prskavec

XXX.XXX.52.72
Zdravím, mám problém s jednou samici, není to prvnička, vloni mela zdravé králíky a letos už podruhé cca 7 dní po porodu hnízdo opustila a králíky nechala uhynout, má to cenu zkoušet dál, nebo jí dát za uši?
Tak zkoušet dál to má cenu pouze v případě, že se pokusíte najít příčinu. Jen velmi malé % samic jsou špatné matky "od přírody" (sám uvádíte, že loni v pořádku mladé odchovala), v drtivé většině případů má chování nějakou příčinu (přestože většina chovatelů tvrdí, že určitě nedělají nic špatně...
Takže je třeba zjistit, zda má samice odpovídající množství kvalitního krmiva - s tím souvisí produkce mléka. Zda je kotec dostatečně "v klidu" - neběhají tam myši, potkani, nedobývá se na ni kočka...cokoli. Pokud se stará o mladé týden, není špatná matka. Prostě se vám tam "něco" děje, co samici "donutí" se na to vykašlat...
prskavec

XXX.XXX.52.72
Tak to nevím, je uprostřed králíkárny a ve druhém patře.
mustela.erminea
napsal(a):
Souhlas s xchipsy... Dobrý chovatel popřemýšlí, kde dělá chybu. Špatný zkusí několika málokrát a pak pekáček... Než přiznat vlastní chybu, pekáček je bezesporu snadnější řešení Co na tom, že příště se to třeba bude opakovat zase...
Řešil jsem teď podobný problém.
První vrh 13 mláďat.Půlka vrhu roztahaná, mrtvá.
Druhá půlka v hnízdě. Dříve než vylezli z hnízda měla mláďata"brutální" průjem.
Část uhynula, zbytek jsem usmrtil.
Před druhým propuštěním jsem samici přéléčil sulfonamidy( i když kokcidiozu neměla).
Druhý vrh 10 mláďat - okocena o dva dny dříve.
Samice po 6 hodinovém porodu! ! porodila 10 mrtvých mláďat a moc nechybělo a uhynula taky.
Momentálně proběhne 14 denní regenerace a...klobásy.
Toto se mi ještě nikdy nestalo...
prskavec

XXX.XXX.52.72
Dekuji za všechny názory a také za umytí hlavy, rady jsem se nedočkal ale vyplísnení ano, lépe se tedy neptát.
prskavec
napsal(a):
Dekuji za všechny názory a také za umytí hlavy, rady jsem se nedočkal ale vyplísnení ano, lépe se tedy neptát.
Nikdo vás neplísní, ale vy chcete odpověď na něco, co si musíte rozhodnout sám! Chcete to ještě zkoušet? Tak to zkuste! Obáváte se, že se to bude opakovat? Tak to nezkoušejte a samici poražte! Těžko vám tu někdo přesně napíše, co máte dělat. Resp. ano, napíše. Jeden vám řekne, že dva pokusy jsou až dost a že by takovou samici vyřadil z chovu. Další by to klidně ještě zkusil (ale nad ničím by nepřemýšlel a nic neměnil). No a třetí by se zamyslel, zkusil nějaké změny a pak samici připustil.
Víte, poslední dobou mám pocit, že spousta chovatelů přestává používat svůj vlastní (snad zdravý) rozum a místo toho hledá vše na internetu a/nebo čeká, že někdo rozhodne za ně, co mají a nemají dělat. A týká se to čehokoli. Teď se "roztrhl pytel" se samicemi, které chcípou během odchovu mladých. Jednou někdo někde napsal, že by to mohlo být odvápnění a hned se to všude opakuje jako univerzální diagnóza. Co na tom, že králice není fena nebo kráva a prostě to u ní takhle stejně nefunguje... Pošla samice? Odvápnění. Totéž další problémy. Králík nežere a skřípe zuby? Kokcidióza! Co na tom, že to může být nadmutí, zánět žaludku, prochlazení, potíže s močovým aparátem...a sto a jedna další věc... Ne, prostě opět univerzální diagnóza - kokca! A tak by se dalo pokračovat. Čím krmit, jak krmit, kolik krmit... Králík je sice býložravec, ale to nevadí, dáme mu rohlíček nebo chlebíček, protože si přece "musí brousit zuby"! atd atd atd...
V klidu si sedněte a zamyslete se - nedělám něco špatně? Čím krmím a kolik? Je krmivo dostatečně kvalitní (obsah bílkovin, minerálů a vitamínů), aby zajistilo dobrou a dostatečnou laktaci? Je samice zdravá a v dobré kondici? Je v okolí králíkárny klid?
Pokud už se jednou samice o mladé starat začne, tak pokud přestane, MUSÍ to mít odhalitelnou příčinu. Silně pochybuju o tom, že by si samice řekla Kašlu na to, nebaví mě to...a nechala po týdnu mláďata jen tak z plezíru pochcípat.
Uživatel s deaktivovaným účtem

prskavec
napsal(a):
Měla jsem letos také takovou samici, ale prvničku.První vrh po 5 dnech mladé rozházela.Remlovala se znova, druhý vrh rozházela po týdnu, opět se remlovala.Nyní má 8 2 měsíčních mladých.Je stále ve stejném kotci, ale zkusila jsem změnit krmení.Krmila jsem ji hodně v době březosti a po porodu jsem jí ubrala.Dostávala jen trochu granulí a ječmen, oves jsem ji začala přidávat až 10.den.Nevím, jestli k tomu přispělo právě krmení, ale mladé odchovala vzorně.Takže záleží na vás, každá rada je těžká.
Měla jsem i tříslačku, která odchovala první vrh a pak už žádný.Udělala sice hnízdo, ale mladé nikdy nepřikryla a mláďata uhynula.Podařilo se mně od ní zachránit dvě mláďata, ktará jsem rozehřála a dala k jiné samici.Obě to jsou samičky a ty už dva roky odchovávají bezproblémů.
xchipsy
napsal(a):
Nikdo vás neplísní, ale vy chcete odpověď na něco, co si musíte rozhodnout sám! Chcete to ještě zkoušet? Tak to zkuste! Obáváte se, že se to bude opakovat? Tak to nezkoušejte a samici poražte! Těžko vám tu někdo přesně napíše, co máte dělat. Resp. ano, napíše. Jeden vám řekne, že dva pokusy jsou až dost a že by takovou samici vyřadil z chovu. Další by to klidně ještě zkusil (ale nad ničím by nepřemýšlel a nic neměnil). No a třetí by se zamyslel, zkusil nějaké změny a pak samici připustil.
Víte, poslední dobou mám pocit, že spousta chovatelů přestává používat svůj vlastní (snad zdravý) rozum a místo toho hledá vše na internetu a/nebo čeká, že někdo rozhodne za ně, co mají a nemají dělat. A týká se to čehokoli. Teď se "roztrhl pytel" se samicemi, které chcípou během odchovu mladých. Jednou někdo někde napsal, že by to mohlo být odvápnění a hned se to všude opakuje jako univerzální diagnóza. Co na tom, že králice není fena nebo kráva a prostě to u ní takhle stejně nefunguje... Pošla samice? Odvápnění. Totéž další problémy. Králík nežere a skřípe zuby? Kokcidióza! Co na tom, že to může být nadmutí, zánět žaludku, prochlazení, potíže s močovým aparátem...a sto a jedna další věc... Ne, prostě opět univerzální diagnóza - kokca! A tak by se dalo pokračovat. Čím krmit, jak krmit, kolik krmit... Králík je sice býložravec, ale to nevadí, dáme mu rohlíček nebo chlebíček, protože si přece "musí brousit zuby"! atd atd atd...
V klidu si sedněte a zamyslete se - nedělám něco špatně? Čím krmím a kolik? Je krmivo dostatečně kvalitní (obsah bílkovin, minerálů a vitamínů), aby zajistilo dobrou a dostatečnou laktaci? Je samice zdravá a v dobré kondici? Je v okolí králíkárny klid?
Pokud už se jednou samice o mladé starat začne, tak pokud přestane, MUSÍ to mít odhalitelnou příčinu. Silně pochybuju o tom, že by si samice řekla Kašlu na to, nebaví mě to...a nechala po týdnu mláďata jen tak z plezíru pochcípat.
Máte pravdu.
Není normální, aby se samice po týdnu vykašlala na mláďata.
Musí ji něco rušit, nebo je nemocná.
Zas tak často se nestane, že by i prvnička roztahala mladé.
A i když se to stane, zaslouží si ještě jednu šanci.
Jednu!..
Do třetice všeho...klobáskového či sekaného