Chovatel Lada
XXX.XXX.97.68
standa.c
napsal(a):
Chtěl jsem se zeptat, jestli, nějak nemůže škodit když dávám do pití ocet i kojícím samicím s mláďaty.Ty ho samozřejmě pijí také. Dávám asi tak polévkovou lžičku na 2 litry vody.
Octem v menším množství nic nezkazíte...
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.16.9
Chovatel Lada
napsal(a):
Octem v menším množství nic nezkazíte...
Tiež si myslím, ja mám dva oddelené chovy, a v jednom idem denne 5ml Acidomidu na 1L vody= prevarenej a v druhom pre zmenu 5ml Forticoatu do vody. Napájačky čisté, bez plesní a rias.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.16.9
Zabudol som dodať že krmím na Sucho ! Zelenéé = Niéé! A na môj veru problémov ubudlo.
tisek11
XXX.XXX.224.157
Ahojte lidi, napájím králíky preventivně celoročne voda ocet a ani nové samice s tím nemají problém.
Zatím bez problému i s mladými krmení mix zrnin s granulema, zelený a samozřejmě seno
kokci neznám i když 20let zpět 40 do kytek, ale nebylo tolik informací jako dnes.
Dnes úhyn průměrně 2% z vrhu 16ti samic.
Nikoho nechci, ani nebudu přemlouvat zda podávat celoročně octovou vdu nebo ne. Vemte to ale tak, ten králik nemá možnost se jít napít jinam. Kokcidií je myslím sedm nebo osm druhů, momentálně si nevspomenu přesně. Některé jsou ale potřebné, jenomže ocet je všechny vypudí. To že si na to králici zvyknou a nic jim neni neznamené že je to v pořádku.
horal
napsal(a):
Nikoho nechci, ani nebudu přemlouvat zda podávat celoročně octovou vdu nebo ne. Vemte to ale tak, ten králik nemá možnost se jít napít jinam. Kokcidií je myslím sedm nebo osm druhů, momentálně si nevspomenu přesně. Některé jsou ale potřebné, jenomže ocet je všechny vypudí. To že si na to králici zvyknou a nic jim neni neznamené že je to v pořádku.
No, nevím tedy o tom, že by některé kokcidie byly prospěšné, můžete uvést nějaký relevantní zdroj, kde je toto ověřeno? Vzhledem k tomu, že kokcidie jsou původci ZÁVAŽNÝCH onemocnění nejen u králíků, ale i drůbeže, telat, selat atd atd., tak opravdu pochybuji, že by mohly být v něčem některé prospěšné...
btw Kokcidií je mnohem více druhů (už jen proto, že jsou hostitelsky specifické), jen u králíka okolo 14ti, ale těch vámi udávaných sedm je asi nejčastěji se vyskytujících.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.16.9
Tak, tie kokcidie sú určite škodlivé, u viacerých druhov zvierat ! To má xchipsy úplnú pravdu. Ten ocet ani acidomid ich môže čiastočne eliminovať, no je tam viac dôležitých faktorov, napr hygiena, zdravotný stav zvierat, krmenie atd. Ale hygiena napájačiek je dobrá, tak to používam. No a na liečbu máme aj celkom dobré lieky, ak sa už choroba vyskytne a podchytí včas.
xchipsy
napsal(a):
No, nevím tedy o tom, že by některé kokcidie byly prospěšné, můžete uvést nějaký relevantní zdroj, kde je toto ověřeno? Vzhledem k tomu, že kokcidie jsou původci ZÁVAŽNÝCH onemocnění nejen u králíků, ale i drůbeže, telat, selat atd atd., tak opravdu pochybuji, že by mohly být v něčem některé prospěšné...
btw Kokcidií je mnohem více druhů (už jen proto, že jsou hostitelsky specifické), jen u králíka okolo 14ti, ale těch vámi udávaných sedm je asi nejčastěji se vyskytujících.
No, nevím tedy o tom, že by některé kokcidie byly prospěšné,
Omlovám se, to je tak když člověk myslí na něco jiného než píše. Samozřejmě se nejedná o kokcidie, ale bakterie ve střevech.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.242.18
Když už jsme u toho napájení, jak řešíte napájení v zimě? zateplujete nějak napáječky? obalujete polystyrenem? nebo jak to máte prosím vymyšlené? když králikárny budou venku a napáječky z venku nikoliv v kotci? Děkuji
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.242.18
xchipsy
napsal(a):
V zimě dávám misky Vyndám z kotce, klepnu o dlažbu, led vypadne, vrátím do kotce, naleju vodu
Oki, já furt přemýšlela jak to vychytat skrz napáječky abych zamezila zaprasení vody v miskách, hlavně v zimě chci králíkům víc nastlat než v létě, no uvidím... díky.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Když už jsme u toho napájení, jak řešíte napájení v zimě? zateplujete nějak napáječky? obalujete polystyrenem? nebo jak to máte prosím vymyšlené? když králikárny budou venku a napáječky z venku nikoliv v kotci? Děkuji
Mám niplové napáječky. v zimě je v závislosti na teplotě potřeba niply ponořit do vařící vody, nebo prostě napáječky sejmout, vzít do tepla, nechat povolit, vyklepnout ledové kostky a nalít čerstvou vodu.
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Mám niplové napáječky. v zimě je v závislosti na teplotě potřeba niply ponořit do vařící vody, nebo prostě napáječky sejmout, vzít do tepla, nechat povolit, vyklepnout ledové kostky a nalít čerstvou vodu.
Tak přesně takhle jsem to kdysi dělala s miskami kameninovými a byl to neskutečný opruz - v náručí nanosit do kotelny, nechat povolit, vylít vodu + led, umýt, znovu nanosit zpátky... A proto jsem přešla na misky nerez Vody do nich dávám ráno méně, abych mohla během dne dolít a večer to pak vyklepnout celé.
Jinak v takové zimě, jaká byla loni/letos, bych měla strach, že ten plast praskne a navíc by niply zamrzly snad ještě dřív, než by se králíci stihli napít...
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.242.18
xchipsy
napsal(a):
Tak přesně takhle jsem to kdysi dělala s miskami kameninovými a byl to neskutečný opruz - v náručí nanosit do kotelny, nechat povolit, vylít vodu + led, umýt, znovu nanosit zpátky... A proto jsem přešla na misky nerez Vody do nich dávám ráno méně, abych mohla během dne dolít a večer to pak vyklepnout celé.
Jinak v takové zimě, jaká byla loni/letos, bych měla strach, že ten plast praskne a navíc by niply zamrzly snad ještě dřív, než by se králíci stihli napít...
A nebo by se jim jazýčky přilepili ke kovu, viz film obecná škola a já bych jim na to musela dýchat aby se odlepili, chuďátka... a dáváte jim do té vody něco? nebo jen čistá voda, popřípadě dělaáte králíkům třeba odvar z bylinek? heřmánek, máta nebo tak něco? já teda chovám jen psy, slepice a jiné opeřence, a slipkám i psům občas v zimě vlažný čaj dávám.