdraví (tedy bez kokcidiózy což se plně zjistí ai po zabití a prohlídce) zůstala by jako chovná samice, jinak na pekáč.
Pokud máte samic dost, můžete ji jen uzdravit, nechat spravit kondici a na pekáč rovnou.
P.S.
Nejde o vyzkoušený postup. Nemám podobné problémy, jen kvůli vám nahlas uvažuji.
Pokud se ihned spraví a bude vypadat dobře tak bych ji možná nezabíjel a zkusil ji za nějaký čas připustit.
Fátálně rozvrácené zažívání u králíka je smrtelné! Což je tento případ.
Nepomůže ani veterinář.
Plácáte hlouposti ( můj postupe )
borax
napsal(a):
Pokud se ihned spraví a bude vypadat dobře tak bych ji možná nezabíjel a zkusil ji za nějaký čas připustit.
Fátálně rozvrácené zažívání u králíka je smrtelné! Což je tento případ.
Nepomůže ani veterinář.
Plácáte hlouposti ( můj postupe )
Mrkev s plastinem, no ta to určitě zachrání
Soňa1111

XXX.XXX.96.17
Běžně pětitýdenní mláďata neodstavuju. S matkou bývají dýl. Co se jídla týče, tak je takto krmená od doby co jí máme. Dostává samozřejmě i ječměn, na střídačku. Krmí takto všichni kolem a nikdo nemá problém... i naše samice byla celou dobu v pohodě.
Emanox dostává dle dávkování.
Pokud se uzdraví, na plech nejde! Ta to má na dožití s výběhem...
Můj postup

XXX.XXX.139.248
Dobře, ten hlen jsem nějak přehlédl. Proto mi nebylo jasné jak ji hned můžete odsuzovat když vlastně téměř nic neprozradila.
Děláte ale chybu, že jí to nevysvětlíte a hned útočíte.
Ten hlen totiž Soňo znamená, že králík už nemá ve střevech nic a jestli je vyhublý protože už dlouho nežral je možné že už ani nežije. Králíkovi v takovém stavu bych tu mrkev asi nedal (dokud něco nesežere a nezačnou odcházet opět bobky).
Zda došlo k rozvratu střev či jen hladu nedokáži narozdíl třeba od Boraxe říci. O průjmu nepíšeš. A ten problém co vnímáš může být jak prvotní problém nebo prostě jen následek špatné kondice, problém druhotný (i když mu králík podlehne).
Vy ostatní mi teď vysvětlete co je podle vás na granulích s léčivy a senu špatně. Já granule nedávám nikdy, ale prakticky podle vás všech sem chodích obsahují vyváženou směs toho co králík potřebuje a mnohdy nedáváte nic jiného.
Rohlík je divný, to je pravda, ale neměl by narozdíl od chleba alespoň kvasit, zase obsahuje tuk (a uschlý rohlík spíše žluklý než že ne). Já osobně vůbec nechápu proč dávat králíkům pečivo, snad jen občas sušené kůrky chleba na obroušení zubů aby měli sem tam (snad ze zvyku) něco namísto dřeva.
P.S.
Přikláním se k okamžitému zabití. Bude-li uvnitř jakž takž, tak ho dejte třeba psům.

Soňa1111
napsal(a):
Běžně pětitýdenní mláďata neodstavuju. S matkou bývají dýl. Co se jídla týče, tak je takto krmená od doby co jí máme. Dostává samozřejmě i ječměn, na střídačku. Krmí takto všichni kolem a nikdo nemá problém... i naše samice byla celou dobu v pohodě.
Se neuzdraví. leda tak svěcená voda.
že jí krmíte takto co jí máte nic neznamená. králíci vydrží hodně a pak se sesypou. prostě krmíte blbě celou dobu co jí máte a ona to odnese životem. a že takto krmí všichni kolem... z toho jsou pak povídačky že králík chcípne jen se na něho podíváte, a že je zbytečné očkovat, že stejně chcípou. jo, chcípou, když se blbě krmí.
Můj postup

XXX.XXX.139.248
Těmi mláďaty se tolik netrapte. Kolikrát vidím, že v šestém týdnu už pít nechodí nebo od samice nedostanou.
Teď mi dva běhají povenku také už od pátého týdne, k mamě ani nepáchnou a jak prosperují, a to tři týdny nepili ani vodu s emanoxem a nežrali zrní (natož oves který mají jen jako mladí a pak kojící samice), než jsem jim začal dávat bokem.
P.S.
Emanox je dobrý. Je šance že na zažívací probblémy pomůže. Dávejte klidně i více jak dvojnásobnou dávku. Však okoštujte, bude vám hned jasné že o žádné chuťové hnusotě vody nelze mluvit.
Můj postup
napsal(a):
Dobře, ten hlen jsem nějak přehlédl. Proto mi nebylo jasné jak ji hned můžete odsuzovat když vlastně téměř nic neprozradila.
Děláte ale chybu, že jí to nevysvětlíte a hned útočíte.
Ten hlen totiž Soňo znamená, že králík už nemá ve střevech nic a jestli je vyhublý protože už dlouho nežral je možné že už ani nežije. Králíkovi v takovém stavu bych tu mrkev asi nedal (dokud něco nesežere a nezačnou odcházet opět bobky).
Zda došlo k rozvratu střev či jen hladu nedokáži narozdíl třeba od Boraxe říci. O průjmu nepíšeš. A ten problém co vnímáš může být jak prvotní problém nebo prostě jen následek špatné kondice, problém druhotný (i když mu králík podlehne).
Vy ostatní mi teď vysvětlete co je podle vás na granulích s léčivy a senu špatně. Já granule nedávám nikdy, ale prakticky podle vás všech sem chodích obsahují vyváženou směs toho co králík potřebuje a mnohdy nedáváte nic jiného.
Rohlík je divný, to je pravda, ale neměl by narozdíl od chleba alespoň kvasit, zase obsahuje tuk (a uschlý rohlík spíše žluklý než že ne). Já osobně vůbec nechápu proč dávat králíkům pečivo, snad jen občas sušené kůrky chleba na obroušení zubů aby měli sem tam (snad ze zvyku) něco namísto dřeva.
P.S.
Přikláním se k okamžitému zabití. Bude-li uvnitř jakž takž, tak ho dejte třeba psům.
Na granulích s léčivy by nebylo nic špatně (ikdyž taky záleží na výrobci...), ale spousta chovatelů, co s nimi krmí, si z toho dělá cochcárnu a míchá je s kdečím, co zrovna má (ječmen, oves atd.) A pak se objevují názory, že granule s léčivem jsou vlastně na ho*no, protože králíci stejně chcípou na kokcidiózu...
Také tazatelka nepíše, kolik bylo mladých a jak velká je krmná dávka samice - taky je možné, že dostávala "hrstku" (i to už jsem v nějaké diskuzi četla) jednou denně při osmi králíčatech...
To, že rohlík nekvasí má být jako plus? A co třeba jeho složení? Pšenice?! A další "chuťovky" jako regulátory kyselosti, kypřicí látky, emulgátory... Králík prostě není všežravec. Ano, spousta našich dědečků a babiček krmili tím nebo oním a jak jim králíci šli...ale většinou se krmilo jednoduše - tráva, kopřivy, brambory se šrotem, seno. Dnes má každý "potřebu" narvat králíkům od všeho něco a pak se neustále řeší, že chcípou na kokcidiózu..enterokolitidu..samice chcípou po porodu.. V jednoduchosti je krása!
Můj postup
napsal(a):
Těmi mláďaty se tolik netrapte. Kolikrát vidím, že v šestém týdnu už pít nechodí nebo od samice nedostanou.
Teď mi dva běhají povenku také už od pátého týdne, k mamě ani nepáchnou a jak prosperují, a to tři týdny nepili ani vodu s emanoxem a nežrali zrní (natož oves který mají jen jako mladí a pak kojící samice), než jsem jim začal dávat bokem.
P.S.
Emanox je dobrý. Je šance že na zažívací probblémy pomůže. Dávejte klidně i více jak dvojnásobnou dávku. Však okoštujte, bude vám hned jasné že o žádné chuťové hnusotě vody nelze mluvit.
Toš je toto možný?
Pochopte, že pokud jde z králíka hlen je to finále.
Kojící samice má jiné potřeby...
Sem tam rohlík, chleba.Znám to..sem, tam, furt.
Emanox ani atb. ani zapálená " hromnička"( žertem ), nepomůže.
Takového králíka bych ihned usmrtil, aby se netrápil.
Nedávno jsem byl u podobné chovatelky.S hrstkou ječmene, rohlíkama a " genetikou za všechny peníze - brutální vesnická směs" chce dělat zázraky.
Ptala se mě proč tobě to jde a mě ne.Chtěl jsem jí to vysvětlit i nabídnout kvalitní krmivo( za nákupní cenu).
Narazil jsem na intelekt.Komu není rady...
A tak si dál krmí ty své králíky, které krmí půl roku do 2,5 kg( protože to je jejich váhový limit
).
No rozepsal jsem se.Končím.
Chytří pochopili co jsem tím chtěl vlastně říct.
U nás na Moravě se říká...z *ovna bič neupleteš!
Soňa1111
napsal(a):
Ovesné vločky ochutnala ?
Soňa1111
napsal(a):
Děkuji.
Ke granulím s léčivem se nemá přidávat již nic jiného k žrádlu. Snižuje se tím "účinost" léku a naopak je králík "náchylnější".
Když přeléčujete žere k tomu samice pořád ty granule s léčivem?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.9
Tak ako píše borax =koniec! Tiež som dal na skúšku granule a výsledok bol podobný je to vraj drahé! Niet čo dodať ked už krížiť tak jedine dve čisté plemená. Moje mávajú tiež polročné 2.5 kilo, ale na pekáči!
My jsme s výživou granuleni s/bez kokcidiostatik skoncovali. Zjistili jsme, že suché krmení - čili seno + voda + lehce ječmene (výjimečně kousek tvrdého chleba) + větve na okus, je z hlediska kokcidiozy naprosto bezproblémové, čas od času se stane, že to odnese jen nějaký mladý králík v době odstavu, ale opravdu výjimečně. Výkrm trvá samozřejmě déle, než na granulích, ale když člověk chová králíky jen pro svou potřebu je to úplně v pohodě.. Asi bych na místě tazatelky ještě zkusila přeléčení Sulfamidimidinem neb ESB3 a pokud by nezabral, tak bych to s ní skoncovala..
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.9
janau.
napsal(a):
My jsme s výživou granuleni s/bez kokcidiostatik skoncovali. Zjistili jsme, že suché krmení - čili seno + voda + lehce ječmene (výjimečně kousek tvrdého chleba) + větve na okus, je z hlediska kokcidiozy naprosto bezproblémové, čas od času se stane, že to odnese jen nějaký mladý králík v době odstavu, ale opravdu výjimečně. Výkrm trvá samozřejmě déle, než na granulích, ale když člověk chová králíky jen pro svou potřebu je to úplně v pohodě.. Asi bych na místě tazatelky ještě zkusila přeléčení Sulfamidimidinem neb ESB3 a pokud by nezabral, tak bych to s ní skoncovala..
Ja netvrdím, že krmím len granule, len dôležité je nastavenie optimálnej dávky pre jednotlivé jedince. Amimochodom niektoré kreslené plemená majú svoje znaky a štandardy a tie sa ukážu až v nejakom veku, napr Kal, Ni Kuv. A potom ten horší ide na mäso, a dobrý do chovu a napredaj. A ja chovám len pre potešenie, mäso je až na konci. Tak vám prajem veľa úspechov.
Soňa1111

XXX.XXX.96.17
Takže tak... granule nejedla celý týden, co začala být špatná. Ani ovesné vločky nedostala. Sem tam si vzala stéblo sena... ale to už je jedno, protože se zdá, že to nejhorší má za sebou... bobkuje normálně a s chutí konečně baští! A také je živější, už jen nepolehává...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.9
Soňa1111
napsal(a):
Takže tak... granule nejedla celý týden, co začala být špatná. Ani ovesné vločky nedostala. Sem tam si vzala stéblo sena... ale to už je jedno, protože se zdá, že to nejhorší má za sebou... bobkuje normálně a s chutí konečně baští! A také je živější, už jen nepolehává...
No je to nejaké celé divné, váš príspevok je včerajšieho dáta a dnes dáte info že samička týždeň žere len seno! A nakoniec je zázračne vyliečená, AKO?čím?
Soňa1111

XXX.XXX.96.17
Dotaz jsem psala asi po týdnu, co byla samice nemocná, kdy už nejedla, nebo jen velmi málo... Během nemoci nemůžu posoudit, kolik snědla granulí, nebo jen sena, protože seno dostávala každý den čerstvé a granule neubývaly...To že jí granule a seno bylo bráno tak, že je to její běžná strava...
Vzhledem k tomu, že jsem jí dávala emanox zhruba týden a stav se nelepšil, proto jsem napsala dotaz sem, že už nevím, co by jí mohlo být. To, že si včera dala seno i dneska a poskakovala po kleci, neznamená, že máme vyhráno, ale v každém případě se mi zdá lepší, než třeba před včerem, kdy jen ležela a pila...

Pokud samice prodělala ERE -epizootické střevní onemocnění, což by podle popisu mohlo být, tak to se u starších zvířat projevuje právě asi týdenním nechutenstvím a pak se králík postupně rozežere.Byliny obsažené v Emanoxu jí v tom jenom pomohly.Pokud by se podával Emanox přímo do tlamičky několikrát denně, pomohl by dříve.
Ale to je jen odhad, samici jsem neviděla a těch informací také není mnoho, ale jestli je to tak, tak se samice srovná.
Můj postup

XXX.XXX.170.196
Já už taky viděl, že králík co mu šel hlen se během dne, kdy zase žral, dostal k normálním bobkům.
I proto jsem zmiňoval, že nevíme zda jen nežral nebo má rozvrácenou střevní mikroflóru (možná jsem psal jen o zažívání, nechce se mi dohledávat).
Pomoci mohou asi různé věci )pokud je králík pozře), jedním z těchto zázraků je podle mne i emanox (a ten lze dát do vody).